Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 8. 2018,
10.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Natisni članek

Matjaž Beričič Samsung VoLTE VoWiFi Telekom Slovenije

Torek, 14. 8. 2018, 10.52

5 let, 8 mesecev

Mobilni pogovori (in vse preostalo) tudi, ko ni signala mobilnega operaterja

Telekom Slovenije prvi pri nas omogoča tudi klice prek brezžičnega omrežja WiFi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

snemanje telefon | Storitev VoWiFi je pomemben korak na poti razvoja mobilne komunikacije, ki uporabnikom že zdaj prinaša pomembne prednosti. | Foto Thinkstock

Storitev VoWiFi je pomemben korak na poti razvoja mobilne komunikacije, ki uporabnikom že zdaj prinaša pomembne prednosti.

Foto: Thinkstock

Storitev VoWiFi (Voice over Wi-Fi) je namenjena predvsem zagotavljanju storitev mobilnih komunikacij v notranjih prostorih, kjer je sprejem signala mobilnega omrežja slab ali ga ni, ima pa tudi številne druge prednosti.

Storitev VoWiFi omogoča enakovredno uporabo vseh storitev mobilnega komuniciranja tudi brez signala mobilnega omrežja, če je na voljo brezžično omrežje WiFi. Idealna je v notranjih prostorih in na območjih, kjer ni zadovoljivega signala mobilnega omrežja, saj lahko prek povezave WiFi izkoristi zmogljivosti stacionarnega širokopasovnega omrežja.

VoWiFi prinaša številne prednosti

To pa je le ena od prednosti storitve VoWiFi, ki uporabnikom med drugim prinaša istočasno uporabo govornih storitev in prenosa podatkov, hitrejšo vzpostavitev klica, visoko kakovost zvoka s privzeto uporabo HD-govora, manjšo porabo baterije ter prehod zveze med povezavo WiFi in LTE/4G v domačem omrežju.

Storitev VoWiFi je namenjena predvsem zagotavljanju mobilnih storitev v kleteh in drugih notranjih prostorih, kamor signal mobilnega omrežja pride le stežka, a ima tudi številne druge prednosti. | Foto: Thinkstock Storitev VoWiFi je namenjena predvsem zagotavljanju mobilnih storitev v kleteh in drugih notranjih prostorih, kamor signal mobilnega omrežja pride le stežka, a ima tudi številne druge prednosti. Foto: Thinkstock

Ko je mobilni telefon povezan prek omrežja WiFi, se vzpostavi navidezno zasebno omrežje, ob katerem se tako povezani telefon obnaša, kot da bi bil v domačem omrežju. Vse opravljene storitve se tako obračunavajo na povsem enak način, kot da bi bil uporabnik prijavljen v domače mobilno omrežje.

Celo na najbolj oddaljenem kotičku sveta kot doma

Iz tega izvira še ena pomembna prednost storitve VoWiFi: v državah, kjer mobilno gostovanje ni cenovno ugodno (to so vse države zunaj območja Evrotarife), storitev VoWiFi zagotavlja znatne prihranke, saj so dohodni klici brezplačni, odhodni klici na (običajne) slovenske telefonske številke pa se obračunajo po domači tarifi oziroma glede na naročniški paket črpajo iz zakupljenih količin.

Storitev VoWiFi med drugim omogoča, da tudi v najbolj oddaljenih delih sveta s povezavo v omrežje WiFi mobilni telefon deluje, kot da bi bil prijavljen v domače mobilno omrežje. Temu primerni bodo tudi prihranki. | Foto: Reuters Storitev VoWiFi med drugim omogoča, da tudi v najbolj oddaljenih delih sveta s povezavo v omrežje WiFi mobilni telefon deluje, kot da bi bil prijavljen v domače mobilno omrežje. Temu primerni bodo tudi prihranki. Foto: Reuters

Tako pri običajnem mobilnem gostovanju že v San Marinu petminutni odhodni klic lahko stane več kot 15 evrov, medtem ko je z iste lokacije tak klic prek storitve VoWiFi povsem brezplačen. Kakovost in zanesljivost takšne povezave sta seveda odvisni od kakovosti brezžičnega omrežja, s katerim se povežemo, na kar domači mobilni operater ne more vplivati.

Prekinitev klica ni napaka, temveč varovalka

Da bi se izognili presenečenjem zaradi nepričakovanih stroškov, je v "dragih" državah pri uporabi storitve VoWiFi priporočeno izklopiti mobilne podatke – ali celo vklopiti način letenja (Flight Mode) in potem ponovno vključiti povezavo WiFi.

Samsung Galaxy Note 9
Novice Ali so to spremembe pametnih telefonov, ki smo jih dolgo čakali? #video

Toda uporabniki imajo še eno varovalko, tudi če sami ne poskrbijo za njo: če med klicem s storitvijo VoWiFi omrežje ne zadošča več, se klic ne bo samodejno nadaljeval v plačljivem gostujočem mobilnem omrežju, temveč se bo prekinil.

V državah Evrotarife je običajno gostovanje v nekaterih primerih ugodnejše

V državah z Evrotarifo pa VoWiFi cenovno ni ugodnejši, če med bivanjem v gostujoči državi Evropske unije ali Liechtensteinu, na Norveškem in Islandiji ne kličemo v Slovenijo, temveč v eno od držav z Evrotarifo.

Razlog je enak: pri uporabi storitve VoWiFi se telefon ne glede na lokacijo obnaša, kot da bi bil v domačem omrežju, klici iz domačega omrežja v države z Evrotarifo pa niso regulirani kot klici med običajnim gostovanjem v državah, kjer je Bruselj postavil pravila gostovanja.

"Nova tehnologija omogoča postopno opuščanje starejših mobilnih tehnologij ter večja vlaganja v novejše in zmogljivejše tehnologije 4G in 5G," poudarja Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije. | Foto: Ana Kovač "Nova tehnologija omogoča postopno opuščanje starejših mobilnih tehnologij ter večja vlaganja v novejše in zmogljivejše tehnologije 4G in 5G," poudarja Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije. Foto: Ana Kovač

Večja varnost

Dodatna varnost storitve VoWiFi v primerjavi s podobnimi storitvami za komuniciranje prek interneta (Viber, Skype, WhatsApp …) je v tem, da se pristnost uporabnika preverja prek SIM-kartice, kar je veliko varnejše kot preverjanje prek uporabniškega imena in gesla.

Sledili bodo tudi drugi telefoni

Storitev VoWiFi, katere vključitev je brezplačna in ne predvideva mesečne naročnine, za zdaj podpirajo le pametni telefoni novejših srednjih in višjih serij proizvajalca Samsung z nameščeno najnovejšo različico programske opreme (firmware), neuradno pa smo izvedeli, da bodo naslednji na vrsti najnaprednejši telefoni proizvajalca Huawei – najverjetneje čez približno tri mesece.

Na katerih telefonih že danes deluje storitev VoWiFi?
Samsung Galaxy A3 2017, Samsung Galaxy A5 2017, Samsung Galaxy A6 in Samsung Galaxy A6+, Samsung Galaxy A8 2018, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Samsung Galaxy S9 in Samsung Galaxy S9+, Samsung Galaxy Note 9 (trenutno v predprodaji).

Pogoj za vključitev storitve VoWiFi sta storitvi Hitri internet LTE/4G in VoLTE (Voice over LTE). Vklop poteka s kratkim sporočilom (SMS) z vsebino WIFIKLIC, ki ga uporabniki pošljejo na številko 1918, storitev pa je treba vklopiti tudi v nastavitvah klica na mobilnem telefonu.

Eduard Escalona, Charisma, Telekom Slovenije
Novice Z omrežji 5G bomo delali stvari, ki si jih uporabniki danes morda sploh še ne morejo predstavljati

Korak v prihodnost

Storitvi VoLTE in VoWiFi sta logična pot pri razvoju omrežij pete generacije, ki Telekomu Slovenije med drugim omogoča kakovostnejše in še varnejše storitve ter selitev uporabnikov v novo storitveno jedrno omrežje.

"Ob tem nam nova tehnologija omogoča postopno opuščanje starejših mobilnih tehnologij ter večja vlaganja v novejše in zmogljivejše tehnologije 4G in 5G," poudarja Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije.

 

Ne spreglejte