Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
14.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 13. 9. 2011, 14.09

7 let, 12 mesecev

Trojanci, kloni trojancev in skoraj največji napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prve nevarnosti operacijskemu sistemu Android so se začele pojavljati avgusta lani, do danes pa so zaznali že 23 odstotkov varnostnih groženj, ki pretijo mobilnim platformam.

Prejšnji mesec je izstopal predvsem trojanec za mobilne platforme z imenom Nickspy, ki zbira informacije o GPS-koordinatah in snema klice, opravljene prek okuženega telefona, ki jih v obliki avdiodatotek naloži na oddaljen strežnik, s katerim upravlja zlonamerni lastnik. Avgusta je bilo kar nekaj napadov, ki so bili usmerjeni zlasti na omrežja korporacij in večjih organizacij, kot so italijanska spletna policija in družbe, ki sodelujejo z ameriškimi organi pregona, poroča avgustovsko poročilo Kaspersky Laba. Senčna podgana največji napad? Pri podjetju McAfee so sprva mislili, da so zaznali največji kiber napad v zgodovini, a se je to pozneje izkazalo za napačna predvidevanja. Napad je trajal pet let, usmerjen pa je bil na številne organizacije po svetu. Napad so poimenovali Senčna podgana, Shady Rat. V času odkritja je bil omenjeni strežnik še vedno aktiven in vse informacije, ki jih je v poročilu navedel McAfee, so bile že javno dostopne.

Konec avgusta so odkrili 35 zlonamernih programov, ki so napadali Bitcoin sistem. Gre za valuto, ki na spletu nadomešča "pravi denar" in omogoča plačevanje raznovrstnih izdelkov in storitev. Kiberkriminalci so se pri tem preusmerili na Twitter, in sicer okužena naprava v omrežju robotskih računalnikov pošlje poizvedbo na izbran uporabniški račun na Twitterju, ki priskrbi ukaze, podane s strani lastnika omrežja robotskih računalnikov.

Klonirali trojanca ZeuS Morto, ki je bil odkrit v teh mesecih, je za strokovnjake zanimiv predvsem zato, ker ne izkorišča raznovrstnih ranljivosti za lastno reprodukcijo, širi pa se prek storitve Windows RDP, ki omogoča oddaljen dostop do namizja Windows. Nekatere napovedi pravijo, da je lahko s tem črvom okuženih že več kot deset tisoč računalnikov po svetu. Rusko govoreči kiberkriminalci pa so ustvarili klon lani odkritega trojanca ZeuS.

Ne spreglejte