Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
15.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2015, 15.28

8 let, 3 mesece

Zakaj je Applova ura obsojena na tržni polom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Apple je pred dnevi tudi uradno stopil v bitko pametnih ur. Kljub izvrstnemu dizajnu in kakovosti izdelave Apple doslej ni bil prepričljiv z argumenti za nakup. Brez teh Apple Watch čaka neuspeh.

Izdelek brez dodane vrednosti Apple Watch je, po doslej videnem, nedvomno presežek industrijskega dizajna in tehnologije. A ob omni-prisotnosti in stalni uporabi kopice drugih pametnih naprav na vprašanje, zakaj bi kdorkoli dejansko potreboval Apple Watch, ni pametnega odgovora. Tehnologija naj bi v osnovi reševala težave ali olajšala določene situacije, v katerih se uporabniki znajdejo. Applova ura ne obeta prispevka ne na prvem ne na drugem področju, zato je njen tržni uspeh pod velikim vprašajem.

Mobilnik nikoli ni tako daleč, da je ura bližje Ob dejstvu, da ljudje danes tako v poklicnem kot zasebnem kontekstu dneve preživljamo obkroženi z različno velikimi zasloni, ki nam praktično neprestano servirajo informacije in vsebine ter da je potrebno te vsak dan polniti, je vprašanje - zakaj bi potrebovali še eno tovrstno napravo, na mestu. Ure s "samonavijalnimi" mehanizmi so na voljo že od 18. stoletja. Je pametna ura nepogrešljiva za informacijo o času? Ne. Za branje novic ali športnih rezultatov? Ne. Morda za plačevanje? Ne. Ali informacijo o tem, da je prišla nova elektronska pošta? Odločni ne. Mobilni telefon nikoli ni tako daleč stran, da bi bila ura bližje.

Pogovor z uro? Ne, hvala. Postavitev Applove ure v družbeni kontekst odpira druga vprašanja. Že redno pogledovanje na zaslon pametnega telefona med pogovorom ali kosilom ne velja ravno za višek vljudnosti. Stalno gledanje na običajno uro prav tako s seboj nosi bolj negativen predznak - pogosto namreč pomeni, da nam je dolgčas, se nam mudi ali pa nas človek, s katerim trenutno smo, niti približno ne zanima. Stalno gledanje na dodaten zaslon nima potenciala, da pozitivno vpliva našo družabnost. Kako bo videti (pre)glasno govorjenje v zapestje, kot nadomestek običajnega telefonskega pogovora pa je odprto za interpretacijo - a zagotovo bo pri mnogih privabilo misli na prisilni jopič in oblazinjene sobane.

Samostojno neuporaben drag kos tehnologije In kot da našteto ni dovolj, je skoraj zagotovilo za tržni neuspeh Applove ure dejstvo, da gre za napravo, ki je kot samostojen kos povsem neuporabna. Applova logika je razumljiva - uporabnike želijo še bolj prikovati na svoj ekosistem, a to, da je ura, katere cena sega od nekaj 100 do nekaj 1000 evrov brez (prav tako ne najcenejšega) iPhona neuporabna, ter da tudi ko je uporabna, služi zgolj kot pomanjšan podaljšek vsega, kar nudi že iPhone - bo marsikomu v glavi prižgalo rdečo luč.

Ročna ura ni zgolj naprava za merjenje časa. Je tudi kos nakita, družbeno sporočilo, spomin ali zbirateljski kos. A ne glede na funkcijo, za vrtoglavi znesek desetih tisočakov (kolikor bo znašala zlata različica Applovega urnega prvenca) uporabniki lahko sežejo po "pravi" uri vrhunskih blagovnih znamk, ki ne potrebujejo polnjenja in čez eno leto ne bodo zastarele.

Ne spreglejte