Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
8.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

Huawei

Torek, 29. 1. 2019, 8.06

5 let, 2 meseca

V ZDA obtožnica proti kitajskemu podjetju Huawei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Huawei | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tožilci pravosodnega ministrstva ZDA so v ponedeljek na Manhattnu vložili obtožnico proti kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei v povezavi s kršenjem sankcij proti Iranu, v zvezni državi Washington pa še obtožnici proti dvema hčerinskima družbama Huaweia zaradi kraje poslovnih skrivnosti T-Mobilu.

Obtožnica v New Yorku zajema 13 točk in je povezana s primerom glavne finančne direktorice Meng Wanzhou, ki so jo na podlagi ameriškega zapornega naloga aretirali v Kanadi in je v hišnem priporu v Vancouvru. Mengova je bila aretirana decembra lani in se bori proti izročitvi ZDA.

Huawei naj bi v času sankcij posloval z Iranom

Američani Huawei pravzaprav obtožujejo, da je prek svojih hčerinskih družb posloval z Iranom v času mednarodnih in ameriških sankcij, ki se zdaj vračajo, ker je predsednik Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, sklenjenega v času predsednika Baracka Obame. Meng Wanzhou je hčerka ustanovitelja podjetja Ren Zhengfeia.

Meng Wanzhou je hčerka ustanovitelja podjetja Huawei Ren Zhengfeia. | Foto: Reuters Meng Wanzhou je hčerka ustanovitelja podjetja Huawei Ren Zhengfeia. Foto: Reuters

Na zahodni obali ZDA pa obtožnica proti Skycom Tech in Huawei Device USA zajema deset točk zaradi kraje poslovnih skrivnosti, finančnih prevar in oviranja pravosodja. Hčerinski družbi Huaweia naj bi telekomunikacijskemu velikanu T-Mobile kradli tehnologijo za testiranje pametnih telefonov. Gre za robotski sistem tappy, ki oponaša človeške prste. Huawei trdi, da so se v zvezi s tem s T-Mobilom poravnali že leta 2017.

Direktor FBI Christopher Wray je dejal, da obtožnice kažejo, da Huawei vztrajno izkorišča ameriška podjetja in finančne ustanove, s svojimi dejanji pa ogroža svoboden in pošten svetovni trg. Američane skrbi, da kitajska vlada podjetja, kot je Huawei, izkorišča za vohunjenje in kraje poslovnih skrivnosti v ZDA.

V podjetju se zagovarjajo, da niso kršili zakona

V Huaweiu so zanikali, da bi podjetje ali njegove hčerinske in povezane družbe kršili zakone. Prav tako so zatrdili, da ne vedo za kakršnekoli kršitve, ki bi jih zagrešila Meng Wanzhou, zato so prepričani, da bodo to na koncu ugotovila tudi ameriška sodišča.

Iz družbe so še sporočili, da so po aretaciji Mengove v Kanadi stopili v stik z ameriškim ministrstvom za pravosodje, da bi se pogovorili o preiskavi, vendar je bila prošnja brez pojasnila zavrnjena.

Na ameriško obtožnico se je odzvalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo, ki je pozvalo ZDA, naj prenehajo zatirati kitajska podjetja.

Ne spreglejte