TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2008,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2008, 13.22

8 let

Iran pripravljen na obisk Solane glede jedrskega spora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iran je načeloma pripravljen na obisk Javierja Solane, ki naj bi v Teheran prinesel nov paket predlogov mednarodne skupnosti, da bi se Iran odpovedal svojemu spornemu jedrskemu programu.

Kot je povedal iranski zunanji minister Manušer Motaki, so pripravljeni na Solanin obisk, kdaj, bodo pa še določili. Solana nam je nakazal, da želi obiskati Iran in nam predati paket in načeloma se strinjamo s tem obiskom," je dejal Motaki. O terminu obiska pa je dodal zgolj, da bodo to "sporočili, ko bo določeno". Solana se sicer že več let pogaja z Iranom o njegovem jedrskem programu, vendar pa ti pogovori še niso prinesli otipljivih rezultatov. Zdaj naj bi Iranu posredoval "osvežen" paket predlogov, ki ga je oblikovala šesterica držav in ki naj bi bil tudi odgovor na zadnji paket iranskih predlogov.

Predlogi Irana uradno sicer še vedno niso javni, kot pa je danes poročala AFP, je Teheran glede na prevod teh predlogov, pripravljen začeti "resna in osredotočena" pogajanja z mednarodno skupnostjo na več področjih, vključno z jedrsko energijo.

EU poziva k prenehanju pregona bahajske verske skupnosti Slovensko predsedstvo EU je sicer danes pozvalo Iran, naj preneha preganjati bahajsko versko skupnost in naj spoštuje pravico do svobodne izbire veroizpovedi in izražanja vere. Pri tem je predsedstvo izrazilo zaskrbljenost zaradi "nenehne sistematične diskriminacije in nadlegovanja bahajcev v Iranu zaradi njihove vere". Slovensko predsedstvo je izrazilo zaskrbljenost, ker so iranske oblasti prejšnji teden v Teheranu prijele šest pripadnikov te verske skupnosti. Šlo naj bi za voditelje te skupnosti.

Uradni Teheran sicer bahajsko versko skupnost preganja že vse od njene ustanovitve leta 1844. Njihovo preganjanje pa naj bi po islamski revoluciji 1979 postalo kar državna politika. Od tedaj naj bi bilo ubitih oz. usmrčenih preko 200 pripadnikov te verske skupnosti.

Bahajska verska skupnost naj bi sicer imela okoli 300.000 pripadnikov. Njihova religija naj bi temeljila predvsem na tem, da vsa velika verstva sveta pravzaprav učijo enako resnico. V islamskem Iranu naj bi jih zato preganjali kot heretike, čeprav iranske oblasti vztrajno zanikajo, da v Iranu preganjajo ljudi zgolj zaradi vere.

Ne spreglejte