Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
3. 2. 2017,
16.35

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

mobilni telefon Samsung Galaxy A3 2017 Vtisi Vtisi Samsung test pametni telefoni

Petek, 3. 2. 2017, 16.35

2 meseca

Prvi vtisi

Samsung Galaxy A3 2017: "golf" pametnih telefonov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Samsung Galaxy A3 2017 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Za vse, ki bi se želeli približati trenutno najboljšemu Samsungovemu pametnemu telefonu, a bi želeli za to porabiti čim manj denarja, je Samsung Galaxy A3 2017 gotovo zelo zanimiva možnost - tako kot Volkswagnov golf zadovolji mnogo iskalcev srednjega razreda avtomobila.

Natanko en mesec po tem, ko je Samsung na sejmu CES v Las Vegasu prvič predstavil (in pokazal) letošnjo prenovo (pravzaprav je ustrezneje nadgradnjo) svoje serije mobilnih telefonov srednjega razreda Galaxy A, smo te pametne telefone dobili na ogled in na prodajne police tudi v Sloveniji.

Prikaz Vedno na voljo (Always-On Display) je Samsung prvič predstavil prav pri lanskem Galaxy S7, zdaj pa je to priročno in predvsem varčno funkcijo vpeljal tudi v serijo A.  | Foto: Bojan Puhek Prikaz Vedno na voljo (Always-On Display) je Samsung prvič predstavil prav pri lanskem Galaxy S7, zdaj pa je to priročno in predvsem varčno funkcijo vpeljal tudi v serijo A. Foto: Bojan Puhek

Pravzaprav ne vseh treh, kajti največji med njimi, A7, ki se obenem ponaša tudi z največjim zaslonom, po presoji Samsungovih strategov ne bo našel poti do evropskih prodajaln in mobilnih operaterjev.

Model A3, ki smo si ga tokrat ogledali, je tako najugodnejši v srednji seriji Samsungovih pametnih telefonov Galaxy A, pri nas bo na voljo še nekoliko večji, zmogljivejši in dražji A5. Priporočena maloprodajna cena za letošnji A3 v prosti prodaji je 349 evrov, ob vezavi naročniškega razmerja pri mobilnem operaterju pa bo nabavna cena seveda nižja. Kaj torej dobimo za ta denar?

Že na prvi pogled je očitno, da se Samsung Galaxy A3 2017 (na sliki desno) oblikovno zgleduje po prestižnem modelu Samsung Galaxy S7 (na sliki levo). | Foto: Bojan Puhek Že na prvi pogled je očitno, da se Samsung Galaxy A3 2017 (na sliki desno) oblikovno zgleduje po prestižnem modelu Samsung Galaxy S7 (na sliki levo). Foto: Bojan Puhek

Ni dvoma, po kom se (zunanjost) zgleduje

Zunanja oblika, predvsem zaobljeni vogali in domača tipka, nemudoma spominjajo na v tem trenutku najbolj paradnega predstavnika Samsungove ponudbe pametnih telefonov, Galaxy S7. Podobnosti se nadaljujejo tudi pri uporabljenih materialih, kar se vidi predvsem na hrbtni strani iz kovine in 3D-stekla, a se podobnosti z vzornikom ne prenehajo pri obliki in zunanjem videzu.

Samsung Galaxy A3 2017 (in preostala dva letošnja A-ja, da ne bo dvomov) je namreč dobil odpornost na vodo in prah po specifikaciji IP68, kar pomeni varnost pred praktično vsemi pripetljaji s tekočinami in nadležnimi drobnimi delci. Uradno: do poldrugega metra globine za pol ure. Nismo ga preizkusili v bazenu, smo ga pa le potopili v vodo in tam pustili dobre pol ure.

Fotogalerija
1 / 2

Še ena lastnost silaka S7, ki je našla pot v serijo A, je tudi čitalnik prstnih odtisov, ki je na istem mestu kot tipka Domov – na sredini spodnjega dela sprednje strani.

Ura in koledar brez vklopa zaslona

Prikaz Vedno na voljo (Always-On Display) je Samsung prvič predstavil prav pri lanskem Galaxy S7, zdaj pa je to priročno in predvsem varčno funkcijo vpeljal tudi v serijo A. Ob resnično minimalni porabi energije tako na zaslonu telefona lahko glede na izbrano postavitev vidimo čas, koledar, stanje akumulatorja (baterije), risbo ali opozorila (nekaterih) programov, tudi kadar zaslon ni vklopljen.

Komur to ni všeč, funkcije preprosto ne vklopi, a s tem ne bo opazno podaljšal časa med dvema polnjenjema. Ta na srečo ni kratek, ob rahlo nadpovprečni celodnevni rabi je zvečer še vedno bilo več kot dovolj energije za pripravljenost do naslednjega jutra.

Za zdaj še redkim telefonom s priključkom USB-C, ki bo zaradi svojih prednosti nedvomno (kmalu) postal standard namesto zdajšnjega priključka microUSB, se je pogumno pridružil tudi Samsung Galaxy A3 2017.  | Foto: Bojan Puhek Za zdaj še redkim telefonom s priključkom USB-C, ki bo zaradi svojih prednosti nedvomno (kmalu) postal standard namesto zdajšnjega priključka microUSB, se je pogumno pridružil tudi Samsung Galaxy A3 2017. Foto: Bojan Puhek

Preskok na nov vmesnik USB

Po eni lastnosti je letošnja serija A celo prehitela svojega vzornika iz serije S: namesto priključka microUSB ima naprednejši priključek USB-C, ki je praktičen in dobrodošel že zaradi svoje simetrije in posledično možnosti vklopa z obeh strani vtiča. Optimalno hitro polnjenje pa je seveda mogoče le z izvirnim priloženim napajalnikom.

Vse to le za tri grame več, kot je na tehtnici pokazal zdaj že odhajajoči A3 z letnico 2016. Pri letošnjem A3 bo tako tehtnica izpisala 135 gramov. Malenkost je tudi debelejši, za dobrega pol centimetra. Nekaj deset evrov je večja tudi cena glede na lanski A3, a glede na izboljšave jim to najbrž lahko celo odpustimo.

Ravno ta za današnje pojme razmeroma majhen zaslon diagonale 4,7 palca (11,9 centimetra) je predvsem za tiste, ki ne ljubijo čim večjih zaslonov, ena od največjih prednosti pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy A3 2017. | Foto: Bojan Puhek Ravno ta za današnje pojme razmeroma majhen zaslon diagonale 4,7 palca (11,9 centimetra) je predvsem za tiste, ki ne ljubijo čim večjih zaslonov, ena od največjih prednosti pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy A3 2017. Foto: Bojan Puhek

Dobra novica za tiste, ki jim veliki zasloni niso pri srcu

Samsung Galaxy A3 je najmanjši v seriji A in tudi vidno manjši od višjega modela S7, ki ga nedvomno (deloma) posnema. A ravno ta za današnje pojme razmeroma majhen zaslon diagonale 4,7 palca (11,9 centimetra) je predvsem za tiste, ki ne ljubijo čim večjih zaslonov, ena od največjih prednosti. Ko smo že pri zaslonu, ta je Super AMOLED HD z ločljivostjo 1280 x 720 pik – brez sprememb glede na lanski A3.

Podobnosti med Galaxy A3 2017 in Galaxy S7 se nadaljujejo tudi pri uporabljenih materialih, kar se pri Galaxy A3 2017 vidi predvsem na hrbtni strani iz kovine in 3D-stekla | Foto: Bojan Puhek Podobnosti med Galaxy A3 2017 in Galaxy S7 se nadaljujejo tudi pri uporabljenih materialih, kar se pri Galaxy A3 2017 vidi predvsem na hrbtni strani iz kovine in 3D-stekla Foto: Bojan Puhek

Od svojih bratcev se A3 razlikuje tudi po količini shrambnega prostora: ima ga teoretično 16 gigabajtov (odšteti je treba tiste gigabajte za operacijski sistem in nekatere prednastavljene programe), a je s kartico microSD tega mogoče povečati za največ dodatnih 256 gigabajtov.

Procesor, ki poganja A3, je gotovo predstavnik srednjega razreda, kar opravičuje tudi ceno srednjega razreda – je pa v letošnjem A3 procesor vendarle zmogljivejši kot v lanskem. Na voljo sta dva gigabajta delovnega pomnilnika, kar bo za najbolj navdušene premalo, a za srednje zahtevne in srednje intenzivne uporabnike, katerim je A3 namenjen, je to primerna mera.

Napredek za selfieje

Ljubitelji selfiejev bodo gotovo z odobravanjem sprejeli, da ima v primerjavi z lanskim modelom letošnji A3 izboljšano sprednjo kamero. Ta ima zdaj osem milijonov pik ločljivosti (lanski je imel pet milijonov), glavni fotoaparat ostaja zvest 13 milijonom pik ločljivosti. Programska podpora fotoaparatu je dokaj podobna kot pri vzorniku iz serije S, le da ima A3 manj programskih filtrov. Nekaj razlike pa le mora biti.

Samsung Galaxy A3 2017 specifikacije | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Zelo dober v svojem razredu

Če povzamemo, Samsung Galaxy A3 2017 je gotovo dobra izbira za vse srednje zahtevne uporabnike, saj gre za telefon srednjega razreda s srednjo ceno, ki pa se vendarle spogleduje z nekaterimi značilnostmi višjega razreda. Za svojo ceno Samsung Galaxy A3 2017 ponuja celo nekaj vabljivih funkcij in lastnosti, ki smo jih do zdaj videli le pri (bistveno dražjem) Samsungovem zastavonoši Galaxy S7, kar je razlog več, da mu v svojem razredu pripišemo visoko oceno.

Fotogalerija
1 / 2

Že res, da ima bratec A5 nekaj zmogljivejših komponent, a je zato tudi cena primerno višja. Tako A3 kot A5 sta v letošnji različici na voljo v štirih barvah: črni, zlati, modri in rožnati.

Ne spreglejte