Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
4. 8. 2015,
16.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 10 Matic Tomšič

Torek, 4. 8. 2015, 16.20

7 let, 12 mesecev

Edge, Microsoftov napad na Chrome in Firefox

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z izidom Windows 10 je Microsoft uporabnikom ponudil zamenjavo za dolgoletni privzeti brskalnik Oken Internet Explorer. Lahko novinec, ki mu je ime Edge, resneje ogrozi primat Chroma in Firefoxa?

Internet Explorer se po skoraj dvajsetih letih umika in mesto privzetega brskalnika operacijskega sistema Windows prepušča Microsoftu Edge. To sicer še ne pomeni, da Internet Explorerja v Windows 10, najnovejši izdaji operacijskega sistema, ni mogoče uporabljati, saj je še vedno na voljo različica 11. A Microsoft se ga bo najbrž slej ko prej znebil in uporabnikom bo na voljo ostal samo Edge. Kar je dobro. Prvi vtis dela z brskalnikom je namreč pretežno pozitiven.

Edge brez težav drži priključek s Firefoxom in Chromom Najprej seveda odgovor na vprašanje, ki zagotovo zanima vsakega novega uporabnika – kako hiter je Edge v primerjavi z zadnjo izdajo Internet Explorerja in, še pomembneje, kako se drži ob Chromu in Firefoxu? Edge je v našem preizkusu spletnih brskalnikov z orodjem Futuremark Peacekeeper dosegel boljšo splošno oceno kot Internet Explorer 11 (1628 proti 1550). Prav tako se zažene hitreje in se zdi bolj odziven. Hitrost nalaganja spletnih strani v primerjavi z brskalnikoma Chrome in Firefox se zdi praktično enaka, povprečen uporabnik Edgea razlike najbrž ne bo opazil. Omenjena brskalnika sta na testu Peacekeeper sicer dosegla veliko boljši oceni (3222 in 3608). Zakaj je Edge izvrsten brskalnik za nezahtevnega uporabnika Edge ima kar nekaj novih prvin, ki ga dvignejo nad predhodnika. Z njimi bo zadovoljen predvsem nezahteven uporabnik, ki brskalnik potrebuje za prebiranje novic, pošiljanje e-pošte in druženje na Facebooku.

Ena glavnih novosti je možnost ustvarjanja in shranjevanja izrezkov (Web Notes). Ob kliku na ikono beležke s pisalom zgoraj desno se kazalec miške spremeni v flomaster za obkroževanje, podčrtovanje in komentiranje izbranih delov spletnih strani. Označbe lahko nato izrežete in shranite v zbirko ter delite prek e-pošte oziroma orodja OneNote.

Druga pomembna nova funkcija je pogled za branje (Reading view). Če v brskalniku Edge zgoraj desno kliknemo na odprto knjigo, pogled za branje aktivno spletno stran oklesti samo na besedilo in fotografije ter se znebi vseh drugih motečih dejavnikov, kot so oglasi in animirane multimedijske vsebine. Ozadje se obarva v bledo rumeno barvo, ki je očem prijazna bolj od modrikasto bele, ki je privzeta na večini spletnih strani.

Zvezdica ob ikoni odprte knjige je seznam za shranjevanje gradiva za branje, do katerega lahko nato podobno kot do shranjenih povezav (Favorites) dostopate kadarkoli. Nedokončana zgodba Chromu in Firefoxu se sicer še ne odpovejte, dokler ne boste prebrali naslednjih stavkov. Spletni brskalnik Microsoft Edge še zdaleč ni dokončan izdelek, temveč še vedno trajajoči delovni proces, saj mu manjka še nekaj pomembnih prvin. V prvi vrsti bi izpostavili nezmožnost nameščanja razširitev oziroma vtičnikov (plug-ins), ki pri Firefoxu in Chromu naredijo vsaj polovico uporabniške izkušnje. Microsoft obljublja, da bo prve razširitve mogoče dodati najpozneje jeseni, a do takrat Edge ostaja nedokončana zgodba.

Ne spreglejte