Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2008,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2008, 18.55

8 let

Warner Bros podpira izključno blu-ray DVD format

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V filmskem studiju Warner Bros so se odločili, da bodo zaradi večje priljubljenosti podprli izključno Sonyjev DVD format blu-ray, in tako zadali močan udarec Toshibini HD-DVD tehnologiji.

Warner Bros, ki je eden izmed členov združbe Time Warner in največji hollywoodski prodajalec DVD plošč, predstavlja 18 do 20 odstotkov celotne prodaje DVD-jev v ZDA, doslej pa je bil eden izmed redkih studijev, ki je DVD plošče prodajal v obeh visoko ločljivih formatih. Nekateri menijo, da so z zadnjo potezo končali vojno, ki je begala potrošnike in zavlačevala razvoj več milijard vrednega trga.

»Pričakujemo, da bo HD DVD umrl hitre smrti,« je dejal Rich Greenfield, analitik pri podjetju Pali Capital. Toshibo je poteza Warner Brosa presenetila, obenem pa so zagotovili, da se bodo še naprej borili za HD DVD format.

V ZDA bolj priljubljeni blu-ray Minulo leto so v ZDA prodali še enkrat več blu-ray DVD plošč, kot HD DVD, vendar je HD DVD avgusta na svojo stran pridobil pomembnejše zaveznike, kot sta Paramount Pictures in DreamWorks Animation, ki ekskluzivno podpirata Toshibino tehnologijo.

»Priložnost za uspeh visoko ločljivih DVD-jev bi lahko zamudili, če se bo nadaljevala zmešnjava glede formatov. Menimo, da bo distribucija izključno v blu-ray formatu ohranila potencial ogromnega tržišča in na koncu koristila prodajalcem, ustvarjalcem vsebin in najpomembneje, potrošnikom,« je dejal direktor Warner Brosa Barry Meyer.

HD DVD še do maja Warner Bros bo DVD plošče v HD DVD prodajal še do konca maja, vendar bodo izdaje v HD DVD formatu na prodajne police prišle zadnje za izdajami v standardnem DVD in blu-ray formatu.

Med studiji, ki podpirajo blu-ray, so po poročanju Reutersa še Sony Pictures, 20th Century Fox, Walt Disney, Metro-Goldwyn-Mayer in Lionsgate. Viacomov Paramount Studios in General Electricov NBC Universal pa podpirajo HD DVD. Konkurenco zaostrujeta še dve popularni igralni konzoli. Sonyjev PlayStation 3 (PS3) lahko predvaja blu-ray filme, medtem ko Microsoftov Xbox 360 zna brati HD DVD.

Ne spreglejte