Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
2. 2. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

Samsung mobilni telefon Samsung Galaxy A3 2017 Samsung Galaxy A5 2017 Samsung Galaxy S7

Četrtek, 2. 2. 2017, 15.22

6 let, 6 mesecev

Tudi letos prenova mobitelov serije Samsung Galaxy A

Samsung Galaxy A 2017 z okrepitvami, ki so jih nekoč imeli samo najprestižnejši

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Samsung Galaxy A 2017 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Prenovljena serija mobilnih telefonov Galaxy A prinaša nekaj funkcij in možnosti, ki smo jih bili do zdaj vajeni le pri najvišji seriji Samsungovih mobitelov – Galaxy S. Prodaja v Sloveniji se začenja jutri.

Po vzoru lanske prenove Samsungovih mobilnih telefonov (višjega) srednjega razreda Galaxy A so tudi letos predstavili prenovljene izvedbe, katerih ime se od predhodnikov razlikuje le po letnici.

"Tako smo porabnikom jasno predstavili svojo ponudbo, kajti serija Galaxy S ostaja najvišji razred, serija Galaxy A ji sledi, ponudbo pa zaokroža serija Galaxy J," je pojasnil vodja oddelka mobilne telefonije pri Samsungovi slovenski podružnici Bernard Purkart.

Samsung Galaxy A5 2017 specifikacije | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Največji izmed treh (za zdaj) ne bo videl Evrope

V novi seriji Samsung Galaxy A so sicer trije modeli, to so A3, A5 in A7, a največjega in obenem najzmogljivejšega in najdražjega med njimi, to je A7, v Sloveniji ne bo naprodaj. "Samsungova strategija na evropski ravni ne predvideva tega modela v Evropi, zato A7 ne bo prisoten nikjer v Evropi," je še povedal Purkart in dodal, da je zanimanje za velike zaslone močno poudarjeno predvsem na azijskih trgih.

Samsung Galaxy A3 2017 in Samsung Galaxy A5 2017 bosta tako na voljo v Sloveniji od petka, 3. februarja. Priporočena maloprodajna cena za A3 brez subvencij in ugodnosti, ki jih bodo mobilni operaterji ponudili ob vezavi naročniškega razmerja, bo 349 evrov, za A5 bo treba odšteti natanko sto evrov več.

Purkart je obenem pojasnil, da so prav zaradi razumljivejše ponudbe in njene konsolidacije že ustavili dobave predlanskega modela pametnega telefona Samsung Galaxy S6: "Ponekod so morda še zaloge, ampak jih ne dobavljamo več."

Vodoodpornost in še nekatere dobrote iz višjega razreda

Prenovljeni A-ji ohranjajo solidno zasnovo in moč strojne opreme, značilne za serijo Galaxy A, in uvajajo nekatere lastnosti in funkcije, ki so jih do zdaj ohranjali predvsem za serijo Galaxy S. Pomembna novost za vse, ki s svojim mobilnim telefonom preživijo veliko časa na prostem – ali pa morda samo nimajo sreče in njihov mobitel zato konča v vodi, je, da so letošnji A-jevci odporni na vodo in prah po standardu IP68, ki presega zahteve skoraj vseh ponesrečenih stikov, ki bi jih mobitel lahko imel s tekočinami.

Novost v seriji Galaxy A je tudi čitalnik prstnih odtisov, ki odpravi marsikatero zamudo ali zaplet pri siceršnjem zagotavljanju varnosti dostopa do naprave ali storitev na njej z gesli. Tudi oblikovno so prenovljeno serijo A približali seriji S, kar se zlasti vidi na zadnjem delu iz kombinacije kovine in 3D-stekla.

Samsung Galaxy A3 2017 specifikacije | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Priboljšek za navdušence fotografiranja krožnikov in skled

Nova A-ja sta dobila tudi prikaz Vedno na voljo (Always-On Display), ki prikazuje čas, koledar in obvestila programov tudi ob izklopljenem zaslonu. Prvič so ga uvedli pri telefonu Samsung Galaxy S7, je pa energetsko varčen, saj v desetih urah porabi približno toliko energije, kot če bi samo za trenutek prižgali običajen prikaz zaslona.

Pri modelu A5 je ločljivost tako sprednjega kot zadnjega fotoaparata zrasla na 16 milijonov pik, pri modelu A3 pa ima glavni fotoaparat ločljivost 13 milijonov pik, sprednji pa osem milijonov. S programskega vidika so ju nadgradili s posebnim načinom snemanja Food Mode za kulinarične umetelščine, ki izboljša prikaz teh motivov z izboljšanjem barv in kontrasta.

Dve velikosti zaslona, štiri barve

Razširljivost shrambnega prostora, pri petici je to 32 gigabajtov, pri trojki 16 gigabajtov, zagotavlja odprtina za pomnilniške kartice microSD (do dodatnih 256 gigabajtov). Diagonala zaslona na modelu A3 meri 4,7 palca (11,9 centimetra), na modelu A5 pa 5,2 palca (13,2 centimetra). Oba modela bosta na voljo v štirih barvah: črni, zlati, modri in rožnati.

Ne spreglejte