Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
25. 12. 2016,
15.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Natisni članek

digizgodbe Zemlja nedeljska znanost znanost vesolje

Nedelja, 25. 12. 2016, 15.23

6 let, 6 mesecev

To je ena od najpomembnejših fotografij v zgodovini človeštva

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Earthrise | Foto NASA

Foto: NASA

Na božični večer leta 1968 je posadka misije Apolla 8, prvega poleta človeka do Lune, posnela spodnjo umetnino. Opisujejo jo kot "najpomembnejšo okoljsko fotografijo vseh časov". 

Apollo 8 je bil prvo vesoljsko plovilo s človeško posadko, ki je zapustilo bližino Zemlje, prepotovalo skoraj 400 tisoč kilometrov in se zasidralo v orbito Lune. Na krovu Apolla 8 so bili trije astronavti: Frank F. Borman II., James Lovell Jr. in William "Bill" Anders.

V notranjosti lunarnega modula (plovila) misije Apollo 8. Na fotografiji je astronavt Frank Borman. | Foto: NASA V notranjosti lunarnega modula (plovila) misije Apollo 8. Na fotografiji je astronavt Frank Borman. Foto: NASA

Apollo 8 je Luno dosegel in se v njeno orbito zasidral 24. decembra 1968. Ko so Luno obkrožili četrtič, so astronavti zagledali osupljiv prizor: nad Lunino površino je vzhajala Zemlja. Obratno od pojava, ki ga vidimo na Zemlji, torej. 

Osupljiv prizor vzhajanja Zemlje nad površino Lune še enkrat. Če bi v resnici stali na površini Lune, vzhoda Zemlje ne bi mogli videti nikoli, saj je vrtenje obeh vesoljskih teles skoraj sinhronizirano.  | Foto: NASA Osupljiv prizor vzhajanja Zemlje nad površino Lune še enkrat. Če bi v resnici stali na površini Lune, vzhoda Zemlje ne bi mogli videti nikoli, saj je vrtenje obeh vesoljskih teles skoraj sinhronizirano. Foto: NASA

V vesoljskem plovilu se je v tistem trenutku začel direndaj: Bill Anders je mrzlično iskal ustrezen fotografski film, da bi prizor ujel v barvah. Medtem je Frank Borman že naredil črno-belo fotografijo Zemljinega vzhoda.

Anders je fotografski film našel pravočasno in nastala je zgornja mojstrovina. Fotografija je pozneje dobila ime Earthrise. Poglejmo jo malce bolj od blizu  kje je kaj?

Južni pol je levo, severni pol desno. Če si Zemljo na tej fotografiji predstavljamo kot številčnico ure, je Antarktika tam, kjer je ura 10. Ekvator teče po sredini skoraj navpično, malce je nagnjen proti zgornjemu desnemu kotu fotografije. Celina, ki jo prekriva tema, je Afrika. Desno je zgornji, Evropi bližji del, kjer je puščava Sahara, levo pa del srednjega tropskega in spodnjega dela celine, kjer je puščava Namib. | Foto: NASA Južni pol je levo, severni pol desno. Če si Zemljo na tej fotografiji predstavljamo kot številčnico ure, je Antarktika tam, kjer je ura 10. Ekvator teče po sredini skoraj navpično, malce je nagnjen proti zgornjemu desnemu kotu fotografije. Celina, ki jo prekriva tema, je Afrika. Desno je zgornji, Evropi bližji del, kjer je puščava Sahara, levo pa del srednjega tropskega in spodnjega dela celine, kjer je puščava Namib. Foto: NASA

Galen Rowell, legendarni fotograf narave, je Earthrise označil za "najbolj vplivno okoljsko fotografijo vseh časov". Njegov argument za to izjavo je bilo dejstvo, da so se po javni objavi te fotografije, ki pravzaprav prikazuje ves življenjski prostor človeka, začela pojavljati številna gibanja in iniciative za ohranitev okolja. 

V razmislek: na fotografiji Earthrise so vsi ljudje, ki so kdaj živeli, razen treh: astronavtov Bormana, Lovella in Andersa.

Posadki misije Apollo 10, ki je do Lune poletela maja 1969, je uspelo narediti celo videoposnetek vzhajanja Zemlje nad Luno: 

Tudi to so zelo znane fotografije Zemlje iz vesolja

Modra frnikola, 1972  verjetno najbolj slavna fotografija Zemlje:

 | Foto: NASA Foto: NASA

Vzhajanje Zemlje (Earthrise), 2015:

 | Foto: NASA Foto: NASA

Polet Mednarodne vesoljske postane (ISS) nad Sredozemskim morjem, 2016:

 | Foto: NASA Foto: NASA

 

EPSKA Zemlja z oddaljenosti več kot 1,5 milijona kilometrov, 2015:

 | Foto: NASA Foto: NASA

In še naša najljubša – fotografija v sončnem žarku ujete Zemlje z razdalje več kot šest milijard kilometrov (preberite zgodbo), 1990:

 | Foto: NASA Foto: NASA

Ne spreglejte