Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
29. 7. 2019,
12.44

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

bitcoin digizgodbe kriptovaluta

Ponedeljek, 29. 7. 2019, 12.44

4 leta, 8 mesecev

V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Tobiasz Niemiro | 44-letni Tobiasz Niemiro je veljal za serijskega podjetnika. Ni bil namreč le polovični lastnik borze s kriptovalutami BitMarket, temveč je imel tudi lastniške deleže v številnih drugih podjetjih v različnih gospodarskih sferah. | Foto OLSZTYN24 / YouTube

44-letni Tobiasz Niemiro je veljal za serijskega podjetnika. Ni bil namreč le polovični lastnik borze s kriptovalutami BitMarket, temveč je imel tudi lastniške deleže v številnih drugih podjetjih v različnih gospodarskih sferah.

Foto: OLSZTYN24 / YouTube

Policija na Poljskem preiskuje smrt podjetnika Tobiasza Niemira, lastnika v začetku tega meseca razpuščene borze s kriptovalutami BitMarket. Niemiro oziroma BitMarket je vlagateljem po poročanju poljskih medijev dolgoval okrog 20 milijonov evrov v kriptovaluti bitcoin. Umrli podjetnik se naj bi sicer tudi zelo bal nekoga, ki je bil v času njegove smrti v zaporu.

Truplo Tobiasza Niemira so odkrili 25. julija v gozdu v bližini jezera Tyrsko pri mestu Olsztyn na severu Poljske. Niemiro je imel v glavi rano, ki jo je najverjetneje povzročilo strelno orožje. Policija po poročanju poljskih medijev za zdaj še ne izključuje možnosti, da je Niemiro storil samomor.

Gerald Cotten
Novice Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo

Poljski podjetnik se je v začetku meseca namreč znašel v velikih težavah, ker je moral s poslovnim partnerjem Marcinom Aszkiełowiczem zaradi nelikvidnosti 8. julija zapreti borzo s kriptovalutami BitMarket.

Približno 400 vlagateljem je BitMarket v času zaprtja dolgoval okrog 2.300 bitcoinov, ki so danes ob ceni 8.650 evrov skupaj vredni skoraj 20 milijonov evrov

Borzo s kriptovalutami BitMarket je leta 2014 ustanovil Poljak Michael Pleban. Bila je druga največja borza s kriptovalutami na Poljskem in ena prvih na svetu, ki je uporabnikom omogočala takojšnje nalaganje denarja za nakupe kriptovalut. Pleban je BitMarket leta 2015 prodal Niemiru in Aszkiełowiczu. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Borzo s kriptovalutami BitMarket je leta 2014 ustanovil Poljak Michael Pleban. Bila je druga največja borza s kriptovalutami na Poljskem in ena prvih na svetu, ki je uporabnikom omogočala takojšnje nalaganje denarja za nakupe kriptovalut. Pleban je BitMarket leta 2015 prodal Niemiru in Aszkiełowiczu. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Niemiro je ob propadu BitMarketa, ki je vlagatelje o tem, da so ostali brez vsega, obvestil zgolj s skopim sporočilom na spletni strani, za poljske medije zatrdil, da je tudi on žrtev, saj naj bi izgubil ogromno denarja, in sicer okrog 300 tisoč evrov.

Za poljski gospodarski medij Money.pl je Niemiro tudi zavrnil vsakršno odgovornost za propad BitMarketa, češ da ni vodil poslov oziroma se od prevzema BitMarketa leta 2015 ni vmešaval v delovanje borze, temveč je bil zgolj njen solastnik.

Onecoin Ruja
Novice Imperij "kriptokraljice" se ruši, denar več tisoč Slovencev verjetno izgubljen #video

Se Poljak ni bal maščevanja upnikov, temveč nekoga drugega?

Mogoče je, da Niemirova smrt sploh ni bila povezana z dolgovi borze BitMarket, temveč z njegovim velikim strahom pred drugo osebo.

Niemiro je po poročanju enega od poljskih medijev v zadnjih letih pri poljskih oblasteh namreč aktivno lobiral proti predčasnemu izpustu zapornika, ki je ugrabil drugo osebo in za njeno izpustitev zahteval odkupnino. Identiteta zapornika ni znana, prav tako ni znano, kakšna je bila povezava med njim in Niemirom.

Preberite tudi:

Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"
Hrvatska pošta, Hrvaška pošta
Novice Velika novost hrvaške pošte: na obali Jadrana do kun že brez evrov
Onecoin
Novice Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja
Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Novice Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut
Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Ne spreglejte