Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 9. 2016,
11.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Natisni članek

pametni telefoni pametni telefon iPhone Apple

Sreda, 21. 9. 2016, 11.38

6 let, 7 mesecev

Koliko stanejo deli za iPhone 7?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

iPhone razstavljen

Analitično podjetje IHS je razstavilo čisto nov Applov pametni telefon iPhone 7 in podalo oceno, koliko Apple stane vsak sestavni del. Skupna cena materialov in proizvodnje enega iPhona 7 je 224,8 dolarja oziroma približno 201 evro.

Proizvodna cena vstopnega modela iPhone 7 je malce dražja od osnovne različice lanskega iPhona 6S, podjetje IHS je tega ocenilo na 211 dolarjev oziroma okrog 190 evrov. Glavni razlog za višji strošek je po mnenju IHS večji modul pomnilnika, najcenejši iPhone 7 ga ima namreč dvakrat več kot lani najcenejši iPhone 6S (32 proti 16 gigabajtom).

Prelomni procesor stane toliko kot kosilo za dva

Najdražja komponenta iPhona 7 je s ceno 38,5 evra (43 dolarjev) zaslon. Sledijo ohišje z anteno (30 evrov), procesor A10, za katerega Apple pravi, da je najboljši med vsemi pametnimi telefoni (24 evrov), in fotoaparat (18 evrov).

Sestavljanje, preizkus in pakiranje vsakega iPhona 7 stanejo približno pet dolarjev oziroma okrog štiri evre in pol, so še zapisali pri IHS. 

Najcenejši iPhone 7 bo slovenskega kupca v prodaji brez vezave pri operaterju stal 749 evrov

Tim Cook, direktor Appla, je tovrstne analize cen materialov za iPhone v preteklosti večkrat kritiziral, saj po njegovem mnenju "niso niti približno natančne in so daleč od resnice". Apple ima že nekaj let največje dobičke med vsemi podjetji na svetu (klik na fotografijo za povezavo do vira), iPhone pa predstavlja kar dve tretjini vseh izdelkov, ki jih Apple proda.  | Foto: Reuters Tim Cook, direktor Appla, je tovrstne analize cen materialov za iPhone v preteklosti večkrat kritiziral, saj po njegovem mnenju "niso niti približno natančne in so daleč od resnice". Apple ima že nekaj let največje dobičke med vsemi podjetji na svetu (klik na fotografijo za povezavo do vira), iPhone pa predstavlja kar dve tretjini vseh izdelkov, ki jih Apple proda.  Foto: Reuters

V ceno pametnega telefona iPhone 7 niso všteti nekateri pomembni in najbrž tudi ne najmanjši stroški, kot sta razvoj nove tehnologije in oglaševanje, na primer.

Sestavljanje največjega tekmeca iPhona 7, Samsunga Galaxy S7, je dražje, a je marža še vedno visoka

Podjetje IHS je pred nekaj meseci analiziralo tudi materialni in proizvodni strošek, ki ga ima z enim pametnim telefonom Galaxy S7 podjetje Samsung. Ugotovili so, da je cena vseh materialov in proizvodnje enega telefona vsaj 255 ameriških dolarjev oziroma skoraj 230 evrov.

Samsung Galaxy S7 je v prodaji brez vezave pri operaterju malce cenejši od iPhona 7. Model z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov stane okrog 710 evrov (klik na fotografijo za vir).  | Foto: Reuters Samsung Galaxy S7 je v prodaji brez vezave pri operaterju malce cenejši od iPhona 7. Model z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov stane okrog 710 evrov (klik na fotografijo za vir).  Foto: Reuters

Vir: IHS

Ne spreglejte