Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
17. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Samsung televizor QLED 8K video

Nedelja, 17. 2. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Televizorji, ki bi nas utegnili prepričati o nakupu večjega stanovanja #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Samsung televizor | Samsung ponuja nove televizorje v diagonali do 249 centimetrov z ločljivostjo 8K ter do 208 centimetrov z ločljivostjo 4K. | Foto Samsung

Samsung ponuja nove televizorje v diagonali do 249 centimetrov z ločljivostjo 8K ter do 208 centimetrov z ločljivostjo 4K.

Foto: Samsung

Danes je večje boljše, pravijo uporabniki televizorjev, na kar znamke odgovarjajo z izjemno velikimi zasloni, po katerih se bo letos povpraševanje še povečalo. Posledično pa bo dnevna soba nenadoma videti manjša.

O tem, kako novodobni televizorji spreminjajo način bivanja, smo pisali že lani, ko je Samsung z generacijo televizorjev QLED predstavil, kako lahko ugasnjen televizor imitira umetnino in se zlije s prostorom.

Samsung, QLED, televizija
Novice Kaj naj bo televizor, ko ni več migajoča slika? Umetnina. #video

S tem so poskrbeli, da so lahko tudi večji zasloni videti odlično v manjših prostorih, a žal ali na srečo se trend televizorjev premika prav v smeri velikosti. Pri Samsungu so jih poimenovali kar super velikani in pred nekaj dnevi so predstavili serijo QLED TV 2019. Ta vključuje televizorje v velikosti kar do 249 centimetrov z ločljivostjo 8K ter do 208 centimetrov z ločljivostjo 4K.

Izjemno velik je že smiseln, kaj pa 8K?

Med modeli 8K Q950R se ponašajo v velikosti od 165 centimetrov (65 palcev) do 249 centimetrov (98 palcev), to so največji modeli doslej, serija 4K pa prinaša modele Q90R, Q85R, Q80R, Q70R in Q60R v velikosti od 109 centimetrov (43 palcev) do 208 centimetrov (82 palcev). Serija QLED 2019 se tako lahko pohvali z več kot 20 modeli, vključno z izjemno velikimi modeli televizorjev.  

Ampak, ali je televizor z ločljivostjo 8K sploh smiseln, glede na to, da veliko ponudnikov ne zagotavlja niti vsebin za ločljivost 4K? Na to vprašanje nam je že lani ob napovedi, da v Evropo prihaja prvi televizor z ločljivostjo 8K, odgovoril Sascha Lange, podpredsednik za marketing in prodajo pri Sharpu.

Razložil nam je, da se s takšnimi televizorji odpirajo vrata novim, še večjim zaslonom televizorjev in novi razsežnosti resničnega prikaza. "Videli bomo slike s takšno natančnostjo in globino kot še nikoli do zdaj," nam je razložil.

Sharp, 8K TV, IFA 2018
Novice V Evropo prihaja prvi televizor 8K

Večji televizorji spreminjajo podobe današnjih dnevnih sob. | Foto: Samsung Večji televizorji spreminjajo podobe današnjih dnevnih sob. Foto: Samsung

Trg izjemno velikih se bo povečal še za 43 odstotkov

Kot kaže, je bila njegova napoved pravilna, saj se povpraševanje po večjih zaslonih iz leta v leto veča. Že lani je prodaja televizorjev z velikimi zasloni, to je nad 55 palcev (140 centimetrov), rasla tudi do 37 odstotkov na letni ravni, medtem ko je televizorjem z manjšimi zasloni prodaja močno upadala.

Tudi Samsungove raziskave kažejo tako in napovedujejo, da se bo trg izjemno velikih televizorjev letos še povečal za 43 odstotkov. Prav zato se njihova nova ponudba premika v tej smeri, je pojasnil Jongsuk Chu, izvršni podpredsednik poslovnega dela vizualnih prikazovalnikov pri Samsung Electronics.

"Letos bo naša serija QLED 8K ter 4K odgovor vse večjemu povpraševanju po super velikih modelih televizorjev in ponosni smo, da lahko zagotovimo najbolj inovativne ter osupljive serije televizorjev."

Utrinki s predstavitve QLED TV 2019:



Milan Vujović, direktor trženja za regijo Adriatic, o novi liniji:



Samsung televizor | Foto: Samsung Foto: Samsung
Samsung televizor | Foto: Samsung Foto: Samsung
Samsung televizor | Foto: Samsung Foto: Samsung

Izboljšal bo predvajanje vsebin različnih resolucij

Sicer pa je del Samsungove QLED razširitve tudi tehnologija "Ultra zorni kot", ki prestrukturira ploščo televizorja tako, da osvetlitev skozi ploščo z lučmi enakomerno preide na zaslon. Televizor s pomočjo omenjene tehnologije zagotavlja ostrino slike z globljo črnino in širšim zornim kotom.

Poleg tega novo serijo odlikujejo še tako imenovani "Direct-Full-Array" modeli z bolj prefinjenim nadzorom kontrasta, kar omogoča globljo interpretacijo črnine brez zabrisanosti barv. Modeli so opremljeni s procesorjem Quantum, ki napravam 4K omogoča predvajanje vsebin različnih resolucij z izboljšano natančno izraženimi barvnimi podrobnostmi, kakovostjo slike in zvokom, ki je s pomočjo umetne inteligence optimiziran za vsako sliko. Vsi bodo opremljeni še s tehnologijo HDR10+, s katero tudi najmanjše razlike med svetlobnimi odtenki postanejo dobro vidne.

Povpraševanje po izjemno velikih televizorjih se iz leta v leto povečuje. | Foto: Samsung Povpraševanje po izjemno velikih televizorjih se iz leta v leto povečuje. Foto: Samsung

Samsung podpira tudi Apple

Z novo generacijo televizorjev bodo uporabniki lahko do vsebin dostopali z glasovnimi ukazi s pomočjo tehnologije Bixby, pri čemer bo Samsung omogočal nove aplikacije: iTunes Movies in TV Shops, podpiral pa bo tudi Apple AirPlay 2.

Uporabniki bodo lahko dostopali do iTunes knjižnice in brskali po iTunes trgovini ter uživali v vsebinah, predvajanih z Applovih naprav neposredno na Samsungove pametne televizorje. Letošnji Samsungovi pametni televizorji vključujejo tudi Amazon Alexo in Google asistenta, s pomočjo katerih lahko uporabniki prižgejo/ugasnejo televizor ali pa nadzirajo zvok z glasovnimi ukazi. 

Preverite tudi:

Samsung, Apple, logo
Novice Apple in Samsung: ostra tekmeca sta lahko tudi (vedno večja) zaveznika
Samsung center, Citypark
Novice Prvi Samsung center v Sloveniji
Ne spreglejte