Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
20.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

internetna nevtralnost Ajit Pai Donald Trump digizgodbe

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 20.26

6 let, 7 mesecev

Trumpov izbranec: Z njim bi šli na pivo, hkrati pa ga sovražijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Malokateri ameriški politik je bil po selitvi Donalda Trumpa v Belo hišo deležen toliko negativnih komentarjev kot pogosto nasmejani Ajit Pai, ki ga je novoizvoljeni predsednik ZDA izbral za novega predsednika Zvezne komisije za komunikacije.

44-letni Ajit Pai se je rodil v ZDA, starša, oba zdravnika, pa sta priseljenca iz Indije. Iz prava je diplomiral na prestižni ameriški univerzi Harvard. Na telekomunikacijskem področju dela že več kot dve desetletji. | Foto: Reuters 44-letni Ajit Pai se je rodil v ZDA, starša, oba zdravnika, pa sta priseljenca iz Indije. Iz prava je diplomiral na prestižni ameriški univerzi Harvard. Na telekomunikacijskem področju dela že več kot dve desetletji. Foto: Reuters

FCC (Federal Communications Comission oziroma Zvezna komisija za komunikacije) je glavni organ Združenih držav Amerike za nadzor nad komunikacijskimi kanali, kot so internet, televizija in radio.

Ameriški pravnik indijskih korenin Ajit Pai je bil komisar FCC od leta 2012, ko ga je na položaj z blagoslovom nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame postavil senat ZDA, januarja letos pa ga je novi predsednik Donald Trump imenoval za predsednika FCC.

Ajit Pai se je na naslovnicah tako ameriških kot tudi svetovnih medijev začel pojavljati praktično takoj po nastopu nove funkcije.

Razlog za to so bile številne vprašljive poteze, ob katerih se mnogim zdi, da poskuša Pai razveljaviti večino dela komisije v času administracije Baracka Obame in uvesti nova pravila, ki bodo na dolgi rok koristila velikim telekomunikacijskim podjetjem, škodovala pa ne le majhnim podjetjem in startupom, temveč tudi socialno najšibkejšim članom ameriškega gospodarstva in družbe.

Ajit Pai velja za zelo prijaznega, priljudnega in karizmatičnega človeka, pravijo viri iz FCC, pa tudi drugi, ki so ga že spoznali osebno. "Je oseba, s katero greš z veseljem na pivo." Vir: Mashable, Cnet | Foto: Reuters Ajit Pai velja za zelo prijaznega, priljudnega in karizmatičnega človeka, pravijo viri iz FCC, pa tudi drugi, ki so ga že spoznali osebno. "Je oseba, s katero greš z veseljem na pivo." Vir: Mashable, Cnet Foto: Reuters

Zakaj Ajit Pai torej dviga prah?

Zrušitev internetne nevtralnosti

Internetna nevtralnost je načelo, ki pravi, da se mora ves spletni promet obravnavati enakopravno. V praksi to pomeni, da nekatere internetne vsebine ne smejo biti privilegirane oziroma bolj dostopne od drugih.

Veliki ponudnik vsebin bi lahko plačal, da bi njegove vsebine oči uporabnikov dosegle prej od vsebin manjšega ponudnika, s čimer bi si na trgu priigral še večjo prednost, na primer. 

Kliknite na fotografijo in preberite več o nevtralnosti interneta ter o tem, kje glede načela stoji Slovenija. | Foto: Reuters Kliknite na fotografijo in preberite več o nevtralnosti interneta ter o tem, kje glede načela stoji Slovenija. Foto: Reuters

ZDA so leta 2015 sprejele pravilnik glede načela internetne nevtralnosti, a so mu morda že šteti dnevi. FCC je 18. maja letos namreč glasoval o predlogu Ajita Paija za razveljavitev nekaterih pomembnih regulacij, ki jih določa pravilnik načela internetne nevtralnosti, in ga sprejel. Končno glasovanje o razveljavitvi je napovedano za konec tega leta.

Paijev predlog je medtem na pobudo FCC postal predmet javne razprave in prejel že več kot 2,5 milijona zvečine negativnih komentarjev ameriških državljanov. Več kot tisoč ameriških podjetij in vlagateljev je na Ajita Paija medtem naslovilo odprto pismo, naj vendarle še enkrat premisli o ukinitvi internetne nevtralnosti.

Ajit Pai (levo) je na položaju predsednika FCC nasledil Toma Wheelerja (desno). | Foto: Reuters Ajit Pai (levo) je na položaju predsednika FCC nasledil Toma Wheelerja (desno). Foto: Reuters

Pai se lahko zelo zameri šolam, bolnišnicam in številnim majhnim podjetjem

V FCC so prejšnji mesec izglasovali ukinitev zgornje cenovne meje poslovnih telekomunikacijskih storitev (BDS oziroma Business Data Services) za šole, bolnišnice, knjižnice in druge javne ustanove ter določena zagonska podjetja. To pomeni, da jim bodo telekomunikacijski operaterji za storitve v prihodnje lahko zaračunali več. 

Ajit Pai je odločitev utemeljil z argumentom, da je bila omejitev cen telekomunikacijskih storitev v napoto svobodnemu trgu in da je omenjeni trg že tako ali tako dovolj konkurenčen. Paijev FCC sicer meni, da je za konkurenčnost dovolj, če je na lokalnem trgu za BDS na voljo en sam ponudnik telekomunikacijskih storitev, drugi pa ni oddaljen več kot en kilometer.

Strokovnjaki medtem opozarjajo (vir), da trg poslovnih telekomunikacijskih storitev v ZDA obvladujeta dva velika operaterja, AT&T in Verizon, ki bosta z ukinitvijo zgornje cenovne meje dobila proste roke pri oblikovanju cen. 

Preden je začel delati pri Zvezni komisiji za komunikacije, je bil Ajit Pai eden od odvetnikov ameriškega telekomunikacijskega giganta Verizon. Na fotografiji med obiskom letošnjega sejma mobilne telefonije v Barceloni. | Foto: Reuters Preden je začel delati pri Zvezni komisiji za komunikacije, je bil Ajit Pai eden od odvetnikov ameriškega telekomunikacijskega giganta Verizon. Na fotografiji med obiskom letošnjega sejma mobilne telefonije v Barceloni. Foto: Reuters

Revnejši Američani bodo težje dobili širokopasovni internetni priključek

Marca letos je Ajit Pai napovedal, da bo FCC ukinil postopek za pridruževanje telekomunikacijskih operaterjev programu LifeLine na zvezni ravni. LifeLine je iniciativa, ki socialno najbolj ogroženim državljanom ZDA omogoča subvencioniran dostop do mobilnih omrežij in širokopasovnega interneta.

Kaj to pomeni? Postopek pridruževanja novih telekomunikacijskih operaterjev programu LifeLine bo otežen, saj bodo skozi njega morali v vsaki zvezni državi ZDA posebej. To lahko traja mesece, če ne kar leta, saj nobena ameriška zvezna država še ni uvedla ustreznih birokratskih postopkov. 

Zapornikom nič popusta na telefonske klice

FCC je v času predsednika Baracka Obame na ameriške zapore pritisnil z zahtevo za znižanje zelo visokih tarif, ki jih za telefonske pogovore z družinami plačujejo kaznjenci v ZDA. Ajit Pai je februarja to zahtevo umaknil (vir) in pojasnil, da FCC nima avtoritete za reguliranje cen telefonskih pogovorov med zveznimi državami. 

Združene države Amerike imajo eno največjih zaporniških populacij na svetu. Za rešetkami je skoraj en odstotek vseh državljanov ZDA. | Foto: Reuters Združene države Amerike imajo eno največjih zaporniških populacij na svetu. Za rešetkami je skoraj en odstotek vseh državljanov ZDA. Foto: Reuters

Konec zasebnosti?

Ena najbolj kontroverznih potez Ajita Paija se je zgodila marca, ko je šef FCC blokiral zakonik o zasebnosti uporabnikom telekomunikacijskih storitev (vir).

Ta je ponudnikom omenjenih storitev naložil odgovornost za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov uporabnikov njihovih storitev. FCC se je takrat znašel pod plazom kritik, ki so komisiji očitale, da ji ni mar za zasebnost podatkov državljanov ZDA.

Ajit Pai bere nesramne in žaljive komentarje z družbenih omrežij, ki jih je v zadnjih mesecih deležen precej:

Ne spreglejte