Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
24. 12. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

1

Natisni članek

nedeljska znanost znanost digizgodbe

Sobota, 24. 12. 2016, 4.06

6 let, 6 mesecev

V roki drži najbolj črno stvar na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

1

Mladenič na spodnji fotografiji ne kaže cenzuriranega sredinca, temveč drži predmet, prevlečen z materialom vantablack. To je najtemnejša snov, kar jih je do zdaj naredil človek, vpije namreč kar do 99,96 odstotka svetlobe, ki posije nanjo. 

Vantablack. Foto: Surrey Nanosystems | Foto: Vantablack. Foto: Surrey Nanosystems

Vantablack ni barva, temveč material. Če bi Vantablack postavili pod mikroskop, bi videli, da ga sestavlja nešteto navpično postavljenih karbonskih oziroma ogljikovih laskov, pravijo jim nanocevke, ki so precej tanjše od človeškega lasu. Njihovo debelino merijo v posameznih atomih, na spletni strani pojasnjujejo v britanskem podjetju Surrey Nanosystems, kjer so razvili vantablack. 

Kvadratni centimeter površine, prevlečen z materialom Vantablack, vsebuje gozdiček z okrog milijardo navpično postavljenih karbonskih nanocevk. Foto: Surrey Nanosystems | Foto: Kvadratni centimeter površine, prevlečen z materialom Vantablack, vsebuje gozdiček z okrog milijardo navpično postavljenih karbonskih nanocevk. Foto: Surrey Nanosystems

Ko svetloba pade na vantablack, se ujame v milijone karbonskih nanocevk in se tako dolgo odbija od druge do druge, da jo vantablack dobesedno vpije. "Poskusite si predstavljati, da bi hodili po gozdu z drevesi, ki so namesto od 10 do 20 metrov visoka tri kilometre. Koliko svetlobe bi prišlo do vas?" delovanje snovi opisujejo pri Surrey Nanosystems

Vantablack ima Guinnessov rekord za najtemnejšo oziroma najbolj črno snov, ki jo je naredil človek. Vpije namreč kar 99,965 odstotka svetlobe v vidnem spektru, to je svetloba, ki jo vidimo ljudje. Odlično vpija tudi svetlobo v človeku v normalnih pogojih nevidnem spektru, na primer infrardečem. Foto: Surrey Nanosystems | Foto: Vantablack ima Guinnessov rekord za najtemnejšo oziroma najbolj črno snov, ki jo je naredil človek. Vpije namreč kar 99,965 odstotka svetlobe v vidnem spektru, to je svetloba, ki jo vidimo ljudje. Odlično vpija tudi svetlobo v človeku v normalnih pogojih nevidnem spektru, na primer infrardečem. Foto: Surrey Nanosystems

Zakaj vantablack?

Prvotni namen razvoja materiala vantablack je bila uporaba na visokotehnološkem področju, predvsem pri sestavljanju instrumentov za opazovanje vesolja.

Vantablack je idealen material za vesoljske misije ne le zato, ker je tako črn, temveč tudi zato, ker je izredno odporen na tresljaje in vibracije, ki nastanejo pri vzletu vesoljskega plovila, na primer. Odporen je zato, ker posamezne karbonske nanocevke praktično nimajo mase, saj jih sestavlja ena vrsta atomov. Je pa Vantablack zelo krhek in se hitro vda, če ga pogladimo ali nanj pritisnemo z roko. Foto: Surrey Nanosystems | Foto: Vantablack je idealen material za vesoljske misije ne le zato, ker je tako črn, temveč tudi zato, ker je izredno odporen na tresljaje in vibracije, ki nastanejo pri vzletu vesoljskega plovila, na primer. Odporen je zato, ker posamezne karbonske nanocevke praktično nimajo mase, saj jih sestavlja ena vrsta atomov. Je pa Vantablack zelo krhek in se hitro vda, če ga pogladimo ali nanj pritisnemo z roko. Foto: Surrey Nanosystems

Vesoljski teleskop Hubble, na primer, je prevlečen s snovjo Aeroglaze, ki vpija svetlobo in ji s tem preprečuje, da bi motila natančno delovanje Hubblove leče. Aeroglaze je ena od najtemnejših snovi, kar smo jih do zdaj naredili, a v primerjavi z vantablackom je videti skoraj modra:

via GIPHY

Vantablack je zaradi izrednih lastnosti pritegnil tudi pozornost proizvajalcev luksuznih ur in luksuznih avtomobilov, ki želijo z materialom še dvigniti raven prestiža svojih izdelkov, ter umetnikov. 

Pri Surrey Nanosystems so ekskluzivne pravice za umetniško uporabo materiala podelili britanskemu kiparju indijskih korenin Anishu Kapoorju. Kapoor je med drugim naredil tale svetovno znani kip v ameriškem Chicagu:

Fotogalerija
1 / 3

Kako je videti umetnina, prevlečena z materialom vantablack:

Foto: Surrey Nanosystems | Foto: Foto: Surrey Nanosystems

 

Ne spreglejte