Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Philips Slovenija

Natisni članek

Philips OLED televizor Vtisi Vtisi advertorial

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 7.00

2 meseca

Prvi vtisi: Philips 4K OLED TV 55POS901F

Prvo, pa vrhunsko!

Vsebino omogoča Philips Slovenija
Philips 4K OLED TV 55POS901F | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Prvi Philipsov televizor z zaslonom OLED združuje dosežke te tehnologije z učinkovitim procesiranjem slike in lastno tehnologijo Ambilight za izjemno izkušnjo.

Visokotehnološko podjetje TP Vision, ki v svetu televizorjev upravlja blagovno znamko Philips, se je sprva otepalo televizorjev OLED (Organic Light-Emitting-Diode), češ da ti zasloni ne zagotavljajo zadostne svetilnosti. Tehnologija je medtem napredovala, svetilnost televizorjev OLED je danes celo boljša od primerljivih televizorjev LED in LCD, zato so Nizozemci zdaj očitno toliko zadovoljni, da so se vendarle odločili zaplavati tudi v te vode.

Seveda so na to odločitev vplivale nesporne prednosti tehnologije OLED v primerjavi z omenjenimi televizorji LED in LCD. Med najpomembnejšimi so zelo visoko kontrastno razmerje in bistveno večji vidni kot, pri katerem slika ohrani svoje najboljše lastnosti. O vsem tem smo se lahko prepričali tudi pri tej Philipsovi najnovejši pridobitvi.

Med najpomembnejšimi lastnostmi tehnologije OLED so zelo visoko kontrastno razmerje in bistveno večji vidni kot, pri katerem slika ohrani svoje najboljše lastnosti. | Foto: Bojan Puhek Med najpomembnejšimi lastnostmi tehnologije OLED so zelo visoko kontrastno razmerje in bistveno večji vidni kot, pri katerem slika ohrani svoje najboljše lastnosti. Foto: Bojan Puhek

Resnično edinstvena televizijska izkušnja

V svojem OLED‑prvenec, ki je na voljo le v eni velikosti diagonale zaslona – 55 palcev, kar je 140 centimetrov –, je Philips uporabil tehnologijo obdelave signala Perfect Pixel Ultra HD Engine, ki je v njegovi lasti. Ta je uspešna, kar se hitro vidi pri sliki, katere vir podpira najvišjo raven visoke ločljivosti – UHD, to je 3.840 x 2.160 pik.

To pa ni edina stvar na tem lepotcu, ki ima značilen Philipsov podpis: njihova tehnologija Ambilight temelji na vgrajenih lučkah LED v zadnjem delu zaslona, ki skladno s sliko ali zvokom in glede na izbrane nastavitve praktično v realnem času s treh strani odzivno prilagajajo osvetlitev stene za televizorjem. Na zadostno veliki razdalji od televizorja ta učinek ustvari vtis večje površine gledanja in še bližji občutek, "kot da bi bili tam".

OLED-ov prvenec je na voljo le v eni velikosti diagonale zaslona – 55 palcev, kar je 140 centimetrov.  Ta sicer proizvaja tudi 65-palčni (175,4-centimetrski) zaslon, a ga Philips ni uvrstil v svojo ponudbo. | Foto: Bojan Puhek OLED-ov prvenec je na voljo le v eni velikosti diagonale zaslona – 55 palcev, kar je 140 centimetrov. Ta sicer proizvaja tudi 65-palčni (175,4-centimetrski) zaslon, a ga Philips ni uvrstil v svojo ponudbo. Foto: Bojan Puhek

Širok, a obenem gosposko tanek in eleganten

Ko 901F potegnemo iz škatle, takoj opazimo njegovo tanko obliko in kovinsko ohišje. Ker je tako tanek, takoj dobimo občutek, da moramo ob postavitvi z njim ravnati zelo nežno. Njegovi nogi segata nekaj centimetrov na vsako stran, kar je treba upoštevati, ko ga postavljamo na mizo, in prihraniti še nekaj več centimetrov prostora, lahko pa ga brez stojal s posebnim nastavkom namestimo tudi neposredno na steno.

Začetni vklop je lahko zelo preprost in hiter, če se ne spuščamo v podrobnosti nastavitev, lahko pa zelo dolgotrajen, če želimo raziskati vse možnosti prikaza in obdelave (predvsem) slike, ki jih 901F ponuja. A ravno v tem je čar – s preizkušanjem različnih nastavitev bo vsakdo lahko našel prav tiste, ki najbolj ustrezajo njegovemu (ali njenemu) okusu.

Ko 901F potegnemo iz škatle, takoj opazimo njegovo tanko obliko in kovinsko ohišje. Ker je tako tanek, takoj dobimo občutek, da moramo ob postavitvi z njim ravnati zelo nežno. Njegovi nogi segata nekaj centimetrov na vsako stran, kar je treba upoštevati, ko ga postavljamo na mizo, in prihraniti še nekaj več centimetrov prostora, lahko pa ga brez stojal s posebnim nastavkom namestimo tudi neposredno na steno. | Foto: Bojan Puhek Ko 901F potegnemo iz škatle, takoj opazimo njegovo tanko obliko in kovinsko ohišje. Ker je tako tanek, takoj dobimo občutek, da moramo ob postavitvi z njim ravnati zelo nežno. Njegovi nogi segata nekaj centimetrov na vsako stran, kar je treba upoštevati, ko ga postavljamo na mizo, in prihraniti še nekaj več centimetrov prostora, lahko pa ga brez stojal s posebnim nastavkom namestimo tudi neposredno na steno. Foto: Bojan Puhek

Na krilih operacijskega sistema Android TV

Saj res, ali smo že napisali, da na tem televizorju deluje operacijski sistem Android TV (različica Marshmallow oziroma peta velikost po vrsti)? To med drugim pomeni, da pretočni video v najvišji ločljivosti ponudnikov, kot je Netflix, za Philipsovega prvorojenca iz družine televizorjev OLED ni nobena ovira.

Kdo bo mogoče – vsaj na prvi pogled – pogrešal podporo za standard Dolby Vision in vsebine 3D, toda po drugi strani je v tem trenutku na voljo tako malo vsebin v tem standardu, da ta odločitev, vsaj kratkoročno, morda niti ni tako nesmiselna. Še več, napovedi drugih proizvajalcev za letošnje modele prav tako ne omenjajo 3D.

Philipsova tehnologija Ambilight temelji na vgrajenih lučkah LED v zadnjem delu zaslona, ki skladno s sliko ali zvokom in glede na izbrane nastavitve praktično v realnem času s treh strani odzivno prilagajajo osvetlitev stene za televizorjem. Na zadostno veliki razdalji od televizorja ta učinek ustvari vtis večje površine gledanja in še bližji občutek, "kot da bi bili tam". | Foto: Bojan Puhek Philipsova tehnologija Ambilight temelji na vgrajenih lučkah LED v zadnjem delu zaslona, ki skladno s sliko ali zvokom in glede na izbrane nastavitve praktično v realnem času s treh strani odzivno prilagajajo osvetlitev stene za televizorjem. Na zadostno veliki razdalji od televizorja ta učinek ustvari vtis večje površine gledanja in še bližji občutek, "kot da bi bili tam". Foto: Bojan Puhek

Zvok gre naravnost k nam

O zvoku prav tako nimamo česa pripomniti, zlasti zato, ker ga je večina usmerjenega s spodnjega dela sprednje strani naravnost k nam, ne kam drugam v prostor (za okrepitev je še en zvočnik na hrbtni strani). Tudi to prispeva k občutku, da smo ob predvajanju vsebin ustrezne kakovosti skorajda sredi dogajanja.

Kljub polni tipkovnici smo se za iskanje po vsebinah YouTuba raje odločili z govorom – tudi v slovenščini, ki je eden izmed jezikov vmesnika. Prepoznava govora v slovenščini se je obnesla bolje, kot smo pričakovali (a kot pri vseh govornih aplikacijah še vedno ne tako dobro, kot bi si dolgoročno želeli). | Foto: Bojan Puhek Kljub polni tipkovnici smo se za iskanje po vsebinah YouTuba raje odločili z govorom – tudi v slovenščini, ki je eden izmed jezikov vmesnika. Prepoznava govora v slovenščini se je obnesla bolje, kot smo pričakovali (a kot pri vseh govornih aplikacijah še vedno ne tako dobro, kot bi si dolgoročno želeli). Foto: Bojan Puhek

Daljinec ima na sprednjem delu običajne ukaze, ki smo jih vajeni pri naprednih televizorjih, zadaj pa polno tipkovnico. Če je 901F v primerjavi s svojimi sorodniki eleganten in vitek, pa daljincu tega ne moremo priznati v njegovi domači kategoriji – polna tipkovnica pač terja nekaj debeline.

Kljub polni tipkovnici smo se za iskanje po vsebinah YouTuba raje odločili z govorom – tudi v slovenščini, ki je eden izmed jezikov vmesnika. Prepoznava govora v slovenščini se je obnesla bolje, kot smo pričakovali (a kot pri vseh govornih aplikacijah še vedno ne tako dobro, kot bi si dolgoročno želeli).

Še vedno ostaja dejstvo, da tehnike oddajanja televizijskih vsebin še ne zmorejo vsega, kar že zmorejo naprednejši televizorji, kot je ta. Najlepše slike in popolno doživetje tako še vedno ostajajo monopol ustrezno pripravljenih domačih vsebin in tistih, dostopnih na internetu, ter ustreznega nabora vsebin na ploščah Blu-Ray in storitvah pretočnega videa, kot je Netflix. | Foto: Bojan Puhek Še vedno ostaja dejstvo, da tehnike oddajanja televizijskih vsebin še ne zmorejo vsega, kar že zmorejo naprednejši televizorji, kot je ta. Najlepše slike in popolno doživetje tako še vedno ostajajo monopol ustrezno pripravljenih domačih vsebin in tistih, dostopnih na internetu, ter ustreznega nabora vsebin na ploščah Blu-Ray in storitvah pretočnega videa, kot je Netflix. Foto: Bojan Puhek

Sprejemanje prehiteva oddajanje

Še vedno ostaja dejstvo, da tehnike oddajanja televizijskih vsebin še ne zmorejo vsega, kar zmorejo naprednejši televizorji, kot je ta. Najlepše slike in popolno doživetje tako še vedno ostajajo monopol ustrezno pripravljenih domačih vsebin in tistih, dostopnih na internetu, ter ustreznega nabora vsebin na ploščah Blu-Ray in storitvah pretočnega videa, kot je Netflix.

Za tolažbo nam ostane podatek, da je Philipsova nadgradnja (upscale) slike iz virov v ločljivosti HD na lastno najvišjo ločljivost 4K UHD, ki ju premore "devetstoenka", zares vsega spoštovanja vredna. Skoraj bi pozabili, da ne gre za pristno 4K UHD-vsebino. Perfekcije sicer ni nikjer, a v trem trenutku bi težko našli tekmeca, ki bi bil vidno boljši.

Vsak bo seveda moral razčistiti pri sebi, ali je pripravljen odšteti en evro manj kot 3.500 evrov, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena, a kdor pri svojem televizorju ni pripravljen sklepati kompromisov, bo s Philipsovim prvorojencem iz sveta televizorjev OLED zagotovo dosegel (in presegel) svoja pričakovanja. | Foto: Bojan Puhek Vsak bo seveda moral razčistiti pri sebi, ali je pripravljen odšteti en evro manj kot 3.500 evrov, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena, a kdor pri svojem televizorju ni pripravljen sklepati kompromisov, bo s Philipsovim prvorojencem iz sveta televizorjev OLED zagotovo dosegel (in presegel) svoja pričakovanja. Foto: Bojan Puhek

Vsak bo seveda moral razčistiti pri sebi, ali je pripravljen odšteti en evro manj kot 3.500 evrov, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena, a kdor pri svojem televizorju ni pripravljen sklepati kompromisov, bo s Philipsovim prvorojencem iz sveta televizorjev OLED zagotovo dosegel (in presegel) svoja pričakovanja.

Ne spreglejte