Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
11.41

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt Mravlje škodljivci

Petek, 13. 7. 2018, 11.41

2 meseca

Ali so mravlje res vrtni škodljivci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
mravljice | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Če med sprehodom po svojem vrtu opazite kolonije mravelj, se izognite nagonski želji, da bi jih uničili. S tem namreč naredite več škode kot koristi za svoj vrt. Čeprav večina vrtnarjev meni, da so mravlje neprijetne, je njihova vloga v vrtu še kako pomembna, saj so zelo koristne.

majski hrošč
Trendi Obvarujte svoj vrt pred majskimi hrošči

Mravlje so vrtači, kar pomeni, da s svojim bivanjem v vrtu prevrtajo enako količino zemlje in poskrbijo za njeno kakovost. V tradicionalnih oblikah vrtnarjenja se je mravlje včasih namensko uporabljalo za aeracijo, saj kopljejo majhne predore, skozi katere se kasneje prenašajo voda in hranilne snovi do korenin vrtnin. Tako poskrbijo za boljšo porazdelitev hranilnih snovi po zemlji. Prav tako pospešijo razgradnjo organskega materiala, kot so listje in mrtve žuželke, ter ga pretvorijo v učinkovito gnojilo.

Niso škodljive

Namesto da z njimi ravnamo kot s škodljivci, je bolje, da mravlje dojemamo kot partnerje pri vrtnarjenju. Ena najpomembnejših nalog, ki jih opravljajo na vrtu, je to, da delujejo kot opraševalci in raznašalci semen, zato je njihova prisotnost dobrodošla, saj poskrbijo za boljšo rast vaših vrtnin. Poleg tega varujejo vrtnine pred rastlinojedimi žuželki, ki bi vaše vrtnine uničile.

mravljice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Na vašem vrtu živi več vrst mravelj

Črne mravlje so najpogostejša vrsta mravelj pri nas. Poleg tega, da bivajo na vrtovih, lahko gnezdijo tudi v notranjih prostorih doma. So neškodljive in sledijo sladkim sledem.

Če želite ugotoviti, kje so si postavile kolonijo, po vrtu raztresite majhno količino sladkorja in te se bodo pojavile. Rdeče mravlje so v primerjavi s črnimi bolj agresivne in živijo v manjših kolonijah.

Obstajajo pa tudi rumene mravlje, ki niso tako pogoste, hranijo pa se z majhnimi žuželkami. Priprava vab za njih je nekoliko težja. Vse tri vrste so neškodljive, zato ni potrebe po tem, da jih preganjate, če njihove kolonije ne presegajo zmožnosti vašega vrta.

mravljice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Mravlje, ki se plazijo po rožah

Mravlje, ki jih vidite plezati po okrasnih cvetlicah in preostalih zelenjavnih vrtninah, pravzaprav opravljajo vlogo "varnostnika", saj jih ščitijo pred sovražnimi napadi. Poleg tega rastlini zagotavljajo bogat izvor hrane, saj puščajo za seboj sledi, bogate z beljakovinami, lipidi in ogljikovimi hidrati.

So naraven način, s katerim lahko nadzorujete prisotnost škodljivcev, saj se prehranjujejo z njihovimi jajčeci. Mravlje so tako učinkovito biološko sredstvo za zatiranje škodljivcev.

Ob tem so pomembne za zaščito gosenic. Te namreč v procesu preobrazbe v metulja proizvajajo sladko snov, da bi jih pritegnile, saj jih ščitijo in jim včasih celo pomagajo do preobrazbe. Vzajemna interakcija mravelj in gosenic lahko privabi več metuljev na vaš vrt.

mravljice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Naravne metode za preganjanje mravelj

Če na svojem vrtu opazite prevelike kolonije mravelj in se bojite, da bi povzročile več škode kot koristi, se lahko odločite za eno od naravnih metod njihovega preganjanja.

Pazite, da repelente nanašate samo neposredno na kolonije in ne škodite vrtninam, saj jih lahko drugače po nepotrebnem uničite.

Različne metode:

- Vrela voda je najbolj znana naravna metoda iztrebljanja mravelj. Postavite sladko vabo in opazujte, od kod prihajajo mravlje. Te najpogosteje prihajajo iz kolonije. Ko najdete kolonijo, po njej zlijte vrelo vodo. Postopek boste morda morali večkrat ponoviti, dokler ne pomorite prav vseh mravelj.

- Detergent za pranje posode in olje sta precej uspešna, saj tekočina detergenta in olje dobesedno zadušita mravlje. V vodi zmešajte polno čajno žličko detergenta in pol čajne žličke kuhinjskega olja. Pripravljeno mešanico zlijte v razpršilo ter jo poškropite po koloniji in gnezdu, če ga najdete.

- Beli kis dela čudeže pri preganjanju mravelj, saj jih uniči, obenem pa ni škodljiv za tla in vaše vrtnine. Liter kisa zlijte po koloniji, kar bo pomorilo prav vse mravlje že ob prvem stiku.
zemlja
Trendi Testirajte kakovost svoje zemlje
Ne spreglejte