Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
9. 10. 2015,
20.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet zanimivosti Matic Tomšič

Petek, 9. 10. 2015, 20.17

6 let, 7 mesecev

Ste vedeli, da je še vedno mogoče registrirati internetno domeno Sovjetske zveze?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poglobili smo se v dejstva o internetnih domenah ter izvedeli, katera je najdražja, kdo jih je kupil največ in kaj je na naslovu Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk.

Najdražji internetni naslov vseh časov je 360.com Domeno 360.com je maja letos za domnevno 17 milijonov ameriških dolarjev oziroma skoraj 15 milijonov evrov od telekomunikacijskega operaterja Vodafone kupilo kitajsko podjetje s področja internetne varnosti Qiiho 360. Vodafone naj bi pred tem zavrnil ponudbo v višini 12,3 milijona evrov.

Odkup domene 360.com sicer ni bil absolutno najdražji, če upoštevamo še tiste, pri katerih je kupec prevzel tudi storitev, zaradi katere je bila internetna domena sploh registrirana. V tej kategoriji je zmagovalec domena CarInsurance.com, ki jo je skupaj z istoimensko ameriško zavarovalnico leta 2010 za 49,7 milijona dolarjev oziroma slabih 44 milijonov evrov kupila oglaševalska agencija Quinstreet.

Zakaj je Google kupil domeno googlesex.com Na spletu prisotna podjetja pogosto zakupijo več internetnih domen, da bi se zavarovala pred preusmerjanjem prometa na spletne strani s podobno zvenečimi domenami in pred morebitnim škodovanjem svojemu ugledu z zlorabo domen s podobnimi imeni. Google, na primer, je zaradi tega med drugim kupil domeni googlesex.com in googlepoo.com (poo je britanska beseda za slovenski 'kakec').

S prodajo domen bi lahko največ zaslužila Nigerija Med vsemi končnicami domen bi največ plačali za nigerijsko .ng. Letni zakup po podatkih mednarodne agencije za upravljanje domen IANA stane kar 35 tisoč evrov (40 tisoč ameriških dolarjev).

Ste vedeli, da ima Coca-Cola več kot 60 domen, ki se začnejo z ahh? Podjetje Coca-Cola, največji proizvajalec brezalkoholnih pijač na svetu, je v sklopu oglaševalske kampanje Ahh Effect registriralo kar 61 domen od ahh.com do ahhh…hh.com s kar 62 črkami h. Gre za primer zaščite blagovne znamke pred tem, da bi njenemu ugledu škodoval nekdo, ki bi kupil podobno domeno in iz Coca-Cole začel briti norce.

V enem dnevu registriral skoraj 15 tisoč domen Mike Mann, znan tudi kot kralj internetnih domen, jih je aprila 2012 v enem dnevu za nadaljnjo prodajo kupil in registriral kar rekordnih 14.962. Kot pravi Mann, njegovo podjetje na dan proda več kot 300 domen in vsak mesec ustvari skoraj pol milijona ameriških dolarjev (440 tisoč evrov) prihodka.

Vse domene, ki vsebujejo samo črke a, so že zasedene Po podatkih agencije IANA ni več mogoče registrirati nobene internetne domene, ki bi jo sestavljale samo črke a. Zasedene so namreč vse domene, ki vsebujejo od enega do 63 a-jev. 63 je obenem tudi zgornja meja števila znakov, ki lahko sestavljajo internetno domeno. Obstaja sicer nekaj izjem, kot je …

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk je uradno najdaljša med vsemi internetnimi domenami. Njen lastnik je upravna enota vasi Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch v državi Wales, ki je del Velike Britanije. Domena je bila registrirana leta 1999. Kako se izgovori ime vasi, preverite v spodnjem videoposnetku (0:10).

Vas z drugim najdaljšim krajevnim imenom na svetu (daljšega ima le hrib Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu na Novi Zelandiji) ima sicer še en, še daljši internetni naslov (llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.org.uk), ki pa razen podiranja rekordov nima drugega praktičnega namena.

Še vedno je mogoče zakupiti domene Sovjetske zveze Čeprav je Sovjetska zveza razpadla leta 1991, je še vedno mogoče registrirati internetno domeno .su, ki jo je Sovjetska zveza dobila septembra 1990. Trenutno je aktivnih več kot sto tisoč domen .su, večina pa naj bi jih gostila predvsem spletne strani z vsebino vprašljive zakonitosti.

Ne spreglejte