Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
30. 6. 2022,
19.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

27

Natisni članek

Rusija Ukrajina goljufija prevara

Četrtek, 30. 6. 2022, 19.04

1 leto, 9 mesecev

Ukrajinci ujeli zločinsko tolpo, ki je med vojno izdala sodržavljane

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

27

Tolpa | Prevarantov, ki so sredi ene največjih kriz v zgodovini Ukrajine oškodovali sodržavljane v stiski, grozi do petnajst let zapora.  | Foto Ukrajinska kiberkriminalna policija

Prevarantov, ki so sredi ene največjih kriz v zgodovini Ukrajine oškodovali sodržavljane v stiski, grozi do petnajst let zapora.

Foto: Ukrajinska kiberkriminalna policija

Posebna enota ukrajinske policije za kibernetski kriminal je v Kijevu izsledila in aretirala devet ukrajinskih vojnih dobičkarjev, ki so obupanim sodržavljanom v finančnih težavah, ki jih je povzročila vojna z Rusijo, ukradli več kot tri milijone evrov. 

Kiberkriminalna združba, ki je delovala v kijevskem okrožju Pečerska, je od začetka ruske invazije na Ukrajino vzpostavila več kot 400 spletnih portalov, ti pa so domnevno ponujali denarno pomoč Ukrajincem, ki so zaradi vojne ostali brez virov prihodka. Portali so bili videti kot legitimne spletne izpostave finančnih institucij Ukrajine in Evropske unije.

Maksim Viktorovič Jakubets
Novice Audi s tablico LOPOV in kupi denarja: to je novi kralj kriminala

Ko so se nič hudega sluteči državljani Ukrajine registrirali za prejetje finančne pomoči, so morali pri tem navesti svoje osebne podatke, med drugim podatke o bančnih računih oziroma kreditnih karticah. Nekateri lažni portali so "pomoč" pogojevali tudi z nakazili z osebnih računov Ukrajincev na račune v lasti prevarantov, s katerimi naj bi domnevno potrdili svojo identiteto in izpolnili kriterij za prejetje denarne pomoči.

Primer enega od več kot 400 spletnih portalov, s katerimi je ukrajinska tolpa prevarantov sodržavljanom izmaknila denar. V več primerih je šlo tudi za klasičen phishing oziroma spletno ribarjenje: žrtev prevare so goljufi ukanili, da je na spletni strani, ki je bila na las podobna sicer znanemu resničnemu portalu, vnesla svoje podatke za prijavo, nato pa so ji javili napako in jo preusmerili na resnično, legitimno stran. Osebni podatki žrtve so bili medtem poslani goljufom.  | Foto: Ukrajinska kiberkriminalna policija Primer enega od več kot 400 spletnih portalov, s katerimi je ukrajinska tolpa prevarantov sodržavljanom izmaknila denar. V več primerih je šlo tudi za klasičen phishing oziroma spletno ribarjenje: žrtev prevare so goljufi ukanili, da je na spletni strani, ki je bila na las podobna sicer znanemu resničnemu portalu, vnesla svoje podatke za prijavo, nato pa so ji javili napako in jo preusmerili na resnično, legitimno stran. Osebni podatki žrtve so bili medtem poslani goljufom. Foto: Ukrajinska kiberkriminalna policija

V resnici se je denar zgolj nabiral na računih goljufov, ki so s tem zaslužili več kot sto milijonov ukrajinskih grivn oziroma (po današnjem menjalnem tečaju) 3,26 milijona evrov. Po navedbah ukrajinske kibernetske policije je bilo ukrajinskih žrtev prevare več kot 5.000, kar pomeni, da so vsako v povprečju oškodovali za več kot 650 evrov. 

Kako so goljufi ukrajinske državljane preusmerili na lažne spletne strani, še ni znano, najverjetneje pa je šlo za kombinacijo pošiljanja e-pošte, SEO-manipulacije (načrtnega tako imenovanega zastrupljanja algoritmov za prikazovanje spletnih strani v spletnih iskalnikih, na primer na Googlu), goljufivih promoviranih objav na družbenih omrežjih in celo neposrednega kontaktiranja posameznikov.

Ukrajinska policija je v sodelovanju z narodno banko Ukrajine izsledila storilce in v stanovanju, v katerem so delovali, izvedla racijo, med katero so bili zaseženi računalniška oprema, mobilni telefoni in večja količina gotovine. Ogledate si jo lahko v spodnjem videoposnetku:

Najvišja zagrožena zaporna kazen za storitev takšne vrste kaznivega dejanja oziroma kombinacije kaznivih dejanj (goljufija, nepooblaščen dostop do drugega omrežja ali računalnika) je v Ukrajini petnajst let. Glede na okoliščine - Ukrajina zaradi vojne trenutno prestaja eno največjih kriz v zgodovini države - je malo verjetno, da bodo sodniki prizanesljivi do deveterice prevarantov, ki so oškodovali sodržavljane v veliki stiski.

Preberite tudi:

Ali si to ti
Novice Si to ti? Vrnitev sporočila, ki je med Slovenci že sejalo paniko.

 

 

Ne spreglejte