Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
13. 7. 2020,
18.29

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Natisni članek

COVID-19 epidemija maska družbena omrežja 5G teorije zarot lažne novice

Ponedeljek, 13. 7. 2020, 18.29

3 leta, 9 mesecev

Nov dosežek in presežek "strokovnjakov s Facebooka"

V zaščitnih maskah so antene 5G (če verjamete)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Maska | "Dobro poučeni" svarijo prek družbenih omrežij: v zgornjem delu maske je skrita antena 5G, ki vas bo ubila! | Foto Getty Images

"Dobro poučeni" svarijo prek družbenih omrežij: v zgornjem delu maske je skrita antena 5G, ki vas bo ubila!

Foto: Getty Images

V neformalni tekmi za največjo neumnost, ki kroži po družbenih omrežjih, smo pred kratkim dobili novega resnega tekmovalca.

Neizčrpna je energija, ki jo teoretiki zarote namenijo "razsvetljevanju" javnosti, ki ji – kot zatrjujejo – znanost, oblast in mediji skrivajo resnico. Pri tem so družbena omrežja ne le viri njihov resnic, temveč tudi kanal za nadaljnjo širitev njihovih umotvorov. Res je škoda, da vsaj dela te vneme ne preusmerijo v proučevanje preverjenih in zanesljivih virov, ki te domneve ovržejo v hipu.

Antena za mobilno telefonijo
Novice Nora epidemija uničevanja in nevednosti razsaja po Evropi, udarila tudi na Jadranu

Očitno je želja za iskanje zarote, negativizma, skritega ali odkritega sovražnika pri marsikom močnejša od zdravega razuma, a to je že nekaj za strokovnjake točno določene stroke.

IFA 2019, Margot Edelman
Novice Bolj ko je država razvita, manj je zaupanja v medije

Očitno lahko vedno gre še bolj neumno

Ko se že zdi, da bodo težko našli kakšno še bolj neverjetno teorijo, izvemo, da je bil ta optimizem – preveč optimističen. Epidemija bolezni covid-19 je namreč nekaterim starim priljubljenim temam teoretikov zarote dala povsem nov in izjemen zagon. Tisti nesmisel, da bolezni covid-19 ne povzroča virus, temveč 5G, je bil, žal, zgolj začetek plazu.

Najnovejša ideja, ki je začela pred kratkim razsajati po družbenih omrežjih, svari, da so v zaščitnih maskah nameščene – antene za 5G. Ne veste, kje? Preverite, kako to pojasnjujejo družbena omrežja:

Pozor, te žice imajo namen uničiti naše možgane in ubiti nas, vztraja naš "samaritanec", ki očitno noče ali ne zmore razumeti, da ta žička zgolj pomaga, da bi se takšna maska bolje prilegla obrazu oziroma lepše ovila okrog nosu.

A nikakor ni edini. Naslednji je, kot pravi, prevedel v angleščino opozorilo, ki je nastalo v Izraelu:

Pri takšnih zapisih se vedno postavi vprašanje, ali si sploh zaslužijo kakršnokoli resno pozornost ali pa je nasprotno pomembno opozoriti na take nesmisle v splošni pandemiji dezinformacij.

WhatsApp
Novice Veliko leglo lažnih novic o koronavirusu je - WhatsApp

Kirurške maske so zasnovali že pred pol stoletja, ko ni bilo ne duha ne sluha o kakršnikoli mobilni telefoniji, kaj šele njeni peti generaciji. Kdo bi verjel, da je takrat nekdo predvidel, kaj bo čez 50 let, in že takrat ustvaril obliko žičke, ki bo primerna za prikrivanje antene 5G? Vdihavanje 5G iz antene, pravijo na družbenih omrežjih? Dajte, no …

Sportal 5G, božja kazen, mikročipi ... Kaj pa, če je vse res?

Kam je šlo zaupanje v resne vire?

Mediji in celo znanost bi se morali resno vprašati, kaj se je zgodilo, da jim marsikdo ne zaupa več. Verjetno je najpomembnejši razlog ta, da so (marsi)kdaj to zaupanje zapravili.

Mnenja Danes, ko lahko vsak objavlja v spletu, je zaupanje pomembnejše kot kdaj prej

Toda čudni napisi nekredebilnih avtorjev brez drobtinice dokazov, kakršnih je na družbenih omrežjih ogromno, gotovo niso boljša izbira, če le malo pomislimo s svojo glavo in ne sprejmemo vsega, kar nam kdo postreže.

Ne spreglejte