Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
0.14

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi Apple

Sobota, 15. 11. 2014, 0.14

2 meseca

Ocenili smo: Apple iPhone 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tehnološki velikan iz Cupertina letos preseneča s pametnim telefonom večjih dimenzij, kot bi bili pričakovali, sodeč po tem, da so bili še do nedavnega slepo zaverovani v svete štiri palce.

Koreniti prenovi operacijskega sistema iOS je to jesen sledila še nova usmeritev Appla, ki se na videz odreka štiripalčnim zaslonom, kot smo jih poznali v preteklih letih, in po novem prisega na 4,7 palca v različici iPhone 6 in kar 5,5 palca v različici iPhone 6 Plus. Mi smo testirali prvega. Brez zvijanja in preostalih, v zadnjih mesecih zelo priljubljenih metod testiranja vzdržljivosti.

iPhone 6 je težko primerjati s katerimkoli drugim pametnim telefonom kot z njegovim neposrednim predhodnikom 5s. Predvsem zato, ker lahko tako najlažje in najhitreje vidimo napredek, ki se je zgodil v slabem letu, kolikor običajno mine med eno in drugo različico iPhona.

Če upoštevamo zgoraj omenjeno obrazložitev primerjave, imamo torej tokrat pred sabo najboljši iPhone do zdaj, ki se za povrh ponaša še s povsem drugačno obliko kot njegovi predhodniki, kar prinaša tako prednosti kot slabosti, a kot boste lahko razbrali iz vtisov, je prvih bistveno več kot drugih.

Večji zaslon drastično izboljša uporabniško izkušnjo Dobrih šest let je bilo potrebnih, da je Apple dokončno premagal svojo trmo in svetu predstavil pametni telefon z zaslonom, večjim od štirih palcev. V vmesnem obdobju je svojo odločenost o tem, da je prav omenjena velikost idealna, na primer upravičeval tudi s tem, da lahko, ko iPhone držimo v roki s palcem, brez težav dosežemo vse kotičke zaslona in posledično svojega pametnega spremljevalca upravljamo le z eno roko.

Ta argument sicer absolutno drži, a se je v nekaj letih razvoja pametnih telefonov iz Cupertina izkazalo, da imajo štirje palci vseeno manjšo pomanjkljivost, ki igra odločilno vlogo pri praktični uporabi. Ta pomanjkljivost mi je bila glede na to, da sem sicer uporabnik različice 5s, tako jasna že po nekaj trenutkih uporabe šestice. Večji, 4,7-palčni zaslon se je namreč izkazal za bistveno bolj uporabnega v trenutku, ko sem se lotil pisanja na virtualni tipkovnici. Tej tistih nekaj dodatnih milimetrov bistveno izboljša uporabniško izkušnjo, saj so posamezne črke v trenutku lažje dosegljive.

Če se tako ob uporabi predhodnice šestice 5s nikakor ne bi dovolil prepričati o tem, da bi z njeno pomočjo pisal tudi daljša elektronska sporočila, se je ta pomislek pri šestici v trenutku razblinil.

Ker je šestica tudi tanjša od svoje predhodnice, pa največjo skrb vzbuja fotoaparat, ki z nekajmilimetrsko izboklino na zadnji strani naprave kar kliče po pozornosti. Ob rokovanju s telefonom nas je lahko namreč nekoliko strah, da bo občutljivo steklo po nesreči utrpelo kakšno prasko, ki bi nam zagotovo onemogočila nadaljnjo uporabo. Konkurenca pridno nabira megapiksle, Apple ostaja pri osmih Čeprav se je Apple omehčal pri velikosti zaslona, pa pri fotoaparatu ostaja neomajen. Medtem ko se večina konkurence vzpenja po lestvi in je že krepko presegla Applovih osem megapikslov, se ta svoje srečne številke drži brez znakov, da bi tudi na tem področju kaj kmalu popustil.

Tako izkušnja pri fotografiranju z novo različico iPhona ni bistveno napredovala z izjemo fotografiranja v slabi svetlobi, saj je Apple tiste glavne sladkorčke, kot je na primer stabilizator slike, prihranil za občutno večjo različico 6 Plus.

Tiste, ki se poleg fotografije nagibajo tudi k videu, pa bo zamikala tudi zmogljivost šestice, da v tako imenovanem načinuslow motion v svoj izbočeni objektiv v kakovosti HD (720p) ujame kar 240 sličic na sekundo, a bo navdušenje presekalo dejstvo, da je za dober rezultat nujna tudi dobra osvetlitev predmeta, ki ga snemamo v omenjenem načinu, kar pa je tudi v primeru namenskih kamer nekaj običajnega.

Vedel bo, če boste namesto stopnic izbrali dvigalo Ob vse bolj priljubljenih aplikacijah in dodatkih za merjenje dnevnih aktivnosti se je Apple sprva s programsko, z novo različico iPhona in tudi strojno opremo lotil konkurence tudi na tem področju. Poleg štetja korakov, ki je znano že njenim predhodnicam, šestica zmore tudi štetje stopnic, ki jih prehodimo.

Tako bo zdaj vaš pametni telefon natanko vedel, kdaj se boste namesto rekreacijske hoje po stopnicah raje odločili za dvigalo, s tem pa v Applovi aplikaciji Health vpisali manj prehojenih stopnic oziroma nadstropij.

Ob namenskem testu se je izkazalo, da je omenjena tehnologija še nekoliko v povojih, saj je testna šestica med hojo po stopnicah običajno pozabila na nadstropje ali dve in v aplikaciji zabeležila stanje, ki je nekoliko odstopalo od resničnega. A za večino uporabnikov bo podatek o prehojenih stopnicah oziroma nadstropjih le bežna zanimivost, ne življenjsko pomemben podatek, zato ne bo težko počakati na to, da tehnološki velikan to lastnost šestice programsko še nekoliko izpili. Je res le "plastic fantastic?" Kot vsaka sprememba v okolju tudi nova oblika in izbira materialov za novo različico iPhona v javnosti nista bili sprejeti s splošnim odobravanjem, a se med nekajdnevno uporabo izkaže, da gre za dobro potezo. Ob uporabi iPhona 6 v primerjavi z njegovimi predhodniki nisem imel nenehnega strahu, da se bo ta ob morebitnem nenačrtovanem srečanju s tlemi razletel na prafaktorje.

Še več. Medtem ko se pod nobenim pogojem ne bi pustil prepričati, da svojega 5s uporabljam brez ovitka, pri šestici nanj ne bi niti pomislil, saj z novo obliko vliva bistveno več zaupanja kot vse prejšnje.

Applu je tako z nekaj žrtvovanja uspelo izdelati pametni telefon za uporabnika, ob tem pa tega ne bo strah, da bi naprava, na katero prelaga vedno večji del dnevnih nalog, v nepričakovanem trenutku podlegla bojnim ranam redne uporabe. Še vedno med najvarnejšimi izbirami na trgu Pod črto je Apple iPhone 6 še vedno ena izmed bolj varnih izbir, ko se odločamo za nakup novega pametnega telefona. Razlog za to gre iskati predvsem v tem, da je tako programska, kot tudi strojna oprema zasnovana pod okriljem istega tehnološkega podjetja, kar pomeni, da bo fuzija med napravo in operacijskim sistemom tako dobra, kot je le mogoče.

Povprečnemu uporabniku, ki si ne želi posegati v drobovje operacijskega sistema pametnega telefona, bo iPhone 6 služil tako, kot obljublja. Nič več, nič manj. Splošna ocena: 9 Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte