Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
13. 7. 2017,
20.09

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Samsung pametni telefon Galaxy J7 Samsung Galaxy J7 2017 Android Android 7.0 Android Nougat prvi vtisi Na dopustu

Četrtek, 13. 7. 2017, 20.09

5 let, 4 mesece

Prvi vtisi: Samsung J7 (2017)

Letošnja osvežitev za Samsungov srednji razred pametnih telefonov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Samsung J7 2017 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Samsungova serija J, namenjena tistim, ki jim je ob velikih pričakovanjih glede zmogljivostih cena vendarle eden od odločilnih dejavnikov za nakup pametnega mobilnega telefona, je v svoji prenovljeni obliki z oznako 2017 prve dni julija dobila svojo slovensko premiero.

V Slovenijo sta tako prišla modela J7 (2017) in J5 (2017), na naš preizkus pa večji, zmogljivejši in dražji med njima, Samsung Galaxy J7 (2017).

Kaj je novega od lanske različice?

V primerjavi z lansko različico pametnega telefona Samsung Galaxy J7 (2016) ima letošnji Samsung Galaxy J7 (2017) nekaj dobrodošlih sprememb.

Pri vgrajenem osemjedrnem procesorju, predvsem njegovem delovnem taktu, in količini shrambnega prostora, sicer ni omembe vrednih razlik, a so zdaj namesto dveh gigabajtov delovnega pomnilnika kar trije, kar je že nekako postal standard za telefone srednjega razreda. Shrambni prostor je mogoče povečati še za do 256 gigabajtov s pomnilniško kartico velikosti in standarda microSD

V primerjavi z lansko različico pametnega telefona Samsung Galaxy J7 (2016) ima letošnji Samsung Galaxy J7 (2017) nekaj dobrodošlih sprememb. | Foto: Bojan Puhek V primerjavi z lansko različico pametnega telefona Samsung Galaxy J7 (2016) ima letošnji Samsung Galaxy J7 (2017) nekaj dobrodošlih sprememb. Foto: Bojan Puhek

Zaslon je prav tako ostal enake velikosti, to je 5,5 palca, kar je 14 centimetrov, a je za razliko od lanskega J7 letošnji AMOLED zmožen dela v ločljivosti FullHD 1280 krat 1920 pik.

Čeprav pri fotoaparatu na hrbtni strani ni večjih razlik glede na lanski model, je tisti na sprednji strani doživel krepko nadgradnjo: zdaj se namreč oba lahko pohvalita z ločljivostjo 13 milijonov pik.

Programje za uporabo kamero je tradicionalno pregledno z različnimi načini zajema slike in videa in tokrat še dodatno poenostavljeno za nove možnosti dela zgolj s potezami roke. Za tiste, ki vedo, kaj s tem narediti, je tudi način Pro, ki omogoča ročno nastavljanje parametrov snemanja.

Oblika z značilnim Samsungovim podpisom

Oblika letošnjega J7 je nezmotljivo Samsungova, z na daleč prepoznavnimi razmerji na sprednji strani in zaobljenimi robovi, ki jih poznamo od lanskega modela S7. Letošnji J7 pa v primerjavi z lanskim prinaša eno zelo pomembno novost – čitalnik prstnih odtisov, ki omogoča uporabo prstnih odtisov za varovanje zaklenjenega zaslona.

Oblika letošnjega J7 (na fotografiji desno) je nezmotljivo Samsungova, podobnost z lanskim najprestižnejšim Samsungovim pametnim telefonom Samsung Galaxy S7 (na sliki levo) pa več kot očitna. | Foto: Bojan Puhek Oblika letošnjega J7 (na fotografiji desno) je nezmotljivo Samsungova, podobnost z lanskim najprestižnejšim Samsungovim pametnim telefonom Samsung Galaxy S7 (na sliki levo) pa več kot očitna. Foto: Bojan Puhek

In še eno, pravzaprav – ohišje letošnjega J7 je v celoti kovinsko, kar temu telefonu, ki po zmogljivosti (in ceni) sicer spada v srednji razred, daje podobo primerljivo njegovim dražjim in prestižnejšim bratcem iz serije S. To zlasti velja za njegovo črno različico, ki smo jo imeli na preizkusu.

Na pametnem telefonu Samsung Galaxy J7 (2017) je nameščen operacijski sistem Android 7.0 in Samsungov uporabniški vmesnik, ki se po novem odziva na ime Samsung Experience. | Foto: Srdjan Cvjetović Na pametnem telefonu Samsung Galaxy J7 (2017) je nameščen operacijski sistem Android 7.0 in Samsungov uporabniški vmesnik, ki se po novem odziva na ime Samsung Experience. Foto: Srdjan Cvjetović Najnovejši Android, preimenovan uporabniški vmesnik

Kot se spodobi za nov telefon današnjega časa, ima letošnji Galaxy J7 nameščen operacijski sistem Android 7.0 (Nougat).

Uporabniški vmesnik, ki so ga preimenovali v Samsung Experience, ima oznako 8.1 in vse temeljne lastnosti zaradi katerih nam je všeč, a tudi tiste, ki so nam malo manj všeč – na primer pester nabor prednastavljenih Samsungovih programov, ki jih običajen uporabnik ne more odstraniti, če jih ne želi.

Sklepna beseda

Samsung Galaxy J7 (2017) je po specifikacijah in ceni nekje v sredini srednjega razreda, kar se nekako ujema s Samsungovo klasifikcijo: serija Galaxy S je najvišji razred. Galaxy A meji med srednjim in visokim razredom, Galaxy J pa je trdo zasidrana v srednjem razredu.

Fotografija, posneta s pametnim telefonom Samsung Galaxy J7 (2017). Izbrane so bile samodejne nastavitve, fotografije nismo dodatno obdelovali. | Foto: Srdjan Cvjetović Fotografija, posneta s pametnim telefonom Samsung Galaxy J7 (2017). Izbrane so bile samodejne nastavitve, fotografije nismo dodatno obdelovali. Foto: Srdjan Cvjetović

A kljub temu je Samsung premišljeno doziral nekaj funkcijskih in še več oblikovnih bombončkov iz višjega razreda tudi v letošnji Galaxy J7 in s tem želi dodatno prepričati tiste, ki niso pripravljeni odšteti denarja za najvišji razred.

Konkurenca v srednjem razredu je namreč kar ostra, tako od znanih imen kot tudi nastajajočih kitajskih zvezd, ki s svojo agresivno cenovno politiko še kako belijo lase recimo-jim-tradicionalnim proizvajalcem, a se pri Samsungu ob tem radi pohvalijo, da jim je prav serija J ena od najbolj prodajanih v Evropi.

V primerjavi z lansko različico ima letošnji Samsung Galaxy J7 (2017) še vedno zaslon, katerega premer meri 14 centimetrov, a tokratni zaslon AMOLED vendarle premore ločljivost FullHD. | Foto: Bojan Puhek V primerjavi z lansko različico ima letošnji Samsung Galaxy J7 (2017) še vedno zaslon, katerega premer meri 14 centimetrov, a tokratni zaslon AMOLED vendarle premore ločljivost FullHD. Foto: Bojan Puhek

Priporočena maloprodajna cena za Samsung Glaxy J7 (2017) je 369 evrov, a bo najbrž malokdo odštel toliko, saj slovenski mobilni operaterji, med njimi tudi Telekom Slovenije, ponujajo (tudi) ta pametni telefon po nižjih cenah v zameno za uporabniško zvestobo.

Kaj pa Galaxy J5? Čemu se je treba odpovedati za prihranek?

Mimogrede, Samsung Galaxy J5 (2017) ima za 70 evrov nižjo priporočeno maloprodajno ceno, vpogled v specifikacije pa razkriva, da gre ta razlika predvsem na račun nekoliko manjšega zaslona (pri Samsungu Galaxy J5 2017 meri premer 5,2 palca, kar je 13,3 centimetra), enega gigabajta manj delovnega pomnilnika (letošnji Galaxy J5 ga ima dva gigabajta) in manj zmogljivega akumulatorja, ki pri petici premore tri tisoč miliamperskih ur.

Ne spreglejte