Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
13. 1. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

3

Natisni članek

Apple Facebook Peter Thiel Donald Trump pametni telefon mobilne naprave

Petek, 13. 1. 2017, 11.31

6 let, 7 mesecev

"Za Apple je zlate dobe konec!"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

3

Peter Thiel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tako meni Peter Thiel, nemško-ameriški milijarder, investitor, upravitelj skladov, eden od direktorjev v Facebooku in zagovornik novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Čeprav je Apple trenutno podjetje z največjo vrednostjo na svetu, mu Peter Thiel, eden od najuspešnejših ameriških poslovnežev, ne prerokuje najlepše prihodnosti. Prepričan je, da je Apple dosegel vrhunec svojega marketinškega potenciala, kot je med drugim dejal v intervjuju za ameriški časnik New York Times.

"Tu ni več inovacij!"

Thiel meni, da mobilne naprave ne morejo več ponuditi nobenih večjih novosti. "Vemo, kakšni so pametni telefoni in kaj lahko naredijo. To ni napaka Tima Cooka, gre za področje, kjer ne bo več inovacij," je dejal za omenjeni ameriški časnik.

Njegovo mnenje se ujema s padci prodaje, ki jih Apple doživlja, in dejstvom, da (niti oni) nimajo asa v rokavu oziroma nekega novega izdelka, ki bi lahko pretresel trg in obnorel kupce ter vrnil prodajne rezultate na pota stare slave.

Apple (na fotografiji je njihova pred kratkim odprta nova trgovina v Parizu) lani prvič po letu 2009 ni dosegel svojih letnih načrtov prodaje in dobička. | Foto: Reuters Apple (na fotografiji je njihova pred kratkim odprta nova trgovina v Parizu) lani prvič po letu 2009 ni dosegel svojih letnih načrtov prodaje in dobička. Foto: Reuters

Pod načrtom prvič po sedmih letih

Apple je namreč ravno prejšnji teden objavil, da prvič po letu 2009 niso dosegli pričakovane letne prodaje in prihodkov. To naj bi vplivalo na manjšanje ambicij glede razvoja pametnega avtomobila, ki je tako v Applu kot v javnosti veljal za najverjetnejšega (letošnjega) kandidata za novo Applovo megauspešnico. To za povrnitev zelenih številk še kako potrebujejo.

Thiel je sicer znan po drznih napovedih glede tehnoloških podjetij, ki so se kasneje izkazale za utemeljene. Tako je že leta 2014 opozarjal na slabosti družbe Twitter, predvsem na njeno slabo vodenje, zdaj pa je med drugim prepričan, da je v času predsednika Obame Google imel preveč moči.

Uspešni poslovnež nemškega rodu podpira prihajajočega ameriškega predsednika Trumpa in mu je pripravljen pomagati po svojih močeh, a noče zapustiti Silicijeve doline in ne razmišlja o tem, da bi delal neposredno za njega.

Ne spreglejte