Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
17. 6. 2017,
16.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

4

Natisni članek

orožje digizgodbe kbm

Sobota, 17. 6. 2017, 16.40

5 let, 8 mesecev

To ni več znanstvena fantastika: orožje za vojne prihodnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

4

Predstavljamo orožja in obrambne rešitve, ki bodo morda odločale oborožene spopade v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti.

Elektromagnetni top ali railgun

Orožje, ki ga ljubitelji znanstvenofantastičnih filmov in videoiger poznajo tudi kot railgun, kovinski izstrelek s pomočjo elektromagnetizma požene do hitrosti 8.500 kilometrov na uro.

Elektromagnetni top lahko zadene tarče, oddaljene do 160 kilometrov, vsak izstrelek pa je kar stokrat cenejši od klasične balistične rakete. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Elektromagnetni top lahko zadene tarče, oddaljene do 160 kilometrov, vsak izstrelek pa je kar stokrat cenejši od klasične balistične rakete. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Prototip railguna je razvila in tudi že nekajkrat preizkusila mornarica ZDA. Prvi primerki tovrstnega orožja bodo za uporabo v vojaškem spopadu predvidoma pripravljeni do leta 2019.

Eden prvih preizkusov elektromagnetnega topa:

November 2016 - ameriški railgun zdaj ustreli že desetkrat na minuto:


Naboji na daljinsko upravljanje

DARPA, agencija vlade ZDA za razvoj novih vojaških tehnologij, se že nekaj časa posveča nabojem, ki bi jih bilo mogoče usmerjati po strelu.

V sklopu programa Exacto so v agenciji že razvili naboje z miniaturnim računalniškim sistemom, ki usmerja majhna krilca, pritrjena na zunanjost naboja.

S krilci je mogoče popravljati smer izstrelka in vsaj malo omiliti vpliv zunanjih dejavnikov, kot sta veter in gravitacija, na naboj. Na fotografiji notranjost vodenega izstrelka. | Foto: YouTube S krilci je mogoče popravljati smer izstrelka in vsaj malo omiliti vpliv zunanjih dejavnikov, kot sta veter in gravitacija, na naboj. Na fotografiji notranjost vodenega izstrelka. Foto: YouTube

Predstavitev projekta Exacto (kratica za Extreme Accuracy Tasked Ordnance):


Laserji

Eden od bojnih laserjev, ki jih preizkuša mornarica ZDA. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Eden od bojnih laserjev, ki jih preizkuša mornarica ZDA. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ameriška vojska je opravila že nekaj uspešnih preizkusov laserjev za uporabo v oboroženem spopadu. Med drugim jim je uspelo naluknjati in uničiti brezpilotno letalo, premikajoč se čoln ter več avtomobilov in tovornih vozil.

Poglavitne prednosti laserskega orožja so kompaktnost, saj ga je mogoče namestiti tako na težke bojne ladje kot tovornjake, cena uporabe, saj posamezen strel stane manj kot 50 evrskih centov, ter natančnost in hitrost uničevanja sovražnih enot.

Ameriška mornarica preizkuša laser na krovu plovila USS Ponce:

Kopenski mobilni laserski sistem:


Kvantna kamuflaža

Klasična optična kamuflaža bi ob kvantni, ki lahko nosilca v teoriji skrije veliko bolj učinkovito, postala nepotrebna. | Foto: Thinkstock Klasična optična kamuflaža bi ob kvantni, ki lahko nosilca v teoriji skrije veliko bolj učinkovito, postala nepotrebna. Foto: Thinkstock

Raziskovalci vojaških tehnologij že leta iščejo načine, kako se sovražniku prikrito prikrasti za hrbet. Optično kamuflažo - to so vzorci na uniformah, s katerimi se vojaki poskušajo zliti z okolico - bo morda kmalu zamenjala kvantna kamuflaža, s katero bi lahko postali praktično nevidni.

Gre za visokotehnološko rešitev, ki svetlobo v teoriji ukrivlja tako, da preprosto obide stvar ali osebo, ki jo kamuflaža skriva. V kanadskem podjetju Hyperstealth že nekaj časa trdijo, da imajo delujoč prototip:

"Kvantna" kamuflaža podjetja Hyperstealth | Foto: "Kvantna" kamuflaža podjetja Hyperstealth

Nevromorfni droni

Ameriška agencija za razvoj novih vojaških tehnologij DARPA je leta 2014 začela izvajati prve preizkuse brezpilotnih letal (oziroma dronov), opremljenih s tako imenovanimi nevromorfnimi čipi.

Ti čipi poskušajo posnemati delovanje človeških možganov, kar dronu v teoriji omogoča, da se bolje zaveda svoje okolice, se uči in s časom sam poišče optimalno pot do svoje tarče. 

"Pametni" droni bi lahko tudi preprečili civilne žrtve, ki ob napadih brezpilotnih letal na strateške tarče niso redkost.  | Foto: Reuters "Pametni" droni bi lahko tudi preprečili civilne žrtve, ki ob napadih brezpilotnih letal na strateške tarče niso redkost.  Foto: Reuters

Generatorji grmenja

Izraelske oborožene sile jih med protesti uporabljajo že nekaj let - gre za nesmrtonosne obrambne sisteme, ki oddajajo zelo močne udarne valove.

Generatorji grmenja lahko začasno ohromijo in oglušijo tudi do 30 metrov oddaljeno tarčo, kdor bi se jim med delovanjem približal na nekaj metrov, pa bi zaradi moči udarnega vala lahko tudi umrl. 

Tovrstni generatorji so bili prvotno sicer namenjeni odganjanju ptic:


Nevidni ščit

Proizvajalec letal Boeing je s patentom zaščitil tehnologijo, s katero bi lahko oklepna vozila na bojišču pred sabo ustvarila energetsko polje, ki bi jih obvarovalo pred udarnimi valovi eksplozij.

Kombinacija laserjev, elektromagnetizma in mikrovalov bi spremenila gostoto, temperaturo in druge lastnosti zraka ter s tem ustvarila nevidni ščit, ki bi poskusil absorbirati večino energije prihajajočega udarnega vala. | Foto: YouTube Kombinacija laserjev, elektromagnetizma in mikrovalov bi spremenila gostoto, temperaturo in druge lastnosti zraka ter s tem ustvarila nevidni ščit, ki bi poskusil absorbirati večino energije prihajajočega udarnega vala. Foto: YouTube

Centrifugalna puška

Orožje, ki naboje namesto z močjo eksploziva, kot je smodnik, izstreljuje z uporabo centrifugalne sile, že nekaj let razvija ameriško podjetje Trinamic Technologies.

Njihova centrifugalna puška DREAD na minuto proti tarči pošlje kar 120 tisoč izstrelkov, trdijo v podjetju. Namenjena je pritrditvi na ofenzivna vozila, uporablja pa se lahko tudi kot orožje za obrambno ustavljanje prebijajočih se sovražnikovih sil.

Centrifugalno orožje, ki so ga že pred več kot desetletjem zasnovali v podjetju Trinamic Technologies, malce spominja na vesoljsko ladjo Enterprise iz znanstvenofantastične TV-serije Zvezdne steze. | Foto: Trinamic Centrifugalno orožje, ki so ga že pred več kot desetletjem zasnovali v podjetju Trinamic Technologies, malce spominja na vesoljsko ladjo Enterprise iz znanstvenofantastične TV-serije Zvezdne steze. Foto: Trinamic Za zdaj ni znano, ali bomo kmalu videli praktični preizkus centrifugalnega orožja, saj se je podjetje Trinamic Technologies preusmerilo v razvoj drugih tehnologij, predvsem senzorjev gibanja.


Osebni eksoskelet

Ameriški proizvajalec letal in vojaške tehnologije Lockheed Martin je razvil pripomoček, s katerim se lahko vojak spremeni v stripovskega superjunaka.

The Human Universal Load Carrier je tako imenovani eksoskelet, ki uporabniku omogoča prenašanje tudi do stokilogramskega tovora praktično brez napora.

Eksoskelet je sestavljen iz opornic za noge, hrbet in roke, ki so izdelane iz titana.  |  Foto: Lockheed Martin | Foto: Eksoskelet je sestavljen iz opornic za noge, hrbet in roke, ki so izdelane iz titana. | Foto: Lockheed Martin

Preberite tudi:

Nemci prižgali peklenski stroj, ki lahko upepeli človeka

Znanstvene teorije, ki nas jih mora biti strah

Ne spreglejte