Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
6. 7. 2016,
14.49

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

računalništvo LG ocenili smo Vtisi Vtisi

Sreda, 6. 7. 2016, 14.49

2 meseca

Za koga je in za koga ni odlični LG-jev računalniški zaslon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Na testno vožnjo smo peljali računalniški zaslon LG 27UD68. Kot je razvidno iz imena modela, gre za zaslon z diagonalo 27 palcev oziroma 68 centimetrov. Najvišja ločljivost zaslona je 4K (ali UHD, Ultra HD), kar pomeni, da lahko prikaže štirikrat več slikovnih pik od povprečnega zaslona z ločljivostjo Full HD. Cena modela 27UD68 je malce manj kot 500 evrov, kar ga uvršča med ugodnejše zaslone 4K. Bi nakup priporočali prijatelju?

 | Foto:

Zakaj je LG 27UD68 zelo dober računalniški zaslon

Povzetek v eni povedi: LG 27UD68 je videti elegantno, slika, ki jo prikazuje, je odlična, funkcij ima ogromno, je prijazen do uporabnika, cena pa za zaslon z ločljivostjo 4K ni previsoka.

Zaslon je kupcem na voljo v dveh različicah,27UD68-W in 27UD68-P. Tehničnih razlik med modeloma ni, črki W in P označujeta barvo ohišja. W je bel, P črn. Oblika zaslona je očem prijetna, skupaj z ovalnim podstavkom na mizi ne zasede preveč prostora. Tudi pretežek (4,9 kilograma skupaj s podstavkom) ni.

 | Foto:

Dolgovezili o videzu zaslona ne bomo, pomembno je namreč tisto, kar vidimo na njem. LG zaslon 27UD68 hvali z zelo dobro reprodukcijo barve, poustvariti zna namreč 99 odstotkov barvne palete sRGB. To v praksi pomeni, da lahko zaslon uporabniku prikaže okrog milijardo različnih barvnih odtenkov.

Prikaz, kako velika je slika na zaslonu z ločljivostjo Full HD (1920 x 1080) in na zaslonu z ločljivostjo 4K oziroma UHD (3840 x 2160). | Foto: Prikaz, kako velika je slika na zaslonu z ločljivostjo Full HD (1920 x 1080) in na zaslonu z ločljivostjo 4K oziroma UHD (3840 x 2160).

Kontrast med barvami na zaslonu 27UD68 je zelo dober, po zaslugi osvetljevanja s tehnologijo LED pa so barve svetle, žive. Tehnologija prikaza slike na zaslonu je IPS, kar v praksi pomeni, da so vidni koti zelo dobri. Uporabnik ga lahko gleda tudi skoraj čisto s strani, pa bo sliko še vedno videl brez popačenja barv oziroma zamegljevanja.

fotoZaslon je zelo primeren za ljubitelje videoiger, ponuja jim kar nekaj namenskih funkcij. Izpostavitve vredni sta AMD Freesync 2.0, ki v videoigrah preprečuje občasno lomljenje grafike in poskrbi za bolj gladko izkušnjo (več o tem malce nižje), ... 

 | Foto:

Omenjali smo tudi prijaznost do uporabnika. Zaslon mu omogoča, da funkcije išče in nastavitve ureja z računalniško miško (OnScreen Control, foto spodaj) in ne gumbi ob oziroma pod zaslonom, ki so pogosto nerodni in za upravljanje zahtevajo preveč žongliranja v levo in desno. 

 | Foto:

27UD68 tudi varuje uporabnikovo zdravje, saj omogoča preklop v očem prijazen način z zvišanjem temperature barv. Modro-belo paleto zamenja rumeno-oranžna, ki manj utruja oči. Zakaj je to pomembno, preberite tukaj.

Še ena zelo zanimiva funkcija, mimo katere ne moremo - LG 27UD68 lahko prostor na zaslonu razdeli na največ štiri dele (foto spodaj), ki delujejo kot samostojni zasloni. Prek izhodov HDMI 2.0 in DisplayPort 1.2a na zadnji strani 27UD68 lahko nanj priklopimo dodatne računalnike, ki bodo uporabljali omenjene virtualne zaslone. 

 | Foto:

Nenazadnje je velik adut LG 27UD68 še cena. V slovenskih spletnih trgovinah stane manj kot 500 evrov. Za večino podobno ali celo manj zmogljivih 27-palčnih zaslonov z ločljivostjo 4K je treba odšteti vsaj stotaka, če ne že kar nekaj sto evrov več. 

Katere so prvine 27UD68, ki bi jih LG lahko še izboljšal

Ovalno stojalo za zaslon, morda še bolje stojalce, ni sinonim za stabilnost. Vsakič, ko smo se ga malce dotaknili, se je zazibal. 27UD68 sicer podpira montažo na drugo stojalo oziroma na steno, a pri nasledniku bi bilo lepo videti robustnejše stojalo neposredno "iz škatle". 

Kje so dodatni izhodi USB? Večina sodobnih zaslonov ima vsaj enega, še raje dva. 27UD68 jih nima. 

Zadnja stran zaslona 27UD68, kjer so priključki DisplayPort, HDMI (2x), D-Sub in priključek za napajanje. | Foto: Zadnja stran zaslona 27UD68, kjer so priključki DisplayPort, HDMI (2x), D-Sub in priključek za napajanje.

Branili se ne bi več manevrskega prostora pri obračanju in nagibanju zaslona. Zgled so lahko Dellovi zasloni, ki jih je mogoče obrniti za 180 stopinj.

Nas ni zmotilo preveč, morda pa koga bo - zaščita pred bleščanjem, s katero je prevlečen zaslon, občasno povzroči oddajanje čudne svetlobe. Pojav sicer ni moteč, v času preizkusa smo ga opazili enkrat ali dvakrat. 

Komu nakup LG 27UD68 prinaša prednosti:

- Ljubiteljem videoiger z zmogljivimi računalniki. Igranje v ločljivosti 4K (spodaj) je užitek, a za to potrebujemo res zmogljivo strojno opremo. Minimum sta vrhunski procesor (dražji Intel Core i5 ali Core i7) in 400-evrska grafična kartica. 

 | Foto:

- Grafičnim oblikovalcem in montažerjem videa. Ti bodo znali ceniti štirikrat večjo delovno površino, ki jo 27UD68 ponuja v primerjavi s klasičnim zaslonom z ločljivostjo Full HD, in njegovo reprodukcijo barv. 

- Uporabnikom, ki jim na namizju vedno zmanjkuje prostora. In ki nimajo prostora za dodaten zaslon, je še treba dodati. S funkcijo razdeljenega zaslona lahko 27UD68 koristi tudi več uporabnikov hkrati. 

- Uporabnikom, ki iščejo zaslon 4K za razumno ceno. Kot smo že omenili, je bistveno cenejši od podobno zmogljivih zaslonov 4K z enakimi dimenzijami.

Za koga LG 27UD68 ni:

- Ljubitelje videoiger s slabšimi računalniki. Vsaj ne za tiste igralce, ki pričakujejo, da bodo sodobne videoigre s povprečno strojno opremo poganjali v ločljivosti 4K. Naša igralna postaja ni od muh, vsebuje namreč vrhunski procesor intel Core i7 in grafično kartico višjega srednjega razreda, pa smo 5 let stari igri Skyrim v ločljivosti 4K lahko poganjali z vsega od 15 do 20 slik na sekundo. To je preveč zatikanja, da bi res lahko uživali v igranju.  

- Ljubitelje videoiger, ki ne uporabljajo grafične kartice proizvajalca AMD. Zaslon LG 27UD68 podpira tehnologijo za igralce AMD Freesync 2.0 (foto spodaj), ki v igrah preprečuje lomljenje grafičnih tekstur in poskrbi za bolj gladko delovanje. A tehnologija je najbolj uporabna le, če imamo v računalniku grafično kartico AMD. Mi uporabljamo Nvidiino, zato Freesynca nismo mogli izkoristiti v polnosti.

 | Foto:

- Uporabnike, ki ne vidijo dobro. Ločljivost 4K pomeni, da se bo vsebina zaslona navidezno pomanjšala, saj je je zaradi večje gostote pik na namizje mogoče spraviti več. Ikone in črke bodo drobnejše kot na običajnem zaslonu z ločljivostjo Full HD. Razlika bo toliko bolj opazna, ker LG 2768UD z diagonalo 27 palcev ne spada med največje zaslone 4K. Pri 32-palčnem ali še večjem zaslonu bi višja ločljivost na vidljivost vsebine vplivala manj. 

- Uporabnike, ki bi ga kupili samo zato, ker na njem piše 4K. Ločljivost 4K na računalniških zaslonih je trenutno namenjena trem stvarem, ki smo jih že opisali - igram, oblikovanju grafike oziroma montaži videa in želji po resni večopravilnosti. Če nimate nobene od omenjenih potreb, je nakup danes še vedno nesmiseln. Tudi izgovor, da bi gledali video 4K, ni dovolj dober razlog za nakup, saj je na tem področju še vedno velika suša. Zasloni 4K so objektivno tudi še vedno veliko predragi, da bi upravičili nakup za uporabnika, ki jih ne bo znal izkoristiti. 

 

Ne spreglejte