TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2009,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 21. 8. 2009, 18.15

8 let

Lahko sveče resno škodujejo zdravju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sveče lahko naredijo romantično vzdušje pri okusni večerji ali pa iz vroče kopeli ustvarijo pravo razkošje.

Vendar so znanstveniki opozorili, da so lahko odišavljene sveče škodljive našemu zdravju. Dim, ki ga mnoge dišeče sveče proizvajajo je povezan s strupenimi snovmi zaradi katerih lahko obolimo za rakom, astmo ali ekcemi.

Parafinske sveče so zdravju škodljive

Sveča nam najverjetneje ne bo resno škodovala, vendar znanstveniki priporočajo, da se izogibamo njihovi vsakdanji uporabi v kopalnicah in drugih slabo prezračenih prostorih.

Ameriški raziskovalci so prižgali mnogo različnih vrst sveč v laboratoriju in testirali snov, ki jo pri tem vdihavamo. Rezultati so pokazali, da so sveče, ki so narejene iz parafinskega voska, ki so tudi najbolj pogoste, izpustile potencialno zdravju škodljive snovi kot sta toluen in benzen. Nekatere sveče »onesnaževalke« so povezali z nastankom raka, pri drugih pa možnost, da bi sprožile napade astme ali pa težave s kožo.

Neškodljive so sveče iz čebeljega voska in soje

Večina sveč, ki jih prodajajo v Veliki Britaniji med katerimi so tudi dišeče, so narejene iz parafinskega voska, ki je stranski proizvod naftne industrije. Sveče, ki so narejene iz čebeljega voska ali soje, ki so tudi dražje, so na testih pokazale, da so zdravju neškodljive.

Raziskovalec Dr. Amid Hamidi iz Univerze v Južni Karolini je dejal: "Občasna parafinska sveča in oddajanje njenih snovi vam najverjetneje ne bo škodovala. Vendar, če boste prižigali mnogo parafinskih sveč vrsto let vsak dan v slabo prezračenih prostorih kot je na primer kopalnica, se lahko soočite s težavami."

Dr. Noemi Eiser iz British Lung Foundation svetuje: "Radi bi zagotovili, da občasna uporaba parafinskih sveč ne predstavlja nobenega resnega tveganja na zdravje človekovih pljuč. Kakorkoli pa bi ljudem svetovali, da upoštevajo manjše previdnosti, ko prižigajo sveče, in sicer, da pri tem odprejo okna, da se prostor zrači in s tem pri vdihavanju zmanjšajo količino škodljivih snovi."

Ne spreglejte