Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
26. 8. 2017,
18.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Natisni članek

digizgodbe YouTube FPSRussia orožje

Sobota, 26. 8. 2017, 18.11

6 let, 6 mesecev

Velike težave "ruskega" orožarskega kralja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Ameriške oblasti so pred kratkim aretirale 31-letnega Kyla Myersa, ki na spletni strani YouTube upravlja izjemno priljubljeni kanal FPSRussia. Myers se na YouTubu izdaja za Rusa z imenom Dmitri Potapoff ter redno predstavlja in preizkuša številna resnična orožja, tudi nekatera najbolj ekstremna. V navzkrižju z oblastmi je bil Myers že večkrat, tokrat pa se zdi, da je v resnično velikih težavah.

Kyle Lamar Myers oziroma Dmitri Potapoff v svoji značilni pozi | Foto: YouTube Kyle Lamar Myers oziroma Dmitri Potapoff v svoji značilni pozi Foto: YouTube

Kanalu FPSRussia na spletni strani YouTube sledi več kot 6,3 milijona ljudi, ki so bili do aprila lani, ko je Kyle Myers oziroma njegov alter ego Dmitri Potanoff naložil zadnji videoposnetek, redno deležni eksplozivnih in občasno neverjetno nevarnih preizkusov orožja. 

Myers je v videoposnetkih večkrat omenil, da gre njegovo zabavanje z metalci ognja, mitraljezi, ogromnimi ostrostrelskimi puškami, protiletalskimi topovi in celo tanki oblastem zelo v nos. Agenti ATF, ameriški zvezni urad za alkohol, tobak in strelno orožje, so leta 2013 že preiskali njegovo domovanje v upanju, da bodo našli nezakonito pridobljeno orožje, a niso odkrili ničesar spornega.

Primerjalni preizkus dveh metalcev plamenov je bil zadnji videoposnetek, ki ga je na YouTubu objavil Dmitri Potanoff.  | Foto: YouTube Primerjalni preizkus dveh metalcev plamenov je bil zadnji videoposnetek, ki ga je na YouTubu objavil Dmitri Potanoff. Foto: YouTube

V začetku tega meseca je bilo drugače. Policija v okrožju Franklin v ameriški zvezni državi Georgii je prejela namig, da je bila na Kyla Myersa naslovljena poštna pošiljka, v kateri so bile prepovedane droge, natančneje koncentrat marihuane.

Lokalni šerif je Myersa zaradi tega aretiral (vir), ATF pa je nato pridobil nalog za ponovno preiskavo njegovega doma in zasegel več kot 50 različnih kosov orožja. ATF je na Myersovi posesti odkril tudi več pripomočkov za uporabo prepovedanih drog. 

FPSRussia oziroma Kyle Myers je imel leta 2013 po strelu v avtomobil z metalcem granat neznansko srečo, da ga ni hudo poškodoval ali celo ubil velik leteč kos pločevine. Zgrešil ga je za mišjo dlako. Kliknite na fotografijo za videoposnetek. | Foto: YouTube FPSRussia oziroma Kyle Myers je imel leta 2013 po strelu v avtomobil z metalcem granat neznansko srečo, da ga ni hudo poškodoval ali celo ubil velik leteč kos pločevine. Zgrešil ga je za mišjo dlako. Kliknite na fotografijo za videoposnetek. Foto: YouTube

ATF je orožje, pa čeprav je Myers zanj imel dovoljenje, lahko zasegel zato, ker zvezni zakon ZDA pravi, da odvisniki od prepovedanih drog orožja ne smejo posedovati pod nobenim pogojem. Myersa zdaj čaka testiranje, da oblasti ugotovijo, ali je res odvisnik. 

V nobenem primeru se Myersu ne piše nič dobrega. Če ugotovijo, da ne uživa prepovedanih drog, ga bodo najverjetneje obtožili posedovanja mamil z namenom nadaljnje preprodaje, piše medij Athens Banner-Herald. 

Marsikateri od milijonov gledalcev videoposnetkov kanala FPSRussia dolgo ni vedel, da njihov glavni akter v resnici ni pravi Rus, temveč Američan. Myers je navdih za osebnost in naglas Dmitrija Potanoffa dobil pri svojem nekdanjem sodelavcu, ki pa je bil pravi Rus. | Foto: YouTube Marsikateri od milijonov gledalcev videoposnetkov kanala FPSRussia dolgo ni vedel, da njihov glavni akter v resnici ni pravi Rus, temveč Američan. Myers je navdih za osebnost in naglas Dmitrija Potanoffa dobil pri svojem nekdanjem sodelavcu, ki pa je bil pravi Rus. Foto: YouTube

Kyle Myers je trenutno na prostosti, saj je plačal 10.000 ameriških dolarjev (8.386 evrov) varščine. Za zdaj še ni jasno, ali bo ATF zoper Myersa vložil obtožnico na zvezni ravni ali bo ubadanje z njim prepustil lokalnim oblastem. 

Myers agencijo ATF s svojim orožjem zanima in draži že dalj časa, zato je po pisanju ameriških medijev malo verjetno, da ga bodo kar tako pustili pri miru.

Skrivnostna smrt moža, ki je "Rusu" dobavljal orožje

Ko je "ruskega" orožarja ATF leta 2013 obiskal prvič, je za to imel dober razlog. Dva meseca pred tem je namreč v skrivnostnih okoliščinah umrl Keith Ratliff, poslovni partner Kyla Myersa in licencirani prodajalec orožja, pri katerem si je FPSRussia izposodil oziroma kupil večino svojih pokalic. 

Keith Ratliff | Foto: YouTube Keith Ratliff Foto: YouTube

Ratliffa so 6. januarja 2013 našli ustreljenega v glavo v njegovi trgovini z orožjem. Preiskava je zaradi kota, pod katerim je naboj vstopil v njegovo glavo, izločila možnost, da je šlo za samomor, a morilca niso nikoli našli. Myers je bil med osumljenci, a preiskovalci niso našli dokazov, da bi bil kakorkoli povezan z umorom. 

Leta 2015 so preiskavo končali s pojasnilom, da je Ratliffa najverjetneje ustrelil nekdo, ki ga je dobro poznal. Na kraju zločina namreč niso našli znakov, da bi kdo nasilno vstopil v trgovino, Ratliff pa v času smrti tudi ni bil v obrambnem položaju. Njegovo osebno orožje je bilo varno spravljeno v toku. 

Oglejte si še pet najbolj priljubljenih posnetkov kanala FPSRussia

Avtomatska šibrovka AA-12 - 54 milijonov ogledov:

Dron z mitraljezom - 33 milijonov ogledov:

Še ena pošastna šibrovka - 21 milijonov ogledov:

Protiletalski top - 18 milijonov ogledov:

Polomija z minometom - 18 milijonov ogledov:

Ne spreglejte