Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
18. 3. 2017,
15.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Natisni članek

epilepsija Twitter FBI umor digizgodbe

Sobota, 18. 3. 2017, 15.10

6 let, 6 mesecev

Tako pretkan poskus umora, da so na pomoč poklicali FBI

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Raziskovalnemu novinarju ameriškega medija Newsweek Kurtu Eichenwaldu je bralec, ki se ni strinjal z njegovimi zapisi, prek družbenega omrežja Twitter s pripisom "da vidimo, ali bo umrl" poslal hitro utripajočo animirano sličico GIF. Eichenwald, ki je epileptik, je ob ogledu sličice res doživel hud epileptični napad.

Kurt Eichenwald | Foto: YouTube Kurt Eichenwald Foto: YouTube Incident se je zgodil decembra lani, v petek pa je ameriška obveščevalna agencija FBI po dolgotrajni preiskavi vendarle aretirala krivca - 29-letnega Rayna Rivella iz zvezne države Maryland.

Rivello je novinarju medija Newsweek Kurtu Eichenwaldu prek družbenega omrežja Twitter zaradi nestrinjanja z njegovimi objavami pod psevdonimom @jew_goldstein večkrat pošiljal grozilna zasebna sporočila.

Vrhunec je večinoma enosmerna komunikacija med Rivellom in Eichenwaldom dosegla 16. decembra lani, ko je prvi drugemu poslal sporočilo "Za svojo objavo si zaslužiš epileptični napad" in zraven pripel utripajočo večbarvno sličico GIF. Na Twitterju je potem javno objavil, kaj je storil, in pripisal "da vidimo, ali bo umrl".

Eichenwald je res doživel epileptični napad.

Eichenwaldova žena se je po dogodku oglasila na moževem Twitterju in zapisala: "@jew_goldstein, tukaj Kurtova žena, povzročil si, da je imel epileptični napad. Imamo informacije o tebi, prijavili smo te policiji." | Foto: Thinkstock Eichenwaldova žena se je po dogodku oglasila na moževem Twitterju in zapisala: "@jew_goldstein, tukaj Kurtova žena, povzročil si, da je imel epileptični napad. Imamo informacije o tebi, prijavili smo te policiji." Foto: Thinkstock

Ni znano, kako, a v preiskavo incidenta, ki ga je Eichenwald z ženo najprej prijavil lokalnim oblastem v Dallasu, kjer je takrat živel, se je vmešalo pravosodno ministrstvo ZDA. Na lov za storilcem je poslalo obveščevalno agencijo FBI.

Je storilec res pričakoval, da bo Eichenwald umrl?

Ko je Rivello postal osumljenec številka ena, je FBI pridobil preiskovalni nalog za njegov spletni račun v oblaku iCloud. Tam je imel Rivello med drugim shranjen posnetek zaslona Eichenwaldovega profila na spletni enciklopediji Wikipedija, na katerega je sam dodal datum smrti - 16. december 2016.

V Rivellovem iCloudu so preiskovalci FBI našli tudi posnetke zaslona s spletne strani epilepsy.com, na katerih so bile informacije o najpogostejših sprožilcih epileptičnih napadov. | Foto: Thinkstock V Rivellovem iCloudu so preiskovalci FBI našli tudi posnetke zaslona s spletne strani epilepsy.com, na katerih so bile informacije o najpogostejših sprožilcih epileptičnih napadov. Foto: Thinkstock

Rivello je za zdaj obtožen samo zalezovanja na spletu, najverjetneje pa mu grozijo tudi obtožbe na zvezni ravni, je na Twitterju zapisal Eichenwald. Agenciji FBI je posredoval tudi uporabniška imena 40 oseb s Twitterja, ki so mu utripajoče sličice poslale po tem, ko so izvedele, da je epileptik.

Vir: Documentcloud, Twitter, Newsweek

Ne spreglejte