TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2011,
14.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ewan McGregor

Torek, 24. 5. 2011, 14.16

7 let, 12 mesecev

Ewan McGregor: znanec iz Trainspottinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ewan McGregor bo vedno znan po vlogah Marka Rentona iz filma Trainspotting in Obija-Wan Kenobija v trilogiji Vojna zvezd. Oglejte si njegov film Možje, ki strmijo v koze v videoteki na SiOL TV!

Film Možje, ki strmijo v koze (The Men Who Stare at Goats) z Georgom Clooneyjem, Ewanom McGregorjem, Jeffom Bridgesom in Kevinom Spaceyjem je komedija o strogo varovanem oddelku ameriške vojske, ki se ukvarja s paranormalnimi načini vojskovanja. Škotski igralec Ewan McGregor ima v filmu vlogo reporterja Boba Wiltona.

Ewan McGregor je najprej nastopal v gledališču, nato se je gledalcem približal z vlogo v šestdelni miniseriji Dennisa Potterja Lipstick on Your Collar (1993).

Prelomni film plitki grob

Kmalu je poskusil s filmsko vlogo v drami Billa Forsytha Being Human, prelomno pa je bilo njegovo sodelovanje s producentom Andrewom MacDonaldom, režiserjem Dannyjem Boyleom in scenaristom Johnom Hodgeom v drami Plitki grob (Shallow Grave, 1994), ki je bil kritiško zelo dobro sprejet. Film Plitki grob je uvod v njegovo sodelovanje s priznanim britanskim režiserjem. Igralski preboj je dosegel z vlogo heroinskega odvisnika Marka Rentona v izredni uspešnici Trainspotting (1996) Dannyja Boylea.

Tudi vloga pesnika Christiana, ki se zaljubi v bolno kurtizano Satine (Nicole Kidman), iz filma Moulin Rouge! (2001) ga je zaznamovala do te mere, da je postal eden najbolj iskanih britanskih igralcev. Vloga mu je prinesla nominacijo za zlati globus. V filmu Dol z ljubeznijo (Down with Love, 2003) je igral z Renee Zelwegger, v Mladem Adamu (Young Adam, 2003) pa s Tildo Swinton.

Zavrnil Jamesa Bonda

Leta 2005 se je še zadnjič pojavil kot Obi-Wan Kenobi, se je pa kar dvakrat podal v animirane filme. Igral je robota Rodneyja Copperbottoma v filmu Robotki in glavnega junaka v Valiantu. Istega leta je igral z Scarlett Johansson v Otoku (Island) Michaela Baya in z Naomi Watts ter Ryanom Goslingom v filmu Ostani (Stay) Marca Forsterja.

Leta 2006 so mu ponudili vlogo tajnega agenta 007 za film Casino Royale, vendar jo je odklonil, ker se je ustrašil, da ne bi bil za vedno obsojen na Jamesa Bonda. Leta 29009 je igral ljubimca Jima Carreyja v filmu Ljubim te, Phillip Morris ter papeževega kamerlenga Patricka McKenno v Angeli in demoni.

Igral je še v filmih Sestreljeni črni jastreb, Kasandrine sanje, Odštekano življenje, Velika riba, Žametne noči, Tihi glas, Emma, Brassed Off, Kačji poljub, Prevara in Miss Potter. Gostoval je tudi v seriji Urgenca.

Filmi te izžamejo, gledališče te napolni Zelo aktiven je tudi kot gledališki igralec. "Filmi te izžamejo, gledališče te napolni. Potrebujem svoj 'fiks'," je povedal 40-letni igralec, ki se že deset let bori proti odvisnosti od alkohola, ki ga pogreša samo takrat, ko je žalosten. Svoj življenjski slog je spremenil v trenutku, ko je postal oče.

Leta 1995 se je poročil s francosko oblikovalko produkcije Eve Mavrakis. Imata tri hčerke: Claro Mathilde (1996), Esther Rose (2001) in Jamiyan (2001), ki sta jo posvojila iz Mongolije.

Ne spreglejte