Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 1. 2017,
20.05

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

igra iOS Android Windows Mobile Windows 10 Windows Microsoft Minecraft

Petek, 20. 1. 2017, 20.05

7 let, 3 mesece

Udarec za Microsoftov operacijski sistem za mobilne naprave

Za igro Minecraft ne bo več podpore za Windows Phone in Windows Mobile

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Minecraft | Foto Reuters

Foto: Reuters

Udarec je toliko hujši, ker tako za igro Minecraft kot tudi za operacijskima sistemoma Windows za mobilne telefone stoji isti razvijalec – Microsoft.

Minecraft Pocket Edition za operacijska sistema Windows Phone 8.1 in Windows 10 Mobile bo sicer še naprej mogoče kupiti, a vse kaže, da ga ne bodo več niti vzdrževali niti posodabljali.

Za to potezo naj bi se Microsoft odločil zaradi nizkega zanimanja za Minecraft na teh platformah, zaradi česar nadaljnja prizadevanja ne bi več bila (ekonomsko) upravičena.

Ko razvoj ubere več (neusklajenih) vej

Minecraft je, kot med drugim poročajo na portalu Ars Technica, imel zelo zapleteno razvojno pot, zaradi katere se pojavlja v več tehnološko precej različnih izvedbah. Izvirni Minecraft je bol narejen za osebne računalnike, poleg njegove temeljne javanske aplikacije so na voljo številne razširitve drugih razvijalcev.

Poleg različice za konzole je bila na voljo tudi različica Minecraft Pocket Edition – izdelana je v programskem jeziku C++ z vmesnikom, prilagojenim za (majhne) zaslone pametnih telefonov. Prav zaradi treh tehnološko različnih izvedb je možnost sočasnega igranja več igralcev omejena – "vidijo" se lahko le tisti, ki igrajo na isti izvedbi.

Zarečenega kruha …

Minecraft Pocket Edition je po dolgem obdobju alfa in beta preizkušanja svojo prvo uradno različico dočakal komaj 19. decembra 2016 – toda ne tudi za Windows Phone, ki bo ostal na zadnji beta različici. Minecraft Pocket Edition bodo še naprej razvijali za operacijska sistema Android in iOS, na njem pa temeljijo tudi izpeljanke za druge naprave in operacijske sisteme, kot so Amazon Fire OS, Samsung Gear VR in Apple TV.

Če pa še to ni dovolj zapleteno, naj spomnimo, da je Minecraft za Windows 10 izpeljanka različice Pocket Edition (tiste, ki je ne bodo več razvijali za Windows 10 Mobile!) s prilagoditvami za velike zaslone ob osebnih računalnikih.

S tem je zgodba o enotni izkušnji Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 na vseh napravah dobila resno zaušnico prav od Microsofta, pot do popolne interoperabilnosti različnih naprav pa se je premaknila vsaj za en korak nazaj.

Ne spreglejte