Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
10. 11. 2017,
16.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Vtisi Vtisi test Apple iPhone X iPhone

Petek, 10. 11. 2017, 16.11

2 meseca, 1 teden

iPhone X: največji plusi in minusi najdražjega telefona na trgu #test

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

iPhone X | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Še preden je sploh prispel v trgovine in v roke prvih uporabnikov, je bil iPhone X že kritiziran zaradi cene. Za model s 64 GB prostora je treba odšteti 1.200 evrov, za 256 GB prostora pa še 200 evrov več. A "desetka" ima obilo prednosti, ki bodo prepričale oboževalce najslavnejšega jabolka na svetu.

Recimo, da je cena največji minus najnovejšega Applovega pametnega telefona. Sledi kozmetična "napaka" na zaslonu, saj je naprava od roba do roba občutljiva na dotik, izjema je le zareza za zvočnik na zgornjem delu zaslona, kar malce pokvari sicer estetsko dovršen telefon.

Sicer pa na iPhonu X nismo našli večjih pomanjkljivosti.

iPhone X je prvi Applov telefon brez gumba Domov. | Foto: Bojan Puhek iPhone X je prvi Applov telefon brez gumba Domov. Foto: Bojan Puhek

Odsotnost gumba Domov. Kaj zdaj?

Preden pa pozornost namenimo največjemu plusu, prepoznavi obraza, namenimo nekaj vrstic upravljanju telefona brez gumba Domov. iPhone X je prvi Applov pametni telefon brez tega značilnega gumba, ki je bil do zdaj glavni navigator med aplikacijami. Ob njegovi odsotnosti se tako pojavijo vsaj štiri ključna vprašanja.

  • Kako preklapljati med aplikacijami?
  • Kako zapirati aplikacije?
  • Kako razpoloviti zaslon za lažjo dostopnost?
  • Kako narediti posnetek zaslona?

Začetek prodaje iPhona X v Sloveniji: Pred trgovino čakali tudi več ur pred odprtjem #video

iPhone X | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Apple je to rešil takole:

  • Preklop med aplikacijami: poteg od spodaj do polovice zaslona z rahlim pridržanjem. Dodatna možnost je listanje na čisto spodnjem robu.
  • Zapiranje aplikacij: odprite seznam aplikacij in s pritiskom pridržite za zapiranje.
  • Razpolovitev zaslona: s hitrim potegom navzdol na spodnjem delu zaslona.
  • Posnetek zaslona: hkratni pritisk na gumb za zaklepanje in gumb za povečanje glasnosti.

In še: do nadzornega centra se ne pride več s potegom iz spodnjega dela navzgor, temveč s potegom iz zgornjega desnega kota navzdol.

Za lažjo predstavo si oglejte video:

Najboljši plus: prepoznava obraza

A največjo razliko v primerjavi sprejšnjimi iPhoni dela Face ID, tako imenovana prepoznava obraza, s katero so pri Applu nadomestili Finger ID, odklepanje telefona s prstnim odtisom.

Face ID je izjemno dodelan in dovršen, saj v trenutku prepozna obraz, lahko bi rekli, da je celo bolj odziven kot prstni odtis. S prstom je odklepanje lahko oteženo v mrazu, v vročini s potnimi rokami in tudi kar tako, brez razloga. Prepoznava obraza pa deluje skoraj brezhibno tudi s kapo na glavi in sončnimi očali na nosu.

Ker se je Apple pri tem res potrudil, ljudje že iščejo načine, kako pretentati Face ID:

Tako kot pri starejših modelih, je možno tudi iPhone X odklepati z lastnim geslom, tako imenovanim passcodom.

Face ID omogoča večjo zasebnost

In še en razlog, zakaj je Face ID zelo uporaben: omogoča zasebnost pri prejemanju obvestil. Ob sporočilu, opomniku ali kakšnem drugem obvestilu se na zaklenjenem ekranu izpiše zgolj: Notification.

Ko pa v telefon pogleda lastnik, prepozna njegov obraz in mu avtomatsko izpiše sporočilo. Če vanj iz radovednosti pogleda kdo drug, bo sporočilo ostalo skrito.

Levo: zaslon drugim ne pokaže obvestila, namenjenega vam. Desno: ko pogledate vanj vi, razkrije vsebino. | Foto: Branka Grbin Levo: zaslon drugim ne pokaže obvestila, namenjenega vam. Desno: ko pogledate vanj vi, razkrije vsebino. Foto: Branka Grbin

Funkcija, ki dela iPhone še zabavnejšega: animojiji

Tiste najbolj igrive uporabnike bodo k nakupu bržkone prepičali Animojiji, še ena novost iPhona X. Gre za animirane emojije za SMS-sporočila, ki prepoznavajo gibe obraza in jih prenesejo na 12 likov: opico, robota, mačko, psa, vesoljca, lisico, kakec, prašička, pando, zajčka, kokoško in samoroga.

Z animojiji lahko pošiljate desetsekundna avdiosporočila, a nekatere so tako prevzeli, da so si vzeli čas iz njih naredili celo karaoke. Tole je Bohemian Rhapsody:

Selfiji na višji ravni

Tako kot iPhone 8 Plus ima tudi iPhone X možnost fotografiranja v funkciji Portret, ki samodejno zamegli ozadje in vse moči usmeri le na en predmet ali osebo pred seboj. Tukaj pa je X spet na višji ravni: portretno fotografijo ponuja tudi na sprednji kameri, česar 8 Plus ne omogoča.

To pomeni, da bodo selfieji z iPhone X še boljši in še lepši.

Preberite si še test iPhone 8 in iPhone 8 Plus

iPhone X ima najboljšo sprednjo in zadnjo kamero do zdaj. | Foto: Bojan Puhek iPhone X ima najboljšo sprednjo in zadnjo kamero do zdaj. Foto: Bojan Puhek

Pod črto

iPhone X je zagotovo eden od najboljših iPhonov do zdaj. Če ste Applov oboževalec in razmišljate o nakupu novega, je iPhone X ob trojici zadnjih i-naprav najbolj smiselna izbira. Ob bok iksu se resno lahko postavi le iPhone 8 Plus, pri katerem pa svojo vlogo odigra tudi velikost.

Ekran 8 Plus kljub večjemu ohišju sploh ni večji, temveč je celo manjši. Diagonala zaslona iPhone X meri 14,73 centimetra, diagonala 8 Plus pa 13,97 centimetra.

Od leve proti desni: diagonala ekrana iPhone 8 Plus meri 13,97 cm, iPhona X 14,73 cm, diagonala iPhona 8 pa  11,93 cm. | Foto: Getty Images Od leve proti desni: diagonala ekrana iPhone 8 Plus meri 13,97 cm, iPhona X 14,73 cm, diagonala iPhona 8 pa 11,93 cm. Foto: Getty Images

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone X všeč:

- prepoznava obraza
- animojiji
- selfiji s funkcijo Portret

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone X malo manj všeč:

- stalni prikaz stanja baterije v odstotkih ni več mogoč (to se lahko preveri le v nadzornem centru ali pa vprašaš Siri)
- baterija ob stalni uporabi zdrži dober dan
- cena

Save

Ne spreglejte