Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 8. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

1

Natisni članek

digizgodbe startup brezgotovinsko plačevanje

Petek, 25. 8. 2017, 16.11

6 let, 6 mesecev

Tiha gostilniška revolucija v Sloveniji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

1

V zakulisju dogajanja v slovenskih in tudi že nekaterih tujih lokalih, restavracijah, diskotekah ter na festivalih in koncertnih prireditvah vse večjo veljavo pridobiva mlado slovensko podjetje Olaii, ki razvija tehnološke rešitve za brezgotovinsko plačevanje, upravljanje blagajn ter rezervacijo in prodajo vstopnic na spletu. 

Ekipa podjetja Olaii - od leve proti desni Jure Kastelic, Martin Širok, Boris Savić, Anže Brvar, Polona Remic in Klemen Kastelic. | Foto: Olaii Cashless Ekipa podjetja Olaii - od leve proti desni Jure Kastelic, Martin Širok, Boris Savić, Anže Brvar, Polona Remic in Klemen Kastelic. Foto: Olaii Cashless

Podjetje Olaii se je slovenski javnosti prvič predstavilo pred nekaj leti, ko je razvilo in postavilo sistem za brezgotovinsko plačevanje Olaii Cashless.

Ta rešitev je bila sprva namenjena obiskovalcem in organizatorjem festivalov ter kulturnih in športnih prireditev. Obiskovalec je ob vstopu na prizorišče prejel zapestnico, na katero je naložil želen denarni znesek, nato pa z njo na posebnih blagajnah plačeval za hrano, pijačo in druge storitve.

Gostje imajo z zapestnico Olaii Cashless (cashless v prevodu pomeni brezgotovinsko ali brez gotovine) boljši pregled nad tem, koliko denarja so zapravili, organizator dogodka pa nad prihodki od prodaje. | Foto: Olaii Cashless Gostje imajo z zapestnico Olaii Cashless (cashless v prevodu pomeni brezgotovinsko ali brez gotovine) boljši pregled nad tem, koliko denarja so zapravili, organizator dogodka pa nad prihodki od prodaje. Foto: Olaii Cashless

"Usedli smo se za točilni pult in predebatirali blagajniške tegobe"

Olaii je svoje blagajne POS, ki so bile do pred kratkim na voljo le za uporabo na festivalih, po dobrem odzivu med uporabniki zdaj ponudil tudi kot samostojne enote za uporabo v klubih, lokalih, restavracijah. 

"Z lastniki lokalov in organizatorji dogodkov smo se usedli za točilni pult in razpravljali o različnih težavah, ki nastajajo pri uporabi klasičnih blagajn," pravi Jure Kastelic, član ekipe Olaii. Prvi so izrazili željo po uporabnejših blagajnah, ki bi omogočale preprostejše upravljanje vseh vidikov poslovanja in hitrejšo strežbo, Olaii pa jim je ponudil prav takšno blagajno. 

Blagajniški program Olaii POS sam skrbi za samostojno sinhronizacijo računov. V primeru prekinitve internetne povezave lastnik blagajne namreč vse vidike poslovanja z OlaiiPOS ureja na spletu, program omogoča nemoteno nadaljnje delovanje. Računi se sinhronizirajo kasneje, ko se spet vzpostavi povezava. | Foto: Olaii Cashless Blagajniški program Olaii POS sam skrbi za samostojno sinhronizacijo računov. V primeru prekinitve internetne povezave lastnik blagajne namreč vse vidike poslovanja z OlaiiPOS ureja na spletu, program omogoča nemoteno nadaljnje delovanje. Računi se sinhronizirajo kasneje, ko se spet vzpostavi povezava. Foto: Olaii Cashless

Blagajna temelji na računalniškem sistemu Olaii POS ter prek spletnega vmesnika omogoča pregled in urejanje računov, cenikov, izdelkov, zaloge, popustov, dobavnic in dnevnih zaključkov, pri vseh vidikih poslovanja, kjer je to potrebno, upošteva tudi veljavno slovensko zakonodajo. 

Koliko blagajn s sistemom Olaii POS je trenutno že v uporabi, podjetje Olaii iz poslovnih razlogov ne razkriva, so bile pa pri ciljnih strankah, to so lastniki lokalov in organizatorji dogodkov, sprejete zelo dobro, pravijo. Gostinec mora za uporabo Olaii POS sicer najprej pridobiti licenco.

Gostinec lahko s spletnim vmesnikom Olaii POS zelo podrobno spremlja vse vidike poslovanja. Takole podrobno lahko vidi, katera pijača je bila pri gostih na določen večer najbolj priljubljena. | Foto: Olaii Cashless Gostinec lahko s spletnim vmesnikom Olaii POS zelo podrobno spremlja vse vidike poslovanja. Takole podrobno lahko vidi, katera pijača je bila pri gostih na določen večer najbolj priljubljena. Foto: Olaii Cashless

Takšno blagajno se v lokalu lahko uporablja kot vsako drugo, se pravi s preprostim gotovinskim ali kartičnim plačevanjem. Če želi, lahko gostinec z blagajno Olaii POS organizira tudi dogodek, na katerem se bo plačevalo izključno brezgotovinsko z že omenjenim sistemom Olaii Cashless, je za Siol.net pojasnil Kastelic. 

S sistemom blagajn Olaii POS želijo v podjetju Olaii med drugim tudi obuditi slovensko klubsko sceno, ki je v zadnjem času kar malce zamrla. Blagajne bi lahko organizatorjem klubskih dogodkov omogočale boljši pregled nad prihodki in izdanimi računi, vidikoma poslovanja, ki sta na tem področju lahko precej kaotična.  | Foto: Olaii Cashless S sistemom blagajn Olaii POS želijo v podjetju Olaii med drugim tudi obuditi slovensko klubsko sceno, ki je v zadnjem času kar malce zamrla. Blagajne bi lahko organizatorjem klubskih dogodkov omogočale boljši pregled nad prihodki in izdanimi računi, vidikoma poslovanja, ki sta na tem področju lahko precej kaotična.  Foto: Olaii Cashless

Olaii ima tudi odgovor, kako najpreprosteje do vstopnic za dogodke

Olaii na svoji domači spletni strani že od leta 2016 gosti tudi lastno storitev za prodajo vstopnic za koncerte, festivale, prireditve in druge javne dogodke.

Na platformo za prodajo vstopnic so zelo ponosni, saj se je uveljavila tako med kupci vstopnic kot organizatorji dogodkov - v letu in pol delovanja storitve so bili posredniki že pri več kot 200 dogodkih in prodali več kot 50 tisoč vstopnic, pravijo v podjetju Olaii. 

Olaii je pri prodaji vstopnic med drugim že sodeloval z dogodki in festivali, kot so Škisova tržnica, Tušev tek barv, Stellar Beat Festival, KKŠ Summerfest, ECO festival, Lakeness, TedxMaribor, TedxKrško, Pivomanija, ljubljanske zabave Iscream, Hangar in Zooja, eMCe Plac, KMKC Kompleks, Project X v Italiji in drugi. | Foto: Olaii Cashless Olaii je pri prodaji vstopnic med drugim že sodeloval z dogodki in festivali, kot so Škisova tržnica, Tušev tek barv, Stellar Beat Festival, KKŠ Summerfest, ECO festival, Lakeness, TedxMaribor, TedxKrško, Pivomanija, ljubljanske zabave Iscream, Hangar in Zooja, eMCe Plac, KMKC Kompleks, Project X v Italiji in drugi. Foto: Olaii Cashless

Posebnost sistema za spletno prodajo vstopnic Olaii sta pregled nad sedežnim redom in izbiranje točno določenih sedežev tudi na dogodkih, kjer prej to ni bilo mogoče. To uporabniku močno olajša izbiro in nakup vstopnice, organizatorju pa ni treba skrbeti za načrtovanje sedežnega reda. 

Vstopnico je prek sistema Olaii mogoče kupiti ne le na spletu (na fotografiji), temveč tudi na enem od več kot 300 prodajnih mest v Sloveniji, v prvi vrsti v trafikah 3DVA in na črpalkah OMV. Kupec dobi kodo QR, ki jo ob vstopu na prizorišče dogodka nato preverijo z ustrezno aplikacijo.  | Foto: Olaii Cashless Vstopnico je prek sistema Olaii mogoče kupiti ne le na spletu (na fotografiji), temveč tudi na enem od več kot 300 prodajnih mest v Sloveniji, v prvi vrsti v trafikah 3DVA in na črpalkah OMV. Kupec dobi kodo QR, ki jo ob vstopu na prizorišče dogodka nato preverijo z ustrezno aplikacijo.  Foto: Olaii Cashless

Želja je tujina

Čeprav že sodelujejo s številnimi organizatorji festivalov v Sloveniji, ekipa Olaii vse pogosteje pogleduje proti tujini. Že nekaj časa delujejo v Avstriji, med drugim sodelujejo z zelo znanim nočnim klubom v Salzburgu, ki za vse svoje dogodke uporablja njihov brezgotovinski sistem.

Prizor z glasbenega dogodka Kurzschluss, enega prvih, kjer so organizatorji za prodajo pijač uporabljali brezgotovinsko plačevanje Olaii Cashless. | Foto: Olaii Cashless Prizor z glasbenega dogodka Kurzschluss, enega prvih, kjer so organizatorji za prodajo pijač uporabljali brezgotovinsko plačevanje Olaii Cashless. Foto: Olaii Cashless

A ambicije za širitev v tujino so še večje, pojasnjuje Kastelic. Olaii načrtuje prodor na trge Italije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in še nekaterih drugih evropskih držav, ki se lahko pohvalijo z bogatim festivalskim programom. 


Preberite tudi:

Zgodba slovenskega programerja, ki se je zaposlil pri velikem Facebooku

Ne spreglejte