Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Vtisi Vtisi prvi vtisi Huawei Mate 20 Pro Huawei pametni telefon Kirin 980 Umetna inteligenca

Torek, 6. 11. 2018, 4.00

2 meseca

Prvi vtisi: Huawei Mate 20 Pro

Kaj bi si sploh lahko še želeli na tem pametnem telefonu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Huawei Mate 20 Pro | V primerjavi s svojim lanskim predhodnikom je Huawei Mate 20 Pro (tudi) oblikovno napredoval. Tako je jasno, s kom bo ta telefon najbolj tekmoval. | Foto Bojan Puhek

V primerjavi s svojim lanskim predhodnikom je Huawei Mate 20 Pro (tudi) oblikovno napredoval. Tako je jasno, s kom bo ta telefon najbolj tekmoval.

Foto: Bojan Puhek

Že na svetovni predstavitvi v Londonu smo ob vseh naštetih novostih in značilnostih pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro videli, da 5. novembra, ko se je pri nas začela njegova prodaja, ne bi (če sploh) zlahka našli tekmeca, ki bi imel prav vse te dobrote. Toliko jih je, da nam še ni uspelo, da bi vse pogledali.

Za ustvarjalno igračkanje s 3D-skeniranjem in nadgrajeno resničnostjo (Augmented Reality) na pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro (kot so pokazali na svetovni predstavitvi tega telefona sredi oktobra v Londonu) bomo morali počakati predvidoma še kakšen teden. | Foto: Za ustvarjalno igračkanje s 3D-skeniranjem in nadgrajeno resničnostjo (Augmented Reality) na pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro (kot so pokazali na svetovni predstavitvi tega telefona sredi oktobra v Londonu) bomo morali počakati predvidoma še kakšen teden. Nekatere igrače Huaweijevega paradnega novinca bomo sicer dobili šele predvidoma ta mesec z nadgradnjo programske opreme, zatrjujejo pri njegovem proizvajalcu.

Predvsem imamo v mislih tridimenzionalno skeniranje in ustvarjalna orodja obogatene resničnosti s temi 3D-skeni, ki so nam jih pokazali v Londonu na primeru plišaste pande – tiste, ki je potem enkrat med prikazom pristala tudi v mojem naročju.

A tudi brez te razigrane pande ima Huawei Mate 20 Pro veliko pokazati – in vse to hitro in odzivno, za kar se mora zahvaliti predvsem Huaweijevemu novemu procesorju Kirin 980.

Huawei, Richard Yu, Kirin 980, IFA 2018
Novice Kaj nam napovedujejo in obljubljajo dvojni digitalni možgani

Lahko se polni tudi brezžično, tako pa lahko (za silo) polni tudi druge naprave

Ravno zaradi obilice vseh novosti so tokratni naši prvi vtisi morda še nedokončani – preprosto do zdaj nismo mogli preizkusiti in preveriti vsega, kar Huawei Mate 20 Pro prinaša.

A če začnemo pri lanskem modelu Huawei Mate 10 Pro, ki je takrat povsem upravičeno tekmoval za najprestižnejši telefon leta, je Mate 20 Pro krepko napredoval.

Huawei Mate 10 Pro
Novice Huawei Mate 10 Pro: jesen bo pri vrhu spet vroča

Samo en primer: medtem ko so desetki očitali pomanjkanje možnosti brezžičnega polnjenja, je dvajsetka zdaj poskrbela ne le za to (menda dvakrat hitrejše od jabolčnega tekmeca), temveč tudi za to, da sama lahko ponudi del svoje akumulatorske moči drugim napravam, ki podpirajo standardno brezžično polnjenje. Ne še toliko, da jih v nekem razumnem času napolni od nič do sto, a je že ideja zelo zanimiva in ustvarjalna.

Huawei je omogočil brezžično polnjenje za svojega najnovejšega paradnega konja, ki kot prvi pametni telefon na svetu zmore tudi podariti nekaj svoje moči drugim napravam, ki se lahko polnijo brezžično.  | Foto: Bojan Puhek Huawei je omogočil brezžično polnjenje za svojega najnovejšega paradnega konja, ki kot prvi pametni telefon na svetu zmore tudi podariti nekaj svoje moči drugim napravam, ki se lahko polnijo brezžično. Foto: Bojan Puhek

Da, Huawei Mate 20 Pro je lahko brezžični vir energije za nujne primere brezžičnega polnjenja, ko sam zaradi tega ne bi smel preveč trpeti, saj njegova baterija z zmogljivostjo 4.200 miliamperskih ur zmore kar nekaj časa pridnega delovanja (in ob tako zmogljivem akumulatorju telefon le ne pusti vtisa, da bi bil težek).

Kako pogosto bo ta zanimiva funkcija res v rabi, pa je vprašanje, na katero si (na glas) ne upamo napovedati odgovora (kar ne zmanjša besed pohvale za njeno izvedbo).

Čitalnik prstnih odtisov pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro je pod zaslonom - ni težko uganiti, kje. | Foto: Bojan Puhek Čitalnik prstnih odtisov pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro je pod zaslonom - ni težko uganiti, kje. Foto: Bojan Puhek

Tudi ko je noč, ima umetna inteligenca svojo moč

Toda največja sprememba, ki loči Huawei Mate 20 Pro od njegovega najbližjega lanskega sorodnika (in od marsikaterega letošnjega tekmeca), je, kako umetna inteligenca omogoča presenetljivo dobre fotografije v razmerah, ki za fotoaparate na mobilnih telefonih niso ravno idealne. Na primer ponoči oziroma kadarkoli ob pomanjkljivi svetlobi.

Fotogalerija
1 / 7
Fotografije, posnete s privzetim načinom fotografiranja pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro

Že privzeti način fotografiranja bo prepoznal, kdaj gre za nočno fotografiranje, in bo temu ustrezno prilagodil nastavitve snemanja, a pravi mali čudež se zgodi z izbiro posebnega nočnega načina – tistega, s katerim je marca letos Huaweiju s telefonom P20 Pro deloma uspelo banalizirati sicer odlični model Mate 10 Pro, in je zdaj v Mate 20 Pro še vsaj malo boljši.

Huawei P20 Pro preview
Novice Na kratkem zmenku z novim P20 Pro, s katerim Huawei meri na vrh

Boljši nočni vid kot s korenčkovim sokom

Nočni način dela namreč v ozadju posname več fotografij istega motiva z različnimi osvetlitvami (zato je zaželeno, da motiv ni preveč oddaljen in da se med fotografiranjem, ki v tem načinu lahko traja med 5 in 25 sekund, ne premikamo) in potem poskrbi, da je vsak del fotografije optimalno osvetljen. Tako lahko fotografiramo celo v popolni temi in nekaj vseeno "pride ven" – pa še razpoznavno je in tudi malce umetniško.

Fotogalerija
1 / 13
Fotografije, posnete z nočnim načinom fotografiranja pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro. Nekatere izmed teh fotografij so bile posnete v popolni temi (ena od teh je maček na zidu, prav vse pa brez kakršnegakoli stojala, torej kar iz roke (s stojalom bi bile zlasti panoramske fotografije še ostrejše).

Nimate stojala za nepremično fotografiranje? Ni še treba obupati – ne nazadnje so bile prav vse fotografije v tej galeriji posnete brez stojala – kar iz roke. Kako ostre bi šele bile panorame, če bi imeli stojalo …

Če pa morda ob kakšni dnevni fotografiji ne bi bili zadovoljni z intenzivnim in prizadevnim, včasih pa morda malo preveč odločnim razmišljanjem umetne inteligence, je rešitev le en dotik stran – funkcije umetne inteligence pri fotografiranju lahko namreč po želji vklapljamo in izklapljamo.

Praktično ni funkcije ali dosežka v svetu pametnih telefonov, ki je Huawei ni vključil v najnovejši model Mate 20 Pro. | Foto: Bojan Puhek Praktično ni funkcije ali dosežka v svetu pametnih telefonov, ki je Huawei ni vključil v najnovejši model Mate 20 Pro. Foto: Bojan Puhek

Tri kamere, kvadrat dopolnjuje bliskavica

Spomnimo še, da tudi pri tem svojem paradnem konju Huawei razvija vso svojo optiko v sodelovanju z nemško družbo Leica. Očitno posrečena poroka.

Mate 20 Pro ima na zadnji strani tri kamere – glavna ima ločljivost 40 milijonov pik, telefoto kamera za zumiranje se lahko pohvali z ločljivostjo osmih milijonov pik, nova ultraširokokotna kamera z ločljivostjo 20 milijonov pik pa je prevzela dozdajšnjo funkcionalnost monokromatske kamere.

Ravno zaradi obilice vseh novosti so tokratni naši prvi vtisi morda še nedokončani – preprosto do zdaj nismo mogli preizkusiti in preveriti vsega, kar Huawei Mate 20 Pro prinaša. | Foto: Bojan Puhek Ravno zaradi obilice vseh novosti so tokratni naši prvi vtisi morda še nedokončani – preprosto do zdaj nismo mogli preizkusiti in preveriti vsega, kar Huawei Mate 20 Pro prinaša. Foto: Bojan Puhek

Te tri kamere so razporejene na zadnji strani pametnega telefona v obliki črke L, četrti krožec v kvadratu pa je bliskavica.

Do zbiranja teh prvih vtisov se še nismo poigrali z makro načinom snemanja, stabilizacijo (deloma pod taktirko umetne inteligence), ki poskrbi za premikajoče se motive, počasnim snemanjem (Slow-Mo) in gotovo še čem.

Tudi tokrat optiko na zadnji strani Huaweijevega telefona najvišjega razreda sopodpisuje nemško podjetje Leica. | Foto: Bojan Puhek Tudi tokrat optiko na zadnji strani Huaweijevega telefona najvišjega razreda sopodpisuje nemško podjetje Leica. Foto: Bojan Puhek

Čitalnik prstnih odtisov zdaj domuje skrit pod zaslonom

Ena izmed vidnih sprememb dvajsetke v primerjavi z desetko je tudi položaj čitalnika prstnega odtisa – na desetki je ta bil zadaj, na dvajsetki pa je neviden, saj je pod zaslonom na mestu, ki ga označuje vsakokratna risbica prstnega odtisa.

Hitrost in zanesljivost delovanja tega zaslonskega čitalnika prstnega odtisov ni povsem na ravni tistega na desetki, ki je res izjemen, a je še vedno najmanj tako dober kot vsi preostali na drugih pametnih telefonih. Ali drugače povedano: ko se enkrat navadiš na vrhunsko delovanje tistega na pametnem telefonu Huawei Mate 10 Pro, je nedvomno odličen zaslonski čitalnik na dvajsetki vendarle malo počasnejši. Tako je to, ko enkrat postaviš visoke standarde, toda nevidnost ima tudi svoje prednosti.

Tri kamere na zadnji strani pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro so razporejene v obliki črke L, kvadrat pa dopolnjuje bliskavica. | Foto: Bojan Puhek Tri kamere na zadnji strani pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro so razporejene v obliki črke L, kvadrat pa dopolnjuje bliskavica. Foto: Bojan Puhek

Kdor ne mara uporabljati prstnega odtisa za varnost, se lahko odloči za razpoznavo obraza, ki prav tako deluje zelo dobro. Toda pozor – to je po definiciji manj varna metoda kot prstni odtisi, saj bo že dobra fotografija morda preslepila sistem, da gre za živega uporabnika, medtem ko prstnih odtisov ni tako preprosto ponarediti.

Tipke za vklop ne boste zlahka zgrešili

Tudi oblikovno je večinoma stekleni Mate 20 Pro nedvomno napredoval v primerjavo z lanskim predhodnikom Mate 10 Pro. Ukrivljen zaslon in tudi sicer več zaobljenosti dajeta nekoliko bolj dovršen oblikovni vtis, za še malo oblikovne igrivosti pa je poskrbela tudi tipka za vklop v kontrastni barvi glede na ohišje – pri našem črnem preizkušancu je bila tipka v rdeči barvi.

Že lanski Huawei Mate 10 Pro ni imel 3,5-milimetrskega vtiča za analogne slušalke, zato ga upravičeno nismo pričakovali niti na dvajsetki. Tolažba za nostalgične zaljubljence v stare slušalke: adapter je priložen. | Foto: Bojan Puhek Že lanski Huawei Mate 10 Pro ni imel 3,5-milimetrskega vtiča za analogne slušalke, zato ga upravičeno nismo pričakovali niti na dvajsetki. Tolažba za nostalgične zaljubljence v stare slušalke: adapter je priložen. Foto: Bojan Puhek

Stari triinpolmilimetrski vtič za slušalke boste zaman iskali, kar za številne niti ni več ovira, pravzaprav je njegova odsotnost že standardna – pa tudi adapter je priložen. Zato pa vas lahko pomirita odpornost na vodo in prah po standardu IP68. Še vedno se s tem pametnim telefonom najbrž ne boste potapljali, a marsikateremu bližnjemu srečanju z vodo bo Huawei Mate 20 Pro nedvomno kos.

Devetka na devetko

Huawei Mate 20 Pro ima Huawei uporabniški vmesnik EMUI, ki je svojevrstna preobleka operacijskega sistema Android – oba sta ob prvem zagonu v svoji deveti različici.

Huawei Mate 20 Pro je odličen pametni telefon, ki ima izjemno bogat (skoraj popoln) nabor vseh mogočih funkcij in možnosti, vse pa jih, zahvaljujoč svojemu zmogljivemu procesorju, opravlja hitro in zanesljivo. | Foto: Bojan Puhek Huawei Mate 20 Pro je odličen pametni telefon, ki ima izjemno bogat (skoraj popoln) nabor vseh mogočih funkcij in možnosti, vse pa jih, zahvaljujoč svojemu zmogljivemu procesorju, opravlja hitro in zanesljivo. Foto: Bojan Puhek

EMUI je svojevrstni podpis Huaweija in so zaradi njegovih lastnosti (in občasnih pomanjkljivostih) mnenja včasih deljena. Huaweijev vmesnik se morda malo preveč trudi čim bolj posnemati Applovo oblikovalsko logiko, česar nekatere androidne aplikacije ne ljubijo preveč, prav tako pa EMUI-jev prikaz Always On (tisti, ki ga lahko vklopimo ob zaklenjenem zaslonu in prikazuje uro in stanje akumulatorja) še ne zna prikazati obvestil iz aplikacij drugih razvijalcev (seveda tistih, ki bi jih mi izbrali).

George Zhang, Huawei, intervju
Novice George Zhang: Slovenija je za nas nedvomno premijski trg!

Omenjeni EMUI nam je privoščil nekaj manjših nadleg (večinoma enakih tistim iz prejšnjih različic, a tudi kakšno novo), a tega vseeno ne bomo zapisali pod minus, ker je bila na našem preizkušancu naložena predprodukcijska programska oprema (firmware) in so na končnem programju te težave morda že odpravili. Nekako si to predstavljamo kot občasen pik komarja na sicer sanjski počitniški destinaciji.

Naš preizkušanec je bil sicer črn, a se je pri pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro proizvajalec poigral z barvami podobno, kot smo to videli pri seriji P20. Tako je tudi Mate 20 Pro na voljo tudi v živahnejših večbarvnih kombinacijah. | Foto: Bojan Puhek Naš preizkušanec je bil sicer črn, a se je pri pametnem telefonu Huawei Mate 20 Pro proizvajalec poigral z barvami podobno, kot smo to videli pri seriji P20. Tako je tudi Mate 20 Pro na voljo tudi v živahnejših večbarvnih kombinacijah. Foto: Bojan Puhek

Sklepna beseda

Huawei Mate 20 Pro je odličen pametni telefon, ki ima izjemno bogat (skoraj popoln) nabor vseh mogočih funkcij in možnosti, vse pa jih, zahvaljujoč svojemu zmogljivemu procesorju, opravlja hitro in zanesljivo. Težko, da ima še kje kak pameten telefon kakšno funkcijo, ki je Mate 20 Pro nima (v redu, dvojnega zaslona nima, pa še kaj bi se našlo, a koliko je to res pomembno za vsakdanjo rabo), veliko jih sploh še nismo imeli časa odkriti.

Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle
Novice Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Umetna inteligenca na fotoaparatu poskrbi za pravo svetlobo na fotografijah tudi takrat, ko motiv ni dovolj (ali celo sploh ni) osvetljen ter tudi na druge načine ob razpoznavi vedno večjega števila kategorij motivov poskrbi za čim boljše nastavitve. Včasih morda celo preveč poskuša popraviti kaj, česar ne bi bilo treba, a takrat pač umetno inteligenco izklopimo.

Oblikovno je pametni telefon Huawei Mate 20 Pro veliko bolj dodelan od svojega lanskega predhodnika, a morda zato z videzom tudi bolj spominja na svoje najresnejše tekmece (kar je v očeh nekaterih plus, po mnenju drugih pa minus).

Pregled vseh pomembnejših lastnosti pametnega telefona Huawei Mate 20 Pro si lahko ogledate v spodnjem delu prispevka, ki je nastal med njegovo svetovno premiero sredi oktobra v Londonu. Slovenski javnosti ga bodo uradno predstavili 8. oktobra, le nekaj dni po uradnem začetku maloprodaje.

Huawei Mate 20 Pro je pametni telefon, ki bi si ga marsikdo želel imeti – ne bi pa bil vsak pripravljen plačati njegove cene, ki v redni maloprodaji znaša 999 evrov. Še dobro, da imamo mobilne operaterje, ki so pripravljeni kupiti vašo naročniško zvestobo za nekaj popusta.

Če je kdo še dvomil, zdaj ni več nobenega dvoma: Huawei ni več zgolj še ena kitajska tehnološka blagovna znamka (za spopad v srednjem razredu ima svojo sestrsko znamko), temveč nekdo, ki zdaj tekmuje samo še z najprestižnejšimi (pravzaprav bi moral uporabiti dvojino: s Samsungom in Applom).

Ocena: 9,6

Kaj nam je bilo všeč:
- izjemna vzdržljivost akumulatorja (baterije),
- hitro in odzivno delovanje,
- obilica funkcij in možnosti,
- oblikovni napredek v primerjavi z lanskim predhodnikom, - izjemne možnosti za nočno fotografiranje
Kaj nam ni bilo všeč:
- vse te možnosti imajo svojo ceno, evrski tisočak redne maloprodajne cene pa je le psihološki mejnik.
Ne spreglejte