Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 7. 2016,
13.41

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

LTE-Advanced Pro LTE/4G mobilno omrežje Telekom Slovenije

Torek, 5. 7. 2016, 13.41

7 let, 9 mesecev

Tisoč baznih postaj LTE/4G Telekoma Slovenije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Največji slovenski mobilni operater s svojim mobilnim omrežjem četrte generacije pokriva več kot 555 krajev in tako že 97 odstotkov prebivalstva, omrežje pa je že pripravljeno na nove storitve in tehnologije.

Tomaju na Krasu je pripadla čast gostitelja tisoče bazne postaje LTE/4G Telekoma Slovenije, nacionalnega operaterja, ki s svojim razvojem omrežja močno presega koncesijske zahteve. Te so namreč predvidevale 95-odstotno pokritost slovenskega prebivalstva šele do leta 2019.

4G krepi prednost pred 3G

V mobilnem omrežju četrte generacije (LTE/4G) Telekoma Slovenije so že lani zaznali več podatkovnega prenosa kot v svojem mobilnem omrežju tretje generacije (UMTS/HSDPA, 3G). Trend se nadaljuje, tako danes že več kot tri četrtine vsega podatkovnega prometa v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije poteka prav prek omrežja četrte generacije. Lani se je obseg mobilnega podatkovnega prometa v omrežju LTE/4G Telekoma Slovenija povečal za 51 odstotkov, število mobilnih naprav, ki v tem mobilnem omrežju delujejo, pa za 63 odstotkov.

Omrežje je pripravljeno, priti morajo le še naprave

Medtem ko trg še čaka na zadosten nabor in količino mobilnih naprav, ki bodo podpirale storitve z naprednimi integriranimi tehnologijami, kot sta SRVCC-VoLTE in VoWIFI, je mobilno omrežje Telekoma Slovenije že pripravljeno na uvedbo teh storitev. Ta bo smiselna, ko bodo imeli uporabniki na voljo ustrezne mobilne naprave, so še sporočili iz Telekoma Slovenije.

Prav tako se v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije bliža uvedba tehnologije LTE-Advanced Pro oziroma tehnologije 4.5G, ki bo v obstoječih omrežjih omogočala mobilne podatkovne prenose s hitrostmi do enega gigabita v sekundi ter posledično tudi večjo prepustnost in dostopnost večjemu številu uporabnikov. Vmesno tehnologijo LTE-Advanced mobilno omrežje Telekoma Slovenije že zagotavlja na 123 lokacijah po državi.

Širok nabor verificirane opreme

Pri Telekomu Slovenije skrbijo tudi za skladnost in brezhibno delovanje terminalne opreme v svojem mobilnem omrežju, zato vsako leto med drugim temeljito preizkusijo od 150 do 200 mobilnih naprav različnih proizvajalcev, zmogljivosti, cenovnih razredov in funkcionalnosti. Le naprave, ki jih tako verificirajo, potem uvrstijo še v svojo prodajno ponudbo, so še zagotovili.

Ne spreglejte