Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 6. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

avtentikacija identifikacija tekoči kristali LCD Institut Jožef Stefan raziskave znanost

Sreda, 8. 6. 2016, 20.38

6 let, 6 mesecev

Slovensko znanje za boj proti ponarejanju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Tekoči kristali ponujajo novo priložnost za varovanje pristnosti vrednih predmetov, je ugotovila mednarodna skupina raziskovalcev, v kateri je tudi znanstvenica z Instituta Jožef Stefan.

Mednarodna skupina raziskovalcev univerz na Dunaju, v Ljubljani in v Luksemburgu je razvila novo metodo za izdelavo unikatnih optičnih refleksijskih vzorcev, ki omogočajo varno označevanje in prepoznavanje vrednih predmetov, s tem pa tudi preprečuje njihovo ponarejanje. Slovenske barve v tej skupini je zastopala prof. dr. Irena Drevenšek-Olenik z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Varovanje še vedno ni povsem varno

V današnjem svetu je zanesljivo prepoznavanje predmetov (in tudi ljudi) vedno pomembnejše, med vsemi razpoložljivimi metodami, kot so biometrika, identifikacijske kartice in druge, pa ni niti ene, ki bi bila popolnoma zanesljiva in nezmotljiva. Metoda prstnega odtisa, ki sicer ima mnoge prednosti, postane zelo problematična, če nekdo odtuji vzorec prstnega odtisa, saj oškodovanec nima možnosti preklica prstnega odtisa in ustvarjanja novega varnega vzorca.

Shema odboja optičnih žarkov v konfiguraciji treh kapljic. | Foto: Shema odboja optičnih žarkov v konfiguraciji treh kapljic.

Nova metoda ustvarja naključne vzorce na osnovi kapljic oz. lupin iz holesteričnih tekočih kristalov, katerih prednost je, da jih ni mogoče kopirati ali razmnoževati, ne da bi jih pri tem uničili ali trajno poškodovali. Ima vse lastnosti biometričnih sistemov, a so takšni umetni identifikacijski elementi zanimivi za množično rabo le, če je njihova produkcijska cena dovolj nizka.

To metodo vidijo kot primerno predvsem za označevanje vrednih predmetov, kot so nakit in zlatnina, prav tako tudi mobilnih telefonov, osebnih dokumentov, bančnih kartic, SIM-kartic in vseh drugih, kjer se zahteva zagotavljanje pristnosti..

S tekočimi kristali do zanesljivih in stroškovno ugodnih označb

Novi identifikatorji temeljijo na nenavadnih optičnih lastnostih kapljic holesteričnih tekočih kristalov, materialov, ki so zelo podobnim tistim v napravah s prikazovalniki LCD, le da povzročajo bleščeče odboje svetlobe, podobno kot krila nekaterih metuljev ali pavje perje.

Barvni vzorec, ki nastane pri odboju bele svetlobe od množice različnih kapljic holesteričnega tekočega kristala. | Foto: Barvni vzorec, ki nastane pri odboju bele svetlobe od množice različnih kapljic holesteričnega tekočega kristala.

Irena Drevenšek-Olenik je kot specialistka za področje optičnih lastnosti tekočih kristalov skupaj z dunajskim kolegom prof. Romanom Ruppom pojasnila eksperimentalne rezultate sistematične študije optičnih lastnosti velike množice holesteričnih kapljic oz. lupin. Njena analiza je pokazala, da svetloba potuje od kapljice do kapljice na zelo zapletene načine, na katere je mogoče vplivati s številnimi zunanjimi dejavniki. Na osnovi večkratnih odbojev svetlobe nastanejo unikatni barvni vzorci, ki jih lahko uporabimo za identifikacijske "nalepke". Ker je kapljice tekočega kristala mogoče sestaviti v različne naključne razporeditve, so posledično naključni tudi barvni vzorci, ki jih te razporeditve ustvarjajo, zato jih je praktično nemogoče kopirati.

Rezultate raziskave so objavili v ugledni mednarodni reviji Scientific Reports, kjer so tudi opisali razvoj izvedljive in cenovno ugodne operativne metode za identifikacijske nalepke.

Ne spreglejte