Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Daimler Mercedes-Benz Jaguar Revoz Magna Steyr električni avtomobili

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 9.28

6 let, 6 mesecev

Električna avtomobilska industrija privablja naložbe in službe tudi za Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Daimler bo v nova električna vozila, ki jih bo izdeloval tudi v Revozu, vložil deset milijard evrov. Jaguar bo novega električnega crossoverja predvidoma izdeloval v Gradcu v Avstriji, kjer so zaposleni tudi Slovenci.

Daimler bo do leta 2025 razvil deset novih električnih avtomobilov, od teh bodo trije sodili pod znamko Smart. Njihovega električnega forfoura bodo izdelovali v Revozu. | Foto: Gregor Pavšič Daimler bo do leta 2025 razvil deset novih električnih avtomobilov, od teh bodo trije sodili pod znamko Smart. Njihovega električnega forfoura bodo izdelovali v Revozu. Foto: Gregor Pavšič

Daimler bo v električna vozila vložil deset milijard evrov, električne smarte bo izdeloval tudi Revoz.

Daimlerjev koncern, ki danes električni pogon že pozna pri znamkah Mercedes-Benz in Smart, bo v razvoj električnih vozil vložil deset milijard evrov, je v pogovoru za dnevni časnik Stuttgarter Zeitung povedal njihov vodja raziskav in razvoja Thomas Weber. Do leta 2025 želijo razviti vsaj deset različnih električnih avtomobilov na isti platformi. Po Weberjevih besedah bodo trije modeli spadali pod Smartovo znamko, z večjimi baterijami pa se bodo lahko približali celo dosegu 700 kilometrov.

Mercedes-Benz je na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil študijo električnega crossoverja, obenem pa tudi električno različico štirivratnega smarta forfour. Tega bodo izdelovali v novomeškem Revozu.

Pogled na tovarno Magna Steyr v Gradcu, kamor na delo odhajajo tudi Slovenci. | Foto: Magna Steyr Pogled na tovarno Magna Steyr v Gradcu, kamor na delo odhajajo tudi Slovenci. Foto: Magna Steyr

Z električnimi jaguarji se bodo ukvarjale tudi roke Slovencev na delu v avstrijski Magni Steyr

Nove načrte z električnimi avtomobili imajo tudi pri Jaguarju, ki je v lasti indijske Tate. Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu so predstavili študijo električnega crossoverja I-pace. Izdelovali ga bodo v tovarni Magna Steyr v Gradcu v Avstriji, kjer je danes že zaposlenih več kot tisoč Slovencev.

Novi jaguar I-pace bodo predvidoma izdelovali v avstrijski Magna Steyr v Gradcu, predsednik znamke pa bi rad večji del proizvodnje prihodnjih električnih vozil preselil na Otok. | Foto: Jaguar Novi jaguar I-pace bodo predvidoma izdelovali v avstrijski Magna Steyr v Gradcu, predsednik znamke pa bi rad večji del proizvodnje prihodnjih električnih vozil preselil na Otok. Foto: Jaguar

Predsednik Jaguarja bi s pomočjo vladnega denarja rad prenavljal tovarne v Angliji

Predsednik znamke Ralf Speth si želi del proizvodnje električnih vozil preseliti tudi v eno izmed njihovih treh tovarn v Veliki Britaniji. Speth je izzval britansko vlado in od nje pričakuje naložbe, ki bi jim pomagale prenoviti tovarne in Veliko Britanijo postaviti na čelo razvoja električne avtomobilske industrije, je Spethov nastop na srečanju gospodarstvenikov in politikov povzemal The Financal Times.

Speth bi od vlade potreboval naložbo, vredno okrog 530 milijonov evrov, sami pa bi dodali okrog 700 milijonov evrov. Pri Jaguarju so napovedali, da bi skupna milijardna naložba lahko zagotovila novih deset tisoč delovnih mest. Za zdaj ni znano, ali bi tovrstno sodelovanje lahko ogrozilo posel Magne Steyr in Jaguarja. Njihovi električni avtomobili bodo postali serijski do konca desetletja.

Britanska vlada je že potrdila za 460 milijonov evrov naložb v razvoj tehnologij zelene in samovozeče avtomobilske prihodnosti, ki jih je obljubila avtomobilskemu sektorju.

Ne spreglejte