Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
13. 12. 2015,
16.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Microsoft pametni telefon Windows 10 Vtisi Vtisi ocenili smo Matic Tomšič

Nedelja, 13. 12. 2015, 16.07

2 meseca, 1 teden

Lahko prvi pametni telefon z Windows 10 ogrozi Android in iOS? Ne (še).

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Microsoft Lumia 950 in Windows 10 imata potencial za premikanje mejnikov mobilne industrije, a sta v trenutnem stanju preveč pomanjkljiva, da bi lahko resneje ogrozila zelenega robotka in jabolko.

Če vam ni bil všeč Windows Phone 8.1, vam verjetno ne bodo niti mobilni Windows 10 Preidimo takoj k bistvu - Microsoft Lumia 950 (in 950 XL, ista naprava z malce večjim zaslonom) je prvi pametni telefon, zasnovan za operacijski sistem Windows 10. Ta je na osebnih računalnikih konkretna nadgradnja Windows 8.1, tega pa ni mogoče povsem trditi tudi za mobilno različico. Kljub višji zaporedni številki je namreč precej podobna predhodniku Windows Phone 8.1. Začetni zaslon še vedno tvorijo kvadratne ikone, aplikacije so še kar razvrščene po abecedi, meniji so dolgočasni. Upamo si trditi, da uporabnikom, ki niso bili navdušeni nad videzom Windows Phone 8.1, tudi novinec ne bo preveč všeč.

Kot Windows 10 na osebnih računalnikih tudi mobilna različica prinaša nekaj novosti. V prvi vrsti so to nov spletni brskalnik (Edge), digitalna pomočnica Cortana, ki razume določene glasovne ukaze (odpri sporočila, poženi fotoaparat), a le v angleščini, in odklepanje telefona z očmi (več o tem malce kasneje). A obstaja ena funkcija, ki Lumio 950 in mobilni Windows 10 resnično loči od največjih tekmecev, Androida in iOS-a, in ki lahko v prihodnosti povzroči tektonske premike v industriji pametnih telefonov. To je Continuum.

Continuum - ena najboljših letošnjih tehnoloških domislic, ki pa ne deluje "iz škatle" Continuum uporabniku omogoča, da pametni telefon poveže z zaslonom in periferijo (tipkovnica, miška) in ga spremeni v osebni računalnik. Mobilni Windowsi 10 pri tem postanejo zelo podobni namiznim, med drugim prikažejo tudi gumb in meni Start. Mobilne različice programov iz Microsoftove pisarne (Word, Excel, PowerPoint) s funkcijo Continuum postanejo precej bolj uporabne kot na majhnem zaslonu telefona.

Continuum je zato, na primer, prvovrstna zadeva za poslovneža, ki pogosto potuje in noči preživlja v hotelih, saj lahko namesto prenosnika na pot vzame pametni telefon, tipkovnico in miško. Ker Windows 10 na vseh platformah poganja ista programska koda, bodo na takšnem ad hoc računalniku delovali isti programi kot na primer prenosniku Surface Book za poldrugega tisočaka evrov.

Žal funkcije Continuum ni mogoče začeti uporabljati takoj, temveč zanjo potrebujemo Microsoftov vmesnik Display Dock za povezavo pametnega telefona z zaslonom in periferijo. V škatli s telefonom ga ni, zato ga je treba kupiti posebej, stane pa 99 dolarjev oziroma okroglih 90 evrov.

Zunanjost izstopa samo zato, ker na njej piše Microsoft Razen nevsakdanjega napisa Microsoft, ki je na telefonih z Windowsi zamenjal napis Nokia, in logotipa operacijskega sistema na pokrovu baterije Lumia 950 nima oblikovnih prvin, ki bi jih lahko pohvalili. Nevpadljiv plastični pravokotnik, ki ima na desni tri srebrne fizične gumbe (glasnost, vklop, kamera), obenem ne deluje prav nič premijsko, čeprav nas o tem želi prepričati njegova visoka cena (v prodaji brez vezave stane 750 evrov, podatek: Telekom Slovenije).

Pravzaprav bi prej rekli, da daje med držanjem v roki prav cenen občutek. Ta je še toliko bolj izrazit, če nato zgrabimo našega Samsunga Galaxy S6, ki je prvovrsten primer, kako mora biti zgrajen pametni telefon, ki stane več kot 600 evrov.

Svetla točka zunanjosti Lumie 950 (dobesedno) je zelo dober in odziven zaslon. Njegova diagonala meri 5,2 palca (13,2 centimetra), ločljivost slike je 1440 x 2560 slikovnih točk, osvetljuje pa ga tehnologija AMOLED. Ta kratica nam je dobro znana zaradi igranja s Samsungovimi telefoni, katerih zasloni so med najboljšimi in najsvetlejšimi na trgu.

Zmogljivost - vse, kar bi pričakovali od sodobnega pametnega telefona. A priložnosti, da jo res pokaže, je malo. Lumia 950 je hitra, poganja jo zelo uren procesor Snapdragon 808 s šestimi jedri (za podrobnosti si oglejte seznam tehničnih lastnosti na koncu prispevka), opremljena je s tremi gigabajti delovnega pomnilnika RAM, kar pomeni, da se Windows 10 ne zatika tudi, ko poganjamo deset aplikacij hkrati.

Saj ne, da smo to pogosto počeli, saj je nabor aplikacij za Windows 10 v primerjavi s ponudbo za Android in iOS res zelo, zelo reven. Na samostojne Googlove aplikacije (YouTube, na primer) pozabite - čeprav servis Microsoft Store daje vtis, da jih je mogoče prenesti, se nato odprejo v spletnem brskalniku Edge. Brezplačne 3D-igre, ki bi obremenile strojno opremo telefona, je mogoče prešteti na prste ene roke. Tu je odlični Minecraft, a je treba zanj odšteti sedem evrov, česar marsikdo ni pripravljen storiti.

Vzrok pomanjkanja aplikacij je jasen. Razvijalci za Microsoftovo mobilno platformo več kot eno leto in pol niso imeli razloga za izdajanje novih, saj v tem času ni bilo omembe vrednih pametnih telefonov z Windowsi, izhajali so večidel samo modeli nižjega cenovnega razreda. Pred Lumio 950 je zadnji veliki predstavnik mobilnih "Oken", Nokia Lumia 930, izšel davnega februarja 2014.

Če bi zaupali Microsoftovi navigaciji, bi se izgubili še v domačem mestu Ko že omenjamo aplikacije, ne moremo mimo katastrofalne Microsoftove navigacije. Če bi ji slepo zaupali, bi zaradi zaostajanja pri podajanju navodil zgrešili izvoz za Celje. Še dobro, da vemo, v katero smer je treba začeti popotovanje v naše tretje največje mesto, saj zemljevid prikaz poti pogosto obrne tako, da uporabnik ne ve, kaj je zgoraj in kaj levo. Navigacija za nameček uporablja samo približno polovico zaslona. Raje se držite Googlovega zemljevida ali pa kupite Garmina.

Kako je želel Microsoft prehiteti tekmece, pa se mu je posrečilo le napol Pametni telefon Microsoft Lumia 950 nima čitalca prstnih odtisov, temveč infrardeč senzor, ki prepozna uporabnikove šarenice (obarvan del oči). Možnost odklepanja naprave na ta način je super privlačna, zadeva pa večino časa deluje zanesljivo.

A če imate očala, pozabite na uporabo čitalca oči, ne da bi jih sneli. Prav tako moti, da je treba telefon za odklepanje očem vsakič približati na deset centimetrov, pri čemer si ob prepoznavanju šarenic pogosto vzame kar malo preveč časa.

Včasih se zdi, da smo med telefonskim pogovorom v Postojnski jami Zdi se, da so pri Microsoftu kar malce pozabili, da mora biti Lumia 950 tudi telefon in ne samo žepni računalnik z Windowsi 10. Kakovost zvoka med klicanjem je namreč veliko razočaranje, saj smo pogosto slišali odmev lastnega glasu in hreščanje. Za nameček je sogovorec takoj vedel, kdaj smo preklopili na prostoročno telefoniranje (ali "na zvočnik"), saj se je kakovost zvoka še poslabšala.

Končno telefon, ki ga lahko odpremo brez izvijača Uporabna lastnost pametnega telefona Lumia 950 je možnost odstranitve zadnje strani in zamenjave baterije. To je nekaj, kar večini sodobnih telefonov manjka, saj je uporabnik, ko jim odpove baterija, prisiljen v obisk servisa ali v ubadanje z zapletenim popravilom, ki lahko gre hitro narobe.

Lumia 950 ima tudi režo za razširitev prostora za shranjevanje podatkov (tega je sicer 32 gigabajtov) s spominsko kartico microSD (najvišja podprta kapaciteta je 200 gigabajtov). Tudi to je prvina, na katero proizvajalci telefonov pozabijo vse pogosteje.

Nazadnje Lumia 950 podpira tudi povezovanje in polnjenje baterije (ta ob intenzivni uporabi zdrži več kot en dan) prek priključka USB-C. Ta omogoča hitrejše polnjenje in prenos podatkov s kablom, ki ga lahko v telefon priklopimo obrnjenega v katero koli smer. USB-C bo v prihodnjih letih postal standardni priključek pametnih telefonov in tablic, nadomestil bo danes vseprisotni microUSB. To komaj čakamo, saj moramo zdaj kot uporabnik Lumie 950 s sabo nositi dodaten kabel.

Fotoaparat je odličen, a oklicati ga za najboljšega bi bilo nesmiselno To pomeni, da Lumia 950 s tipalom, ki ima 20 milijonov slikovnih pik, trojno bliskavico in objektivom Carl Zeiss ne ustvarja bistveno boljših fotografij od tekmecev, kot sta iPhone 6S in Samsung Galaxy S6.

Fotografija je pri najdražjih modelih pametnih telefonov napredovala do te mere, da so razlike minimalne in merjene predvsem v odzivnosti sprožilca in hitrosti dostopanja do aplikacije fotoaparata. Ta je pri Lumii 950 zelo spodobna, fotoaparat pametnega telefona bo zadovoljil vse, tudi bolj zahtevne uporabnike. Preverite spodnje vzorce.

Dnevna svetloba, brez bliskavice:

Dnevna svetloba, bliskavica:

Umetna svetloba, brez bliskavice:

Umetna svetloba, bliskavica:

Lumia 950 omogoča tudi zajem videoposnetkov v celi vrsti ločljivosti (od 4K do 720p). Spodnji vzorec smo posneli v ločljivosti Full HD (ali 1080p) pri 30 slikah na sekundo:

Preveč pomanjkljivosti, da bi lahko resneje napadal predstavnike zelenega robotka in jabolka, sicer pa spodoben pametni telefon, ki bo s Continuumom premikal mejnike industrije Pametni telefon Microsoft Lumia 950 ima zelo težko nalogo. Uporabnike skuša prepričati, da bi prisegli zvestobo mobilnim Windowsom, v zameno pa jim trenutno ne more ponuditi nič res konkretnega, saj je bera aplikacij, ki so temelj uporabniške izkušnje, zelo pičla. Ko bodo razvijalci spoznali in unovčili prednosti, ki jih ponuja enotna platforma Windows 10 - to pomeni, da je lažje izdelati univerzalne aplikacije za vse različice Windowsov - se bo stanje verjetno izboljšalo. Do takrat pa imajo uporabniki Androida in iOSa le malo razlogov za migracijo k Microsoftu.

Če že, bi eden od razlogov lahko bil Continuum, ki pametni telefon spremeni v osebni računalnik. Upamo si napovedati, da bo ta tehnološka novost v prihodnjih letih postala nov standard v industriji mobilnih naprav.

Ocena: 7.5 Tehnične lastnosti: Dimenzije in teža: 145 x 73,2 x 8,2 milimetrov, 150 gramov Procesor: Qualcomm Snapdragon 808, dve jedri s frekvenco 1,82 gigaherca in štiri jedra s frekvenco 1,44 gigaherca Delovni pomnilnik (RAM): 3 gigabajti Razpoložljiv prostor za shranjevanje podatkov: 32 gigabajtov, možnost razširitve s spominsko kartico kapacitete do 200 gigabajtov Operacijski sistem: Microsoft Windows 10 Fotoaparat: 20 milijonov slikovnih točk, objektiv Carl Zeiss, optična stabilizacija slike, trojna bliskavica LED Videokamera: klik za vse razpoložljive nastavitve Možnosti povezave: Wi-Fi, 4G/LTE, NFC, USB-C, Bluetooth Biometrija: senzor za prepoznavanje šarenic Baterija: 3000 miliamperov Cena brez vezave pri operaterju: 750 evrov (podatek: Telekom Slovenije) Drugo: kartica nano-SIM

Ne spreglejte