Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
7. 8. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows 10 Microsoft nasveti zasebnost Matic Tomšič

Petek, 7. 8. 2015, 13.55

8 let

Zasebnost je resnična cena "brezplačnih" Windows 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da bomo za brezplačne Windows 10 plačali z osebnimi podatki, se nam je začelo svitati že ob namestitvi. Desetka jih namreč želi več kot katerikoli prejšnji Windowsi. A ni nujno, da jih tudi dobi.

Windows 10 je dostojno nadaljevanje serije Microsoftovih operacijskih sistemov, morda bo nekoč veljal celo za legendo, status, kakršnega danes pri mnogo uporabnikih še vedno uživajo Windows XP iz leta 2001. A kar zadeva uporabnikovo zasebnost, so Windows 10 prava nočna mora. V tem prispevku bomo opisali težave, ki jih povzroča lakota Windows 10 po osebnih podatkih, in našli rešitve za uporabnike, ki svojih z Microsoftom nočejo deliti.

Personaliziranih Windows 10 ne želijo vsi Težnja Microsofta, da bi vsakemu uporabniku Windows 10 ponudil karseda osebno izkušnjo, je plemenita, izvedba pa katastrofalna. Črto, kjer zbiranje podatkov doseže zdravo mejo, je zaradi toliko različnih uporabniških preferenc namreč težko potegniti. Nekateri osebno izkušnjo namreč želijo, drugi imajo raje, da operacijski sistem o njih ne ve prav dosti. Microsoft je napako predvidevanja, da so personalizirani Windows 10 želja vseh uporabnikov, naredil že takoj na začetku. Če je uporabnik Windows 10 namestil s privzetimi nastavitvami, je Microsoftu na široko odprl vrata v svojo zasebnost. A do tega bomo še prišli. Najprej preverimo, na kakšen način Microsoft nanje potrka.

Kako Windows 10 posegajo v uporabnikovo zasebnost? Prvič – Windows 10 vsakemu uporabniku dodeli edinstveno identifikacijsko številko, ki je povezana z njegovim računom Microsoft in je namenjena zbiranju podatkov za poznejše ciljano oglaševanje ter domnevno boljšo izkušnjo pri uporabi aplikacij.

Drugič – precej uporabnikovih osebnih podatkov je sinhroniziranih z Microsoftovimi strežniki. To zahtevajo določene storitve, kot sta pomočnica Cortana, ki lahko na podlagi zbranih osebnih podatkov deluje bolj učinkovito, in Wi-Fi sense za deljenje gesel za dostop do brezžičnega omrežja z zaupanja vrednimi uporabniki (seveda le, če to želi lastnik usmerjevalnika).

Tretjič – Microsoft si pridržuje pravico do razkrivanja in deljenja osebnih informacij uporabnikov Windows 10. Kot piše v licenčni pogodbi: "Pridržujemo si pravico za dostop, razkritje in shranjevanje vaših osebnih podatkov (kot so vsebina e-pošte, zasebnih komunikacij ali datotek v zasebnih mapah), kadar se pojavi potreba po zaščiti naših uporabnikov oziroma pri uveljavljanju drugih določil uporabe naših storitev."

Kako se zaščititi pred Microsoftovimi pogledi? Ne vemo, ali je Microsoftu vohljanje po naši zasebnosti mogoče popolnoma preprečiti, vsekakor pa mu ga lahko otežimo. Predpostavimo, da smo Windows 10 namestili s privzetimi nastavitvami zasebnosti, zaradi česar Microsoftu naše osebne podatke trenutno ponujamo na pladnju. Kako pladenj pospraviti tja, kjer ga Microsoft ne bo našel?

Odprite Nastavitve (Settings, tipka Windows + I) in kliknite na Zasebnost (Privacy). Na zavihku Splošno (General) najprej izklopite oziroma na Off premaknite drsnik ob prvi, najpomembnejši postavki, ki zadeva vaš edinstveni identifikator za oglaševanje (advertising ID). Mi smo izklopili tudi druge tri, s katerimi Microsoft na podlagi zbranih podatkov ustvarja posebno izkušnjo brskanja po spletu.

Nato se premaknite na zavihek Lokacija (Location). Če ne želite, da Microsoft sledi vaši lokaciji, lahko storitev izklopite v celoti ...

… ali pa jo onemogočite samo za posamezne aplikacije.

Preklopite na zavihek Govor, uporaba peresa in tipkanja (Speech, inking & typing). S klikom na Prenehaj me spoznavati (Stop getting to know me) boste digitalni pomočnici Cortana preprečili zbiranje podatkov o vas.

Nazadnje se premaknite še na zavihek Druge naprave (Other devices), kjer lahko Windows 10 preprečite brezžično povezovanje in deljenje podatkov z napravami v bližini.

Če se s spletom povezujete prek brezžičnega interneta, lahko Windows 10 onemogočite tudi deljenje gesla brezžičnega omrežja prek storitve Wi-Fi Sense. Pojdite nazaj na prvo stran Nastavitev in tokrat izberite Omrežja in internet (Network and internet). Na zavihku Wi-Fi poiščite upravitelja brezžičnih omrežij (Manage Wi-Fi settings) in v novem oknu oba drsnika preklopite na Off.

Še zadnji korak do izboljšane zasebnosti: v brskalniku Microsoft Edge obiščite spletni naslov https://choice.microsoft.com/en-gb/opt-out in za prenehanje prikazovanja prilagojenih oglasov kljukici v vijoličastem in zelenem oknu spremenite v križca.

Ne spreglejte