Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
14.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Telekom Slovenije advertorial aplikacije mobilna telefonija

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 14.20

2 meseca, 1 teden

Najboljši triki, kako zajeziti izmuzljive proste trenutke

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock

Čas, ki prav vsem kot pesek uhaja med prsti, je tako dragocen, da je treba uporabiti kar nekaj trikov, ki pomagajo zajeziti proste trenutke. Teh nam kronično primanjkuje, zato smo pripravili nabor najboljših aplikacij in storitev, s katerimi boste učinkoviteje razporejali svoj čas.

Sedem stvari, ki jih srečni ljudje počnejo vsak dan | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vam kar naprej primanjkuje časa, zaradi česar se morate večkrat odpovedati prijetnejšim trenutkom samo zase, za sprehod, preživljanje časa z družino, druženje s prijatelji ali branje knjige? Gotovo se boste strinjali, da je vaš čas predragocen, da bi ga zapravljali po nepotrebnem. Skrajni čas je, da se bolje organizirate, predvsem pa digitalizirate. Čas, ki ga boste s tem prihranili, porabite za kaj koristnejšega in prijetnejšega.

Poiskali smo nekaj preprostih rešitev, kako v obilici vsakdanjih opravil prihraniti nekaj minut, včasih celo ur.

# Čas za vse opravke: aplikacije, ki nam pomagajo obdržati fokus in nadzor nad opravki

ženska pisarna delo računalnik utrujenost | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Načrtovanje raznih opravkov, sestankov in obveznosti je s telefonom lahko mala malica, če imamo pravega asistenta. Seveda ga imamo, ves čas je z nami. Za uporabnike Microsoftovega računa bo zelo priročna preprosta aplikacija Microsoft To-Do (Android, iPhone), ki je povezan tudi z računalnikom z operacijskim sistemom Windows 10. Za povečanje produktivnosti pri delu si lahko namestimo aplikacijo Tide (Android, iPhone), ki predvaja pomirjujoče in sproščujoče zvočne učinke v določenih časovnih intervalih ter uporabnika opominja, kdaj je čas za delo, kdaj pa za počitek.

Za urejanje zapiskov, opravkov, opomnikov, prilaganje datotek in izdelavo dnevnikov je še vedno odlična aplikacija Evernote (Android, iPhone). Za spremljanje in opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in obveznosti sta primerna tudi ColorNote (Android) ali Reminder (iPhone).

Za hitri tempo v prestolnici: z Urbano (Android) lahko plačate vožnjo z ljubljanskim mestnim avtobusom (LPP), vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirno mesto v Ljubljani in izposojo koles v sistemu Bicikelj. Urbano lahko napolnite z Moneto, na Urbanomatih ali drugih plačilnih mestih.

# Čas za šoping: aplikacije za uspešen boj z vrstami, seznami in preveliko izbiro

nakupovanje | Foto:

Včasih je nakupovanje videti kot boj z mlini na veter – neverjetno dolgo časa porabimo za iskanje primernih artiklov, za čakanje na prodajalčevo pomoč in v vrsti na blagajni. Na koncu pa velikokrat še vedno nimamo tistega, po kar smo prišli v trgovino.

Nakup elektronskih naprav, raznih dodatkov in druge povezane opreme se vedno bolj seli na splet. V e-trgovini Telekoma Slovenije se lahko v udobju domačega naslonjača razgledate po najnovejši ponudbi mobitelov, računalnikov, podatkovnih naprav, tablic, televizorjev in vse dodatne opreme ter si izberete izdelek, ki najbolj ustreza vašim željam. V e-trgovini lahko kupujete na obroke, ki jih potem mesečno plačujete prek rednih položnic za Telekomove storitve.

Aplikacija Cozi (Android, iPhone) vam lahko močno olajša nakupovanje, saj vsem družinskim članom omogoča urejanje opravkov, nakupovalnih listkov in kuharskih receptov, ki sestavine neposredno posreduje tistemu, ki nakupuje. Aplikacija Moje kartice (Android, iPhone) poskrbi, da bo vaša denarnica vitkejša, saj shrani vse trgovske kartice na telefon. QR Barcode Scanner (Android, iPhone) omogoča hitro in preprosto skeniranje črtnih in QR-kod ter pridobivanje informacij o določenih izdelkih.

# Čas je denar: aplikacije za nadzor osebnih financ in varčevanje

nakupovanje, plačevanje, Mastercard, spletno nakupovanje | Foto:

Vam denar kar polzi iz rok? Potem ste pravi kandidat za nekaj res uporabnih finančnih aplikacij. Med njimi je ena, ki jo uporabniki in strokovna javnost še posebej hvalijo, to je slovenska aplikacija za upravljanje proračuna Toshl Finance (Android, iPhone), ki je na voljo za pametne telefone in osebne računalnike. Druga je Good Budget (Android, iPhone), ta temelji na sistemu kuvert, ki so v določenih časovnih obdobjih namenjene različnim stroškom in nakupom. Za fotografiranje in shranjevanje računov priporočamo aplikacijo Expensify – Expense Reports (Android, iPhone).

# Čas za digitalizacijo: upravljajte svoja spletna in druga razmerja

Moj Telekom | Foto:

Čim več stvari poskusite opraviti digitalno, od plačevanja položnic, spletnih nakupov, upravljanja razmerij za telefonijo, internet in televizijo, rezervacije vstopnic za koncerte ali kino in podobno.

Domače izdatke za mobilno in fiksno telefonijo, televizijo in internet ter vsa poslovna razmerja, ki jih imate s Telekomom Slovenije, lahko udobno nadzorujete in upravljate prek portala Moj Telekom, ki je voljo tudi na mobilnih napravah (Android, iPhone), za hitrejši dostop pa si lahko namestite pripomoček oziroma widget Moj Telekom. Namesto da bi hodili v najbližji Telekomov Center, lahko vse opravite v udobju svojega doma oziroma kjerkoli pač ste.

Moj Telekom omogoča tudi naročanje dodatnih storitev, uporabo ugodnosti Programa zvestobe in spremljanje najnovejše ponudbe ter ugodnosti v e-trgovini.

Kako se registrirati v Moj Telekom?

1. Najprej pridobite kodo Telekom ID. Oglejte si video:

2. Ob vsakem naslednjem obisku Mojega Telekoma se prijavite kar s svojim e-naslovom in geslom, ki ste ju določili sami. Še preprosteje in hitreje se lahko prijavite s svojim računom za Facebook oziroma Google.

# Čas za televizijo: sami odločite, kdaj bo na sporedu vaša najljubša TV-oddaja

Če ste ravno sredi nečesa pomembnega ali celo zdoma, vam ni treba vsega spustiti iz rok, ko je na sporedu večerna informativna oddaja ali vaša najljubša nanizanka. Televizijo lahko gledate takrat, ko imate čas.

S pomočjo spletne televizije TViN lahko kadarkoli in kjerkoli kar prek svoje mobilne naprave gledate katerikoli TV-program želite. Spletna televizija TViN je namreč edina televizija, ki jo lahko gledate vedno in povsod v WiFi ali mobilnem omrežju Telekoma Slovenije. Je odlična rešitev tudi v primerih, ko se ob večerih vsa družina zbere pred televizijo, vi pa ste edini, ki vam trenutni program ni všeč. Takrat si svoj priljubljeni program oglejte kar na tablici ali mobitelu.

Kako si urediti dostop do TViN-a?

Moj Telekom | Foto:

V TViN se prijavite z enakimi podatki kot v Moj Telekom. Če ste že uporabnik Mojega Telekoma, obiščite www.tvin.si.

TViN lahko uporabljate prek spletnega mesta www.tvin.si ali prek mobilne aplikacije (Android, iPhone).

Zelo uporabna aplikacija je tudi Daljinec+ (Android, iPhone), ki jo uporabite, ko navadni daljinec odpove zaradi baterije ali pa izgine neznano kam. Daljinec+ lahko uporabljate tudi brez prijave, če pa se prijavite (zahteva enake prijavne podatke kot Moj Telekom), v realnem času prilagaja vsebine na podlagi vaših navad gledanja televizije in drugih videovsebin. Tako omogoča osebno prilagojeno izkušnjo delovanja aplikacije in možnost uporabe vseh funkcij, ki jih ponuja aplikacija.

Poleg dodatnih vsebin si lahko sami prilagodite uporabniško izkušnjo z dodajanjem videovsebin med priljubljene, nastavite si opomnik za posamezne oddaje in z aplikacijo upravljate TV-vmesnik BOX. Namig: ko otroci preveč na glas gledajo televizijo, medtem ko bi vi radi imeli še malce miru, lahko glasnost preprosto znižate kar s telefonom.

# Čas za dobro počutje: aplikacije za vadbo, hrano in zdravje

počitek glasba sproščanje ženska kavč doma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobro počutje je včasih težko dosegljivo, ker seveda nikoli nimamo časa, lahko pa svoj pametni telefon spremenimo v zelo učinkovitega osebnega trenerja, ki nam bo svetoval, kdaj in kako vaditi, kdaj piti in kaj storiti, če gre kaj narobe.

Včasih smo izbirali med dietami, danes lahko izbiramo med aplikacijami. Z aplikacijo MyFitnessPal lahko natančno vodimo dnevnik prehrane. Pri tem pomaga zelo priročen čitalnik črtnih kod na embalažah prehranskih izdelkov. Samsungova hišna aplikacija S Health uporabniku omogoča, da na dnevni ravni beleži korake, prehojeno, pretečeno in prekolesarjeno razdaljo, vnos hrane, vode in kofeina, srčni utrip in tlak ter raven krvnega kisika in sladkorja. Aplikacija Sleep Time (Android, iPhone) pove, kako učinkovit je vaš spanec. Svetujemo, da telefon položite na vzmetnico in nastavite letalski način (onemogočene vse povezave).

Zdravje je vredno več kot zlato, zato tudi na pametnem telefonu rezervirajmo nekaj prostora za aplikacije, ki nam pomagajo vzdrževati zdravje v dobri formi.

Z aplikacijo Prva pomoč (Android, iPhone) Telekoma Slovenije bomo lahko osvežili svoje znanje prve pomoči, tako da bomo lahko ob raznih poškodbah, nezgodah in zdravstvenih težavah hitro priskočili na pomoč. Primerna je tako za laike kot strokovno javnost.

Krvnemu tlaku lahko sledimo z aplikacijama Blood Pressure Monitor - Family Lite (iOS) ali Blood Pressure Log – MyDiary (Android), srčnemu utripu pa z aplikacijo Monitor Srčnega Utripa (Android, iPhone). Še ena aplikacija, ki nam prav pride ne glede na starost in zdravstveno stanje, je Water Drink Reminder (Android), ki uporabnika opozarja, kdaj piti.

# Čas za telefon: aplikacije, s katerimi bo vaš telefon postal še bolj uporaben

mobilna telefonija aplikacije | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večina jih je sicer na voljo za telefone z operacijskim sistemom Android, ki na tem področju razvijalcem ponuja največ svobode.

App Lock je dobro znana aplikacija za omejevanje dostopa do drugih aplikacij, Keepass2Android je upravitelj gesel za pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Dactyl pa čitalnik prstnih odtisov spremeni v sprožilec fotoaparata. Ali želite hitro najti neznanega krivca za morebitno previsoko porabo podatkov, ki morda deluje v ozadju? Potem si namestite GlassWire (Android).

Ne spreglejte