Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
22. 12. 2016,
17.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 22. 12. 2016, 17.14

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec: Lindsey Vonn? Edini nasprotnik je čas.

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

"Pazim, da me evforija ne ponese. Sezona je namreč še dolga," po sanjskem začetku sezone, ki jo je vključil celo v boj za najvišja mesta skupnega seštevka svetovnega pokala, poudarja Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec prevzema vlogo prve smučarske zvezde v Sloveniji. | Foto: Matjaž Vertuš Ilka Štuhec prevzema vlogo prve smučarske zvezde v Sloveniji. Foto: Matjaž Vertuš

Še pred tremi tedni so bili najboljši štirje rezultati Ilke Štuhec v karieri 4., 5., 6. in 7. mesto. Danes, ko 26-letna Štajerka v domačem Mariboru zajema sapo pred nadaljevanjem sezone, se lahko pohvali s štirimi zmagami. Trem smukaškim je dodala kombinacijsko. Posledično prepričljivo vodi v smukaškem seštevku svetovnega pokala, tik pod vrhom, na tretjem mestu, pa je tudi v skupnem in superveleslalomskem seštevku.

"Vsaka tekma je poglavje zase"

"Še vedno trdim, da je vsaka tekma poglavje zase," po sanjskem odprtju sezone razmišlja Ilka, ki je poskrbela za najbolj zgoščeno zmagovanje v zgodovini slovenskega smučanja. S tako strnjenim nizom se nista mogla pohvaliti niti prva dama slovenskega smučanja vseh časov Tina Maze ali pa serijski slalomski zmagovalec leta 1986 Rok Petrovič.

"Največji tekmec je čas"

Pred dnevi smo ob analizi izjemnega rezultatskega preboja med drugim osvetlili tudi nekoliko okrnjeno konkurenco. A kmalu naj bi se na teren vrnili Anna Veith in Lindsey Vonn. Se Ilka že veseli soočenja z njima? "Tudi Lindsey je, ne glede na kakovost, le ena od tekmic. S tem se ne obremenjujem. Moj največji nasprotnik je namreč čas," pravi nekdanja mladinska svetovna prvakinja v slalomu, smuku in kombinaciji. Zdaj zmaguje tudi v članski konkurenci. "Bil je že čas. Mar ne?" se nasmehne Ilka.

Vodilna na denarni lestvici

S šestimi uvrstitvami med najboljšo deseterico je Štuhčeva tudi najbolj vneta "plenilka" denarnih nagradnih skladov. S kar 188 tisoč zasluženimi švicarskimi franki je celo prva na lestvici "zaslužkarjev", torej tudi pred Marcelom Hirscherjem. "Vse to je lepo. Lažje se diha. Toda če upoštevamo, koliko je bilo vloženo vame in v moj razvoj, je to prava malenkost," pravi Mariborčanka, ki navdušuje s samostojno ekipo, v kateri so še trener Grega Koštomaj, kinezioterapevtka Anja Šešum in serviserka Darja Črnko.   

Darja Črnko - mari in serviserka najboljše smukačice svetovnega pokala. | Foto: Matjaž Vertuš Darja Črnko - mari in serviserka najboljše smukačice svetovnega pokala. Foto: Matjaž Vertuš

Pred novoletno zabavo na Semmering?

Z vrhunskim odprtjem sezone si je Ilka na široko odprla tudi vrata vseh disciplin. Že v torek je želela nastopiti na veleslalomu v Courchevelu, kjer bi nastopila takoj za trideseterico, a je tekmo odpihnil veter. Tekmo je zdaj prevzel Semmering, ki bo prihodnji teden gostil dva veleslaloma in slalom. Tudi s prvo damo reprezentance? "Odločitev še ni padla. Moram se pogovoriti z reprezentančnim trenerjem Denisom Šteharnikom. Naših načrtov ne želimo radikalno spreminjati. Tekmovalka mora imeti čas za oddih in trening," odgovarja trener Koštomaj, ki pa pod vprašaj nikakor ne postavlja Zlate lisice. "Se vidimo na Pohorju," pravi Ilka.

Ne spreglejte