Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 11. 2019,
17.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

oglaševanje družbeno omrežje WT.Social Jimmy Wales WikiTribune Wikipedia

Torek, 19. 11. 2019, 17.00

4 leta, 5 mesecev

Ustanovitelj Wikipedie prepričan, da ima alternativo za Facebook

"V medijih in omrežjih, ki slonijo na oglaševanju, močno zmaguje slaba vsebina"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Jimmy Wales Wikipedia | Ustanovitelj javne spletne enciklopedije Jimmy Wales je ustanovil novo družbeno omrežje WT.Social. | Foto Reuters

Ustanovitelj javne spletne enciklopedije Jimmy Wales je ustanovil novo družbeno omrežje WT.Social.

Foto: Reuters

Ustanovitelj družbenega omrežja WT.Social Jimmy Wales zatrjuje, da ne bodo nikoli prodajali uporabniških podatkov in da se bodo raje zanašali na "darežljivost posameznih donatorjev" kot na oglase.

WT.Social želi biti "mesto s poudarkom na novicah", kjer bodo člani lahko urejali zavajajoče naslove. Zaporedja prikaza ne bodo določali algoritmi, temveč se bodo prispevki prikazovali v obliki časovnice z najnovejšimi na vrhu.

Omrežje predvideva naročnino (a je ne ukazuje), ki za Evropo znaša 12 evrov mesečno ali 90 evrov letno. Nastalo je kot hči medija WikiTribune, ki ga je Wales ustanovil leta 2017 z namenom boja proti lažnim novicam. Wales upa, da bo pritegnil 50 milijonov uporabnikov.

WikiTribune
Novice S projektom WikiTribune v spopad z lažnimi novicami

Uporabniki navajeni na brezplačen dostop do vsebin in družbenih omrežij

Wales je v nedavnem pogovoru za Financial Times dejal, da je poslovni model medijev in družbenih omrežij, ki temelji na oglaševanju in ga podpirajo predvsem velikani družbenih omrežij, problematičen.

"Izkaže se, da je premočen zmagovalec nizkokakovostna vsebina," je med drugim povedal.

WT.Social napoveduje, da bo za vsebino skrbela skupnost moderatorjev.  | Foto: Srdjan Cvjetović WT.Social napoveduje, da bo za vsebino skrbela skupnost moderatorjev. Foto: Srdjan Cvjetović

Toda kruta resničnost medijev, zlasti digitalnih, je, da so uporabnike navadili na brezplačen dostop do vsebin in družbenih omrežij, kar bo zelo težko – če ne celo nemogoče – spremeniti. To najbolje vedo tisti, ki so z različnimi modeli naročnin poskusili urediti dostop do svojih vsebin – skoraj vedno z bistveno slabšimi rezultati in dosegom od želenega in pričakovanega.

Ključ v sposobnih urednikih

WT.Social napoveduje, da bo za vsebino skrbela skupnost moderatorjev. Če bodo to dobro delali, bodo zagotovili uravnoteženo ponudbo novic, analiz in referenc, s čimer se današnja družbena omrežja, roko na srce, pogosto ne morejo ravno pohvaliti.

WT.Social želi biti "mesto s poudarkom na novicah", kjer bodo člani lahko urejali zavajajoče naslove. Zaporedja prikaza ne bodo določali algoritmi, temveč se bodo prispevki prikazovali v obliki časovnice z najnovejšimi na vrhu. | Foto: Srdjan Cvjetović WT.Social želi biti "mesto s poudarkom na novicah", kjer bodo člani lahko urejali zavajajoče naslove. Zaporedja prikaza ne bodo določali algoritmi, temveč se bodo prispevki prikazovali v obliki časovnice z najnovejšimi na vrhu. Foto: Srdjan Cvjetović

Toda usklajevanje takšne skupnosti bo velik izziv in potencialno tudi strošek, ne nazadnje tudi zaradi potreb po moderatorjih s posebnimi znanji in izkušnjami. Wikipedia, ki mesečno zazna okrog 18 milijard ogledov strani, sloni na približno 150 tisoč urednikih mesečno – za družbeno omrežje WT.Social, ki pričakuje še večji promet, bo zagotavljanje ustrezne in učinkovite uredniške in moderatorske podpore gotovo velik izziv. Ne nemogoč, a vsekakor zahteven.

Ne spreglejte