Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
7.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

digizgodbe mp3 glasba Diamond Rio PMP 300

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 7.04

6 let, 6 mesecev

To je ena najpomembnejših naprav v zadnjih dvajsetih letih

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Čeprav nanj ni bilo mogoče shraniti niti enega celega glasbenega albuma, je bil Diamond Rio PMP300 eden prvih komercialno uspešnih prenosnih predvajalnikov glasbe MP3 z vgrajenim pomnilnikom. Rio PMP300, izšel je konec leta 1998, je obenem zelo pomembna naprava, ki je tlakovala pot sodobnemu poslušanju digitalne glasbe.

Ameriški študent Matthew Hynes s predvajalnikom glasbe Diamond Rio PMP300 leta 1999  | Foto: Getty Images Ameriški študent Matthew Hynes s predvajalnikom glasbe Diamond Rio PMP300 leta 1999 Foto: Getty Images

Predvajalnik Diamond Rio PMP300 za današnje standarde ni bil preveč uporaben - nanj je uporabnik lahko shranil od 8 do 10 pesmi v formatu MP3, kakovost predvajanja glasbe je bila povprečna, pokrovček baterije se je rad zlomil, navigacijski gumb je občasno kar odpadel.

A napravica je bila vseeno prodajna uspešnica - podjetje Diamond, v tistem času je bilo znano predvsem kot priljubljeni proizvajalec grafičnih kartic za osebne računalnike, je prodalo več kot 200.000 kosov predvajalnika Rio PMP300.

Primerek predvajalnika Diamond Rio PMP300 s spletne trgovine Ebay. Tale je slabše ohranjen, za brezhibne pa prodajalci želijo tudi toliko, kot je za napravo leta 1998 zahteval Diamond in sicer okrog 200 ameriških dolarjev. | Foto: Primerek predvajalnika Diamond Rio PMP300 s spletne trgovine Ebay. Tale je slabše ohranjen, za brezhibne pa prodajalci želijo tudi toliko, kot je za napravo leta 1998 zahteval Diamond in sicer okrog 200 ameriških dolarjev.

Rio, ki se je na prodajnih policah pojavil septembra 1998, je bil namreč napredna in priročnejša alternativa takrat najbolj razširjenim prenosnim predvajalnikom glasbe - kasetnikom oziroma walkmanom in CD-predvajalnikom (zaradi istoimenske Sonyjeve blagovne znamke smo kar vsem rekli discman, enako velja za walkman).

Prodajo Ria PMP300 so dodatno pospeševala prva omrežja za izmenjavo datotek (tako imenovana omrežja p2p), v prvi vrsti pesmi v formatu MP3, katerih pionir je junija 1999 postal Napster.

Posnetek zaslona ene zgodnejših različic programa Napster. | Foto: Reuters Posnetek zaslona ene zgodnejših različic programa Napster. Foto: Reuters

32 megabajtov prostora za shranjevanje pesmi na predvajalniku Rio danes ni veliko, leta 1999 pa je bilo dovolj, da je uporabnik nanj naložil pet ali šest pesmi, ki jih je s takrat kar pogosto počasno internetno povezavo na svoj računalnik čez noč prenesel z Napsterja.

Diamond Rio PMP300 je bil prvi komercialno uspešni predvajalnik glasbe MP3, ne pa tudi prvi predvajalnik glasbe MP3. Ta čast pripada napravici MPMan F10 južnokorejskega proizvajalca Saehan Information Systems, ki je bila predstavljena na računalniškem sejmu CeBIT marca 1998, prodaja pa se je začela poleti istega leta. Klik za vir. | Foto: Diamond Rio PMP300 je bil prvi komercialno uspešni predvajalnik glasbe MP3, ne pa tudi prvi predvajalnik glasbe MP3. Ta čast pripada napravici MPMan F10 južnokorejskega proizvajalca Saehan Information Systems, ki je bila predstavljena na računalniškem sejmu CeBIT marca 1998, prodaja pa se je začela poleti istega leta. Klik za vir.

Če ne bi bilo Ria, ne bi bilo iPoda

A Diamond Rio PMP300 se v zgodovino zabavne elektronike ni vpisal samo zaradi dobre prodaje.

Združenje ameriške glasbene industrije (RIAA) je oktobra 1998, manj kot mesec dni po izidu Ria PMP300, namreč tožilo podjetje Diamond, češ da njihova naprava krši zakon o domačem snemanju glasbe iz leta 1992. Vse tovrstne naprave morajo namreč biti opremljene s sistemom, ki bi preprečeval nedovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene glasbe.

A pritožbeno sodišče ZDA je razsodilo proti RIAA in v prid podjetja Diamond - Rio PMP300 ni snemal ničesar, glasbo pa so uporabniki nanj nalagali s trdega diska osebnega računalnika, ki pa po definiciji ni bil osebna naprava.

Sodišče je s tem odločilo, da je prodaja predvajalnikov MP3 v ZDA zakonita. Leta 2001 je ameriški tehnološki gigant Apple nato izdal prvo generacijo predvajalnika iPod in povzročil globalno revolucijo poslušanja digitalne glasbe na poti.

Predstavitev prvega iPoda, 23. oktober 2001. Roka pripada Stevu Jobsu, ustanovitelju podjetja Apple. | Foto: Reuters Predstavitev prvega iPoda, 23. oktober 2001. Roka pripada Stevu Jobsu, ustanovitelju podjetja Apple. Foto: Reuters

Ne spreglejte