TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 16.03

8 let

Kouchner in Miliband končala pogovore s predsednikom DR Kongo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski in britanski zunanji minister, Bernard Kouchner in David Miliband, sta se srečala s predsednikom te tretje največje afriške države Josephom Kabilo.

Srečanje je potekalo v okviru diplomatskih prizadevanj za umiritev najnovejšega izbruha nasilja na vzhodu DR Kongo. Sestanek sta ocenila kot dober, poudarek pa je bil na uresničevanju obstoječih mirovnih dogovorov.

Uresničevanje mirovnih sporazumov Srečanje s Kabilo v Kinšasi je trajalo 90 minut, ministra pa naj bi obiskala še glavno mesto province Severni Kivu Gomo, ter glavno mesto sosednje Ruande Kigali, kjer se bosta srečala z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem.

"Imeli smo dobro srečanje. Osrednja tema naših pogovorov je bila nujnost uresničevanja mirovnih sporazumov, ki so jih sprte strani že dosegle," je po srečanju dejal britanski zunanji minister. "Ljudje po svetu opazujejo, kako se rojeva nova humanitarna kriza, zato je ključno, da politika prepreči novo spiralo ubijanja," je nadaljeval.

Potrebna pomoč Odkar so na vzhodu te velikanske države v osrčju Afrike nedavno znova izbruhnili siloviti spopadi med vojsko DR Kongo in uporniki, zvestimi nekdanjemu generalu Laurentu Nkundi, sicer pripadniki plemena Tutsijev, je bilo v begu pred nasiljem razseljenih že več deset tisoč ljudi. Po podatkih Sklada ZN za pomoč otrokom (Unicef) naj bi bilo na begu kar 250.000 ljudi.

Nujno pomoč po navedbah Unicefa potrebujejo predvsem otroci in ženske. Številne ženske in dekleta so žrtve posilstev, mnogi otroci so ločeni od svojih staršev, taborišča razseljenih ljudi pa naj bi uporniki napadali in zažigali. Poleg tega človekoljubne organizacije tudi vladne sile obtožujejo posilstev, ubojev in ropov. Otroci brez spremstva so še posebej izpostavljeni različnim zlorabam in prisilnem rekrutiranju za otroške vojake, sicer pa večina beguncev potrebuje hrano, bivališče in psihosocialno pomoč.

Kongo: Ruanda podpira upornike Oblasti DR Kongo sosednji Ruandi očitajo, da podpira upornike pod vodstvom Nkunde. Še posebej napeto je v okolici regionalne prestolnice, strateško pomembnega mesta Goma, ki je glavna tarča upornikov.

Uporniki Nkunde in nekatere druge uporniške skupine so sicer januarja z vlado DR Kongo podpisali sporazum o takojšnjem premirju v vzhodni pokrajini Kivu, kar naj bi preprečilo nadaljnje poboje v sporu, zaradi katerega je samo od leta 2006 svoje domove zapustilo preko milijon ljudi. Kot trdi Nkunda, s svojimi okoli 5500 borci ščiti etnično manjšino Tutsijev pred milicami Hutujcev, oblasti v Kinšasi pa obtožuje sodelovanja s hutujskimi uporniki.

Oba predsednika na regionalnem vrhu "Ni treba ponovno opredeliti določil tega sporazuma. To je bilo že storjeno," je poudaril vodja francoske diplomacije Kouchner. V skladu z dogovorom, ki ni zaživel v praksi, bi se morale vse oborožene skupine v pokrajini razorožiti.

Evropski komisar za razvoj Louis Michel, ki se prav tako mudi v državi, pa je v petek zvečer napovedal, da sta se Kabila in Kagame sporazumela tudi glede sklica izrednega vrha obeh držav o razmerah na vzhodu DR Kongo pod okriljem ZN in Afriške unije. Pri tem je poudaril, da sta oba voditelja iskrena v želji po končanju nasilja, ki regijo pesti že leta.

Ne spreglejte