TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 13.14

8 let

ECB znova opozarja pred zvišanjem obrestne mere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska centralna banka (ECB) je znova odločno posvarila pred visoko inflacijo v območju z evrom.

ECB je še pozvala k zmernosti pri določanju cen in plač ter namignila, da bo po potrebi tudi dvignila obrestne mere, da prepreči morebitni drugi val inflacije. Popolnoma nujno" je, da se izognemo dolgoročni inflaciji, je v svojem rednem mesečnem poročilu za januar zapisala ECB in zatrdila, da je odločena tudi s preventivnimi ukrepi preprečiti morebitni drugi val učinkov sedanje inflacije, kot je nadaljnja rast cen in plač. "Najvišja prioriteta" trenutno je ohraniti inflacijska pričakovanja pod nadzorom. S tem naj bi ECB nakazala, da se nagiba prej k zvišanju kot pa znižanju obrestne mere.

Ostrejši kreditni pogoji za nižjo inflacijo

Januarsko poročilo ECB pa prihaja le dan po tem, ko je član Sveta ECB, guverner luksemburške centralne banke Yves Mersch izjavil, da mora biti ECB v luči splošne gospodarske negotovosti "previdna". S tem naj bi namignil, da bi lahko ECB tudi znižala ključno obrestno mero in tako povzročila padec evra pod 1,46 ameriškega dolarja. Tudi mnogi ekonomisti so izrazili dvom, da bo ECB vztrajala pri nespremenjeni ali celo višji obrestni meri, glede na to da sta ameriška in britanska centralna banka že začeli z zmanjševanjem obrestnih mer.

Zvišanje ključne obrestne mere ECB posredno pomeni, da se zaostrijo kreditni pogoji tudi za podjetja in potrošnike, s tem pa se zmanjša povpraševanje po blagu in storitvah. To naj bi se v skladu z ekonomskimi spoznanji odrazilo v nižji inflaciji.

ECB sicer ocenjuje, da je inflacija v območju z evrom, ki je novembra in decembra lani na letni ravni dosegla kar 3,1 odstotka, predvsem posledica visokih cen nafte in hrane ter da gre za začasen fenomen. Banka pa se želi izogniti situaciji, v kateri bi kratkoročna inflacija sprožila splošne zahteve za zvišanje plač, kar bi lahko vodilo v drugi val inflacije.

Nemška tiskovna agencija dpa sicer povzema navedbe ECB, da naj bi se podražitve v letu 2008 umirjale postopoma. Faza relativno visokih podražitev naj bi tako trajala nekoliko dlje, kot so sprva pričakovali, letna stopnja inflacije v območju z evrom pa naj bi torej tudi v naslednjih mesecih občutno presegala dva odstotka.

Predvidevajo, da bodo razvijajoče se države omilile ameriško krizo

Za leto 2008 januarsko poročilo napoveduje dvoodstotno gospodarsko rast. Frankfurtska banka namreč predvideva, da bo svetovno gospodarstvo ostalo prožno ter da bo posledice upočasnjene gospodarske rasti v ZDA omilila moč hitro razvijajočih se tržnih ekonomij. Obenem sicer priznava, da je ta napoved podvržena precejšnjim tveganjem, saj je končni učinek trenutne krize v ZDA na svetovno gospodarstvo neznan.

Ne spreglejte