Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
2. 8. 2016,
17.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

droni

Torek, 2. 8. 2016, 17.43

6 let, 6 mesecev

Upravljalci dronov, pozor, tu je prvi izpitni rok agencije

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Agencija za civilno letenje je objavila prvi izpitni rok, s katerim bodo upravljavci lahko dokazali, da poznajo vsa potrebna pravila za varno letenje z brezpilotniki. Izpit je obvezen le za en del upravljavcev. Prijaviti se je treba do 12. avgusta, stalo vas bo 88 evrov.

Na spletnih straneh Agencije za civilno letenje so danes objavili prvi izpitni rok in vse potrebne informacije za pridobitev potrdila o poznavanju pravil za upravljanje z droni.

Prvi izpitni rok bo 16. avgusta na sedežu agencije, nanj pa se morate prijaviti do 12. avgusta.

Potrdilo, ki ga pridobite z uspehom na testu, je obvezno za pridobitev dovoljenja za kategoriji C in D. Za letenje v kategorijah A in B lahko operater agenciji poda le izjavo, da pravila pozna, a ta lahko poznavanje kadarkoli preveri. Da boste mirni pred naključnimi preverjanji in da bi bolje poznali delovanje v zračnem prometu, je smiselno, da potrdilo pridobite tudi, če to ni obvezno.

Kako veste, v katero kategorijo spadate?

Za katero kategorijo boste želeli pridobiti dovoljenje s strani agencije, bo odvisno od območja, kjer nameravate leteti, in od teže vaše naprave.

Uredba območja razdeli v štiri razrede:

  • razred I: območja brez objektov ali ljudi;  Prazne ceste v naravi spadajo v razred II. Brezpilotniki bodo cesto lahko preleteli, ne bodo pa se smeli na njej zadrževati.

  • razred II: območja s pomožnimi objekti, ki niso namenjeni bivanju in kjer ni ljudi;

  • razred III: območje, na katerem so objekti, namenjeni za stanovanje, poslovanje ali rekreacijo, ali na katerem so objekti nizke gradnje, na katerih so ljudje;

  • razred IV: območje ožjih urbanih con, kot so središča mest, naselja in kraji.

Brezpilotniki so glede na težo razdeljeni v tri skupine. Glede na tveganje, ki ga letenje z napravo iz posamezne skupine povzroča za okolje, je v uredbi s kategorijami določeno, katera naprava lahko leti v katerem območju

Kategorijo določite s tabelo

Skupina brezpilotnika / Razred področja izvajanja leta I II III IV
do vključno 5 kg  A  A  B  C
nad 5 do vključno 25 kg  A  B  C  D
nad 25 do 150 kg  B  C  D  D

 

Za uspešno opravljen izpit se šteje, če boste pravilno odgovorili na 75 odstotkov vprašanj. Poleg uspešno opravljenega izpita lahko agencija od vas zahteva tudi prikaz znanja upravljanja z napravo.  | Foto: Thinkstock Za uspešno opravljen izpit se šteje, če boste pravilno odgovorili na 75 odstotkov vprašanj. Poleg uspešno opravljenega izpita lahko agencija od vas zahteva tudi prikaz znanja upravljanja z napravo. Foto: Thinkstock

 

Kaj je treba preštudirati za uspešno opravljen izpit?

Da boste znali odgovoriti na vprašanja, je treba dobro poznavanje naslednjih dokumentov:

1. Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov (Uradni list RS, št. 52/2016) – od strani 178 naprej, skupaj s prilogami;

2. Sprejemljivi načini usklajevanja (AMC) in navodila k Uredbi o sistemih brezpilotnih zrakoplovov – to gradivo je informativne narave, le kot učni pripomoček:

3. Vreme  navodilo GAFOR;

4. Zračni prostor.

Na tej povezavi si lahko ogledate primere vprašanj, ki jih je pripravila agencija.


Koliko vas bo izpit stal?

Za izpit boste odšteli 48 evrov, za izdajo potrdila o opravljenem izpitu pa 40, kar pomeni, da vas bo vse skupaj stalo 88 evrov.

 

Če ne boste opravili izpita, bo lahko agencija vaše znanje kadarkoli naključno preverila. Če ne boste znali odgovoriti na vprašanja, vam delo v zraku ne bo več dovoljeno.  | Foto: Reuters Če ne boste opravili izpita, bo lahko agencija vaše znanje kadarkoli naključno preverila. Če ne boste znali odgovoriti na vprašanja, vam delo v zraku ne bo več dovoljeno. Foto: Reuters

Po uspešno opravljenem izpitu boste prejeli potrdilo. To je priloga vloge, ki jo morate agenciji oddati, da vam bo odobrila delo v zraku. Plačati bo treba tudi takso, ki bo znana v naslednjih dneh.

Ko prejmete potrdilo, da so dokumente prejeli ali ko vam agencija izda dovoljenje (za kategorijo D), boste morali vsak let posebej najaviti.

Vsak let je treba najaviti 12 ur prej na poseben e-naslov agencije

Operater bo moral nalet najaviti 12 ur pred izvajanjem letalske dejavnosti.

Obvestilo o nameravani letalski dejavnosti mora poslati po elektronski pošti na uav(at)caa.si z uporabo predpisanega obrazca, ki vsebuje vse potrebne informacije – NAJAVA LETALSKE DEJAVNOSTI.

Izpolniti je treba vse zahtevane vsebine, vpisati koordinate poleta ali e-pošti pripeti datoteko .kmz ali .kml z vrisanim območjem letenja. Ko so vpisani vsi potrebni podatki, pritisnite gumb "ODDAJ NAJAVO LETA". V programu za e-pošto se bo odprlo novo sporočilo s privzetim elektronskim naslovom uav(at)caa.si, ki ga odpošljete naprej.

Ne spreglejte