Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
15.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Natisni članek

ZDA vizum Donald Trump družbena omrežja Facebook Twitter Instagram Snapchat Iran veleposlaništvo

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 15.51

6 let, 6 mesecev

Za ameriški vizum vas bodo lahko vprašali po vaših profilih na družbenih omrežjih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

CBP, US Border, ZDA, meja, mejna kontrola

V novem obrazcu za dodatna vprašanja, ki jih lahko ameriški konzularni uradnik zastavi med postopkom za pridobivanje vizumov, so tudi tista o dejavnostih na družbenih omrežjih.

Slovenija je v elitni družini manj kot 40 držav sveta, katerih državljani za kratkotrajna poslovna in turistična potovanja (do največ 90 dni) v ZDA ne potrebujejo vstopnega vizuma.

Toda to še ne pomeni, da so slovenski državljani izvzeti vizumske obveznosti za vstop v ZDA. Za mnoge celo nezaposlitvene namene, kot so recimo novinarski obiski z namenom poročanja ali študentske izmenjave, si morajo tudi slovenski državljani pred vstopom v ZDA priskrbeti ustrezni vizum.

Nekateri slovenski državljani morajo tudi za turistični obisk zaprositi za vizum

Obstajajo še nekatere izjeme, zaradi katerih niti za kratkotrajno poslovno ali turistično bivanje slovenski državljani ne morejo izkoristiti prednosti brezvizumske olajšave.

Tako morajo na primer za ameriški vstopni vizum zaprositi vsi, ki so po letu 2011 obiskali Iran ali kakšno od drugih sicer turistično manj privlačnih držav, ki so jih ameriške oblasti uvrstile na seznam povišanega tveganja.

Ameriški vizum ne zagotavlja vstopa v ZDA, temveč zgolj tistim, ki ga morajo imeti, dopušča dostop do mejne kontrole, kjer bo uslužbenec mejne varnosti odločal o pravici vstopa vsakega posameznega potnika. | Foto: Reuters Ameriški vizum ne zagotavlja vstopa v ZDA, temveč zgolj tistim, ki ga morajo imeti, dopušča dostop do mejne kontrole, kjer bo uslužbenec mejne varnosti odločal o pravici vstopa vsakega posameznega potnika. Foto: Reuters

Uporabniška imena na družbenih omrežjih, naslovi e-pošte, telefonske številke …

Postopek pridobivanja ameriškega nevseljeniškega vizuma obsega (poleg plačila 160 ameriških dolarjev pristojbine) izpolnjevanje obrazca, ki mu sledi pogovor s konzularnim uradnikom. Med tem pogovorom lahko po svoji presoji in oceni tveganj konzularni uradnik zahteva dodatno dokumentacijo ali pojasnila.

Te dni pa so prav za ta dodatna pojasnila na ameriških diplomatskih predstavništvih začeli uporabljati dodaten obrazec, kjer med drugim sprašujejo po uporabniških imenih, ki jih prosilec za vizum uporablja ali jih je v zadnjih petih letih uporabljal na različnih družbenih omrežjih.

Na istem obrazcu so tudi vprašanja o vseh naslovih elektronskih pošt in telefonskih številk, ki jih prosilec uporablja ali jih je v zadnjih letih uporabljal.

Večini ne bo treba odgovarjati na ta vprašanja

Novi obrazec in njegovo vsebino je konec maja potrdila administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na ameriškem notranjem ministrstvu so medijem pojasnili, da ga bodo uporabljali (samo) takrat, ko bo zaradi državne varnosti potrebno doslednejše preverjanje prosilca – po njihovih ocenah bo to samo pri pol odstotka prosilcev.

Odgovarjanje na vprašanja iz tega obrazca je sicer prostovoljno, a več praznih rubrik za odgovore nedvomno pomeni tudi večjo verjetnost za zavrnitev prošnje za vstopni vizum, kar je na omenjenem obrazcu jasno navedeno.

Ameriški predsednik Donald Trump je poskusil uvesti še več omejitev za vstop v ZDA, zaradi česar so potnikom iz nekaterih držav preklicali sicer veljavne vizume. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je poskusil uvesti še več omejitev za vstop v ZDA, zaradi česar so potnikom iz nekaterih držav preklicali sicer veljavne vizume. Foto: Reuters

Nasprotniki svarijo

Nova preverjanja lahko pripeljejo do nepotrebnih in zamudnih zbiranj osebnih podatkov, ki niso povezani z izvajanjem varnostnih preverb, so prepričani nasprotniki. Ti so svoja stališča jasno, a očitno neuspešno posredovali na javnih razpravah pred sprejemom novih postopkov, katerih del je tudi omenjeni obrazec.

Ob vsaki zaostritvi ameriškega vizumskega režima se vedno glasneje slišijo tudi pomisleki akademske skupnosti, ki se boji, da bodo na ta način odvrnili perspektivne študente in mlade znanstvenike od prihoda na izmenjavo ali dodatna usposabljanja na ameriške fakultete ali znanstvene ustanove – zlasti iz tistih držav, katerih državljani imajo velik odstotek zavrnjenih prošenj za ameriški vstopni vizum.

Ponekod v ZDA nezakonito spraševati po profilih na družbenih omrežjih

Pregledovanje profilov na družbenih omrežjih pri profiliranju ni nič novega. Pri izbiri kandidatov za delovno mesto je to, tudi pri nas, zelo pogost pojav.

Toda v dveh od petdesetih ameriških zveznih držav, to sta Maryland in Illinois, je delodajalcem zakonsko prepovedano, da bi kandidate za zaposlitev vprašali, katera uporabniška imena uporabljajo na družbenih omrežjih.

Ne spreglejte