Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
8. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

3

Natisni članek

digizgodbe računalnik Evropska unija

Sobota, 8. 6. 2019, 4.00

4 leta, 10 mesecev

V Mariboru bodo zagnali stroj, ki se lahko meri z najmočnejšimi na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

3

Superračunalnik, superračunalniški center | Slovenski superračunalniški center s podporo Evropske unije vzpostavlja Univerza v Mariboru. | Foto Reuters

Slovenski superračunalniški center s podporo Evropske unije vzpostavlja Univerza v Mariboru.

Foto: Reuters

Slovenija bo igrala pomembno vlogo pri vzpostavitvi superračunalniškega omrežja Evropske unije. Eden od osmih tudi v svetovnem merilu izredno zmogljivih superračunalnikov, s katerimi bo Evropska unija raziskovala za napredek industrije in človeštva zelo pomembna področja, hkrati pa tudi lovila priključek z ZDA in Kitajsko, bo namreč deloval v Mariboru. 

Larry Page, Sergey Brin, Google
Novice Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi

V Mariboru nastaja superračunalniški center, kjer bo v prihodnjih letih doma eden od pomembnih elementov superračunalniške infrastrukture EuroHPC.

Maribor je Evropska unija izbrala kot eno izmed osmih lokacij v evropski mreži superračunalnikov – ostale so Finska (Kajaani), Luksemburg (Bissen), Španija (Barcelona), Portugalska (Minho), Italija (Bologna), Češka (Ostrava) in Bolgarija (Sofija).

Evropsko superračunalništvo bo podpiralo razvoj aplikacij na številnih področjih, od personalizirane medicine, bioinženiringa, napovedovanja vremena, boja proti podnebnim spremembam, odkrivanja novih materialov in zdravil do izkoriščanja nafte in plina, oblikovanja novih letal in avtomobilov ter pametnih mest. (Vir: STA) | Foto: Pixabay Evropsko superračunalništvo bo podpiralo razvoj aplikacij na številnih področjih, od personalizirane medicine, bioinženiringa, napovedovanja vremena, boja proti podnebnim spremembam, odkrivanja novih materialov in zdravil do izkoriščanja nafte in plina, oblikovanja novih letal in avtomobilov ter pametnih mest. (Vir: STA) Foto: Pixabay

Mordhau
Novice Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video

Superračunalniški centri bodo med drugim namenjeni izvajanju naprednih raziskav s področij medicine, materialov prihodnosti in klimatskih sprememb, so v petek sporočili z Akademske in raziskovalne mreže Slovenije Arnes. 

Evropska unija se bo z osmimi superračunalniki poskusila približati tudi ZDA in Kitajski, ki sta na tem področju trenutno vodilni svetovni velesili.

Trije najmočnejši novi evropski superračunalniki se bodo glede na zmogljivost uvrstili celo med pet najhitrejših na svetu, so se v petek pohvalili na predstavništvu Evropske unije.

Najzmogljivejši superračunalnik na svetu, Summit podjetja IBM, deluje z računsko močjo okrog 200 petaflopov, kar je približno 40-krat hitreje od napovedanega mariborskega superračunalnika. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najzmogljivejši superračunalnik na svetu, Summit podjetja IBM, deluje z računsko močjo okrog 200 petaflopov, kar je približno 40-krat hitreje od napovedanega mariborskega superračunalnika. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Mariborski superračunalnik z imenom VEGA, poimenovan bo po slovenskem matematiku Juriju Vegi, bi medtem na svetovni lestvici najbolj zmogljivih računalnikov glede na svojo hitrost (računska moč okrog pet petaflopov) trenutno zasedel 35. mesto, so še pojasnili na Arnesu.

Preberite tudi:

Here
Novice Na slovenskih cestah nenavadni avtomobili z napisom Here: kaj delajo?
Nevarna vožnja
Novice Pri početju, ki ogroža naše ceste, smo ujeli celo Luko Dončića
Mirko Tuš
Novice Obljuba Mirka Tuša, o kateri je govorila vsa Slovenija
Bill Gates
Novice Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev
Google Maps
Novice Prihajajo neizogibne spremembe za najbolj znani zemljevid sveta
Steve Jobs, Mercedes
Novice Direktorjev mercedes vedno na mestu za invalide, imel je poseben razlog
Ne spreglejte