Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
22. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Umetna inteligenca roboti vojna orožje Elon Musk Stephen Hawking OZN

Torek, 22. 8. 2017, 4.00

2 meseca, 2 tedna

Strokovnjaki svarijo: Ne robotskemu orožju!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

ubijalski robot | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tako je 116 svetovnih strokovnjakov s področja umetne inteligence in robotike pozvalo Združene narode, naj ustavijo razvoj "pametnega orožja" oziroma ubijalskih robotov.

Podpisniki, med katerimi je tudi soustanovitelj družbe Tesla Elon Musk, ob tem opozarjajo, da bo to smrtonosno orožje, ki bo omogočilo večje razsežnosti in hitrosti bojevanja, povzročilo tretjo revolucijo vojskovanja.

"Razsežnosti bojevanja, ki jih bo ta tehnologija omogočala, bodo večje kot kadarkoli do zdaj, hitrosti pa bodo presegle moč človeškega razumevanja," so med drugim zapisali podpisniki, zbrani v neprofitnem inštitutu Future of Life.

Še večja nevarnost v rokah teroristov

Ena izmed velikih nevarnosti, na katero so opozorili, je tudi možnost vdora v to avtonomno morilsko tehnologijo, ki so jo opisali kot Pandorina škatla.

"Ko bo enkrat odprta, jo bo težko zapreti. […] To lahko postane orožje terorja, orožje, ki ga despoti in teroristi uporabljajo proti nedolžnemu prebivalstvu, in orožje, ki mu bodo z računalniškimi vdori omogočili delovanje na neželene načine," še piše v omenjenem odprtem pismu.

Elon Musk je eden od najglasnejših pobudnikov omejevanja robotike in umetne inteligence v vojaške namene. Podpisal je tako predlansko odprto pismo kot tudi poziv, da se ubijalske robote uvrsti med prepovedano orožje. | Foto: Reuters Elon Musk je eden od najglasnejših pobudnikov omejevanja robotike in umetne inteligence v vojaške namene. Podpisal je tako predlansko odprto pismo kot tudi poziv, da se ubijalske robote uvrsti med prepovedano orožje. Foto: Reuters

Uvrstitev na seznam prepovedanega orožja

To so le nekateri izmed razlogov za to, da so pozvali Združene narode, naj prepovejo uporabo umetne inteligence v vojskovanju in to, kot ji pravijo, moralno napačno tehnologijo uvrstijo na seznam prepovedanega orožja, kot to opredeljuje ustrezna konvencija Združenih narodov.

"Nimamo več veliko časa za ukrepanje," so poudarili urgentnost svojega sporočila.

Skupina Združenih narodov, ki se usmerja na samodejna orožja, bi se morala sestati danes, a so srečanje zaradi proceduralnih razlogov prestavili na november, še poroča britanska medijska hiša BBC. O možnosti prepovedi nadaljnjega razvoja ubijalskih robotov so nekateri odbori Organizacije združenih narodov že razpravljali.

Že predlani je več kot tisoč strokovnjakov, med njimi tudi fizik Stephen Hawkings, soustanovitelj družbe Apple Steve Wozniak in Elon Musk, opozorilo na tveganja in nevarnosti avtonomnega orožja

Kaj so pravzaprav ubijalski roboti?

Za zdaj jih še nimamo, a tehnološki napredek vedno bolj omogoča njihov razvoj. Ubijalski roboti so popolnoma avtonomno orožje, ki lahko izbira cilje svojega napada in te napade potem tudi izpelje brez kakršnegakoli posega človeka.

Zagovorniki avtonomnega orožja menijo, da trenutna pravila in zakoni vojskovanja predvidevajo vse sporne primere, ki bi se lahko zgodili, če bodo to orožje sploh kdaj začeli uporabljati, medtem ko nasprotniki opozarjajo, da gre za povsem novo, večjo in hitrejšo grožnjo človeštvu, ki bi jo bilo treba nujno prepovedati.

Ne spreglejte