Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 9. 2015,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet Matic Tomšič

Petek, 25. 9. 2015, 15.54

8 let

Velik internetni mejnik: Američanom je zmanjkalo novih naslovov IPv4

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severna Amerika je porabila vse razpoložljive naslove IPv4, številke, ki računalnikom omogočajo, da se med sabo najdejo na spletu. Zakaj gre za zelo pomembno internetno prelomnico?

ARIN (American Registry for Internet Numbers), neprofitna organizacija, ki je zadolžena za dodeljevanje naslovov IPv4 v Severni Ameriki, je včeraj javnosti sporočila, da je registracija novih naslovov IPv4 postala nemogoča. Registrirala je namreč še zadnje naslove iz svojega bazena protokola IPv4.

IPv4 je standard za dodeljevanje naslovov, prek katerih komunicirajo računalniki, povezani z internetom. V uporabi je že dobrih trideset let, na začetku pa se je maksimalno število naslovov, ki jih 32-bitni protokol IPv4 omogoča, zdelo ogromno. A približno 4,3 milijarde edinstvenih IP, ki so (bili) na voljo globalno, je ob zelo hitri digitalizaciji hitro začelo pohajati in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so nekateri že napovedali, da jih bo prej ali slej zmanjkalo.

V Evropi novih naslovov IPv4 ni že od leta 2012 Najprej so leta 2011 pošli v azijsko-tihomorski regiji, kjer jih upravlja organizacija APNIC, nato jih je leta 2012 zmanjkalo agenciji RIPE, ta jih dodeljuje Evropi, Bližnjemu vzhodu in delom centralne Azije, lani pa je brez možnosti registracije novih naslovov IPv4 ostala tudi latinskoameriška LACNIC. Svoj delež naslovov IPv4 ima na razpolago le še afriška organizacija AFRINIC, a strokovnjaki napovedujejo, da jih bo tudi črni celini zmanjkalo najpozneje do leta 2019.

Naslove IP na globalni ravni sicer upravlja organizacija IANA. Odgovorna je za distribucijo IP med institucije, kot sta na primer zgoraj omenjeni ARIN in RIPE, te pa so nato zadolžene za njihovo lokalno dodeljevanje.

IPv6 Dejstvo, da so tudi v ZDA in Kanadi ostali brez možnosti dodeljevanja novih naslovov IPv4, je pomembno zato, ker bodo ponudniki internetnih storitev, računalništva v oblaku, različne organizacije in posamezniki zdaj dobesedno prisiljeni v uporabo protokola IPv6. Ta uporablja 128-bitni bazen naslovov IP, kar pomeni 3,4 x 10³⁸ (34000…00 – vseh ničel je 37) edinstvenih številk.

Glas o IPv6 kot bolj uporabnem in varnejšem internetnem protokolu že nekaj let širita velikana Google in Facebook. Z IPv6 bo svetovni splet po pričakovanjih številnih strokovnjakov prav tako deloval hitreje, saj bodo prometne poti med omrežji manj zasičene.

Ne spreglejte