Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 7. 2015,
16.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 7. 2015, 16.19

6 let, 6 mesecev

Zakaj naj ne bo Facebook vaš prvi vir novic

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Facebook lahko zaradi prilagodljivega prikazovanja objav utrjuje prepričanja uporabnikov o njihovem (morda napačnem) prav in celo izkrivlja njihovo sliko realnosti.

Družbeno omrežje Facebook za številne uporabnike – več kot 60 odstotkov, ugotavlja raziskovalno podjetje Pew Research – postaja primarni vir aktualnih novic, a ga od tradicionalnih medijev loči pomembna stvar. Informacij, ki jih prejemamo v časopisu, na televiziji, radiu, tej spletni strani, od drugih ljudi, ne moremo ravno filtrirati. Razen če pogledamo stran ali dlani pritisnemo na ušesa. Facebook pa uporabnikom to omogoča in to tudi zelo dejavno počne. Večina uporabnikov ne ve, da Facebook ne pokaže vsega V tej študiji so raziskovalci ene od ameriških univerz ugotovili, da skoraj 63 odstotkov uporabnikov Facebooka ne ve, da ne vidijo vsake nove objave prijateljev ali strani, ki jim sledijo. Razlog za to je seveda preprost – če bi Facebook uporabniku pokazal vse nove objave, bi bila poplava informacij prevelika. Težava, s katero se, na primer, srečujejo uporabniki Twitterja. Facebook namesto tega s posebnimi algoritmi, ki ves čas delujejo v ozadju, spremlja uporabnikove aktivnosti – zadrževanje pri določenih temah, sodelovanje v skupinah, všečkanje, komentiranje – in na podlagi tega na prvi strani z novicami prikazuje le najbolj relevantne objave.

Uporabnik lahko tudi sam prepreči prikazovanje tipov in tematik objav, ki ga ne zanimajo, ga dolgočasijo ali so v nasprotju z njegovimi prepričanji (kako to storiti, preberite tukaj). Vse v redu, dokler gre za slike dojenčkov oseb, ki jih komaj poznate. Kaj pa, ko zaplavamo v ideološke vode?

Moderirana realnost uporabnika Facebooka Glavna težava za uporabnika, ki Facebook uporablja kot primarni in morda celo edini vir novic, je, da lahko družbeno omrežje izkrivlja njegovo dojemanje realnosti in še bolj utrdi prepričanja o lastnem prav. Uporabnik med plutjem po novicah na Facebooku načeloma noče videti vsebin, ki bi ga "razkurile", temveč želi imeti prijetno izkušnjo, polno objav, ki jim lahko prikimava in jih deli.

Ravno zaradi tega so na Facebooku tako uspešne strani, ki s skrajno polariziranimi objavami pihajo na dušo uporabnikom, ki se nagibajo v eno ali drugo skrajnost, pa naj gre za politično ali versko prepričanje, podpihovanje teorij zarot, športno navijanje ali kakšno drugo ideologijo.

Komunikolog Christian Sandvig z ameriške univerze Harvard je v eni od študij zapisal, da ima Facebook zaradi vseprisotnosti in omenjenega filtriranja objav ter polariziranja novic celo dovolj potenciala, da vpliva na izid državnih volitev.

Prave rešitve ni Facebook je v preteklosti že prejel pozive k spremembi algoritma za filtriranje vsebin in, kot je na portalu Medium zapisal sociolog Zeynep Tufekci, dodajanje gumba Pokaži več vsebin, s katerimi se ne strinjam. Do zdaj so vsi naleteli na gluha ušesa, glavni razlog za to pa je, da je selekcioniranje vsebin za večino uporabnikov in njihovo (prijetno) izkušnjo na družbenem omrežju vendarle koristna, priročna funkcija.

Naš nasvet za čim bolj nevtralno izkušnjo na Facebooku: do aktualnih novic dostopajte prek tradicionalnih medijev, lahko tudi njihovih izpostav na družbenem omrežju (kot je Planet Siol.net na Facebooku), tega pa uporabljajte predvsem za to, čemur je prvotno namenjen – povezovanje s prijatelji.

Ne spreglejte